URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Februarie 2023, 12:02

Oradea se opreşte din creştere. Numărul autorizaţiilor de construire a scăzut anul trecut cu 14,8% faţă de 2021

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea se opreşte, după ani de zile de creştere constantă a dezvoltărilor imobiliare. Anul trecut, municipalitatea orădeană a emis 1.980 de autorizaţii de construire, un număr cu 14,8% mai mic decât în 2021 şi cu 22,9% redus faţă de media anilor anteriori.

"Un an de cotitură"

"Anul 2021 a fost un an de cotitură, în sensul că s-au mai frânat investiţiile private. Lucrurile acestea se întâmplă pentru că am fost într-o perioadă post-pandemie, din cauza schimbărilor de preţuri la materiale de construcţii şi aşa mai departe", a declarat arhitectul-şef al Oradiei, Radu Fortiş, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă privind raportul de activitate al DAS pe anul 2022.

Mai puţine construcţii

Concret, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut de la 2.822 în 2019, la 2.481 în 2020 şi 2.324 în 2021 la un nivel de 1.980 în cursul anului trecut.

Cea mai mare scădere, de 20,37%, s-a înregistrat în cazul construcţiilor de clădiri, urmată de diminuarea autorizaţiilor panourilor publicitare cu 9,82%.

În schimb, pe fondul investiţiilor municipalităţii, s-a înregistrat o creştere, chiar dacă mică, cu 3,49%, a autorizaţiilor de construire emise pentru reţelele de infrastructură, de la termoficare, la apă şi canalizare.

La fel, s-a redus treptat şi numărul certificatelor de urbanism, documente cu caracter de informare, necesare în faza premergătoare demarării unei lucrări. Numărul acestora a scăzut de la 7.384 în anul 2019 la 6.365 în 2020 şi 6374 în 2021 până la 5.826 în cursul anului trecut.

Prelungiri repetate

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în 2022 au fost finalizate şi luate în folosinţă 2.145 de construcţii, numărul acestora fiind la rândul lor în scădere.

Arhitectul-şef a declarat că multe dintre acestea sunt prelungite de ani de zile. "Avem foarte multe solicitări de prelungiri de autorizaţii. Lucrări autorizate pentru 2 ani de zile, cum ar fi construcţia unor case, se prelungesc în mod repetat până se ajunge la 4-5 ani", a spus Fortiş.

Cifrele sunt însă doar relative, pentru că o autorizaţie de construcţie, iar apoi o autorizaţie de luare în folosinţă se poate referi la fel de bine la o casă sau la un bloc de locuinţe.

Vezi mai jos raportul de activitate al Direcției Arhitecului Șef pentru anul 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Oradea e mort
Dela 250mii locuitori imediat ajungem la 150mii locuitori cum putem spune ca orasul se opreste din dezvoltare? Dezvoltarea e cand un oras creste in numarul de locuitori. Dar nu e de ajuns ca scade populatie mai si imbatraneste, asa ca corectati titlul, Oradea de 30 de ani nu se dezvolta, cu politicienii nostrii dispar orase si disparem si ca natie
Postat 04 Februarie 2023, 16:06 de Mihaita
hahaha
Cum asa?Si au facut plinul birtinezii demolatori?Nu pot sa cred...
Postat 04 Februarie 2023, 12:08 de grigore
Care crestere?
Care crestere? De la 200mii populatia a ajuns la 180mii, mie mi se pare ca descreste.
Postat 04 Februarie 2023, 07:19 de Petre93
.............
Istoria cresterii si descresterii imperiului PeNaL sub domnia lui bolovan!
Postat 03 Februarie 2023, 19:14 de pinonel
zona metropolitana
Numărul de autorizații în interior Oradea trebuie corelat neaparat cu cele din zona metropolitană. Iese cu totul alt rezultat.
Postat 03 Februarie 2023, 16:55 de cvm
Oare de ce...?
Din cauza prea multor șpăgi luate, iar acum se apropie noua campanie electorală și începem să ne spălăm instituția, sau care o fi motivul? Ori sa găsit o altă cale de hoție, iar până să ne prindem vaca se usucă de atâta muls.
Postat 03 Februarie 2023, 13:13 de Morometul
Oradea se opreste din crestere...
Era cazul.....
Postat 03 Februarie 2023, 12:07 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON