URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
19 Octombrie 2018, 09:40

Oradea în perioada comunistă, văzută prin imagini şi obiecte, în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna şi vernisajul la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural! De astă dată vorbim de o expoziţie permanentă, parte a seriilor menite să arate istoria Oradiei pe epoci, din punct de vedere politic, religios şi social.

Expoziţia "Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989)" cuprinde zeci de exponate, atât fotografii, cât şi obiecte din perioada respectivă, o parte a lor provenind din colecţia personală a fotografului Nicolae Meseşan, iar altele din donaţiile orădenilor din ultimii doi ani.

La vernisajul de joi au participat numeroase persoane, majoritatea martore ale epocii. Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului, Angela Lupşea, care a arătat că "aici vom vedea nu doar epoca comunistă privită aşa cum se arată cu degetul, ci şi diferite amintiri, prezentate ca obiecte".

Mai apoi, istoricul şi muzeograful Augustin Ţărău a prezentat expoziţia prin prisma parteneriatului cu Nicolae Meseşan, dar şi ca structură: "sunt observate procesele epocii, colectivizarea, apoi industrializarea, care a românizat oraşele ardelene, urbanizarea, sănătatea, educaţia şi cultura. (…) Nu lipsesc nici vizitele de lucru, specifice vremii. (…) Expoziţia se încheie cu răsturnarea regimului".

Martor al perioadei, istoricul Viorel Faur a arătat că "în 1945-46 se vobea despre trecutul de dinainte de 1945 în termeni negativi, că tot ce au făcut burghezii era rău, iar după ’90 blamau perioada comunistă. Nu putem tăia cu foarfeca nişte zeci de ani".

Episodul Oradea în decembrie 1989 a fost povestit de omul de cultură Mircea Bradu, aflat atunci în mijlocul evenimentelor. "Oradea era un oraş liniştit, educat. (…) Când am intrat în primărie, am văzut birourile deschise şi documentele aruncate peste tot, se aruncau covoarele pe geam. Am reuşit să închidem birourile. (…) N-am ştiut ce să le spunem oamenilor adunaţi afară, dar era lângă mine părintele Megheşan şi i-am spus «Părinte, spune o rugăciune!»".

Fotograf oficial al vizitelor prezidenţiale în Bihor înainte de 1989, apoi fotograf criminalist, Nicolae Meseşan a spus că "în urmă cu doi ani am contribuit cu câteva obiecte în cadrul campaniei «Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu», iar anul trecut am depus proiectul la Consiliul Judeţean". Astfel a fost obţinută o finanţare prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte. Meseşan a povestit câteva momente inedite din timpul vizitelor prezidenţiale, precum acela când l-a "dărâmat" pe Ştefan Andrei (ministru de externe), dar apoi a fost iertat.

De altfel, Meseșan a prezentat și o cărticică (foto) inedită tipărită în Oradea. Aceasta are dimensiuni 3/4, cât poza de pe o carte de identitate, și conține tezele Congresului al IX-lea al PCR din 1969, fiind tipărită special pentru fostul vicepreședinte al Consiliului Popular Județean, Nistor Ciordaș.

Expoziţia poate fi văzută în Corpul A, etajul II, sala 13, de marţea până duminica, între orele 10 şi 18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Papa....la mare
Compris!
Postat 19 Octombrie 2018, 18:07 de soricel
Soricel
Când îți cumperi o mașină nouă , o vinzi pe cea veche
Postat 19 Octombrie 2018, 17:21 de Sandu1206
Just Amsterdam Vaslui Bârlad Lighean
Ce? Tac'tu vându mașinile! Mi-am permis să vorbesc despre tatăl tău pentru că și tu repeți că stau pe pensia tatălui meu!
Postat 19 Octombrie 2018, 15:13 de soricel
Frumos
Unele dintre obiecte inca le mai am.
Postat 19 Octombrie 2018, 11:33 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON