URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Octombrie 2018, 09:40

Oradea în perioada comunistă, văzută prin imagini şi obiecte, în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna şi vernisajul la Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural! De astă dată vorbim de o expoziţie permanentă, parte a seriilor menite să arate istoria Oradiei pe epoci, din punct de vedere politic, religios şi social.

Expoziţia "Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989)" cuprinde zeci de exponate, atât fotografii, cât şi obiecte din perioada respectivă, o parte a lor provenind din colecţia personală a fotografului Nicolae Meseşan, iar altele din donaţiile orădenilor din ultimii doi ani.

La vernisajul de joi au participat numeroase persoane, majoritatea martore ale epocii. Evenimentul a fost deschis de directorul Muzeului, Angela Lupşea, care a arătat că "aici vom vedea nu doar epoca comunistă privită aşa cum se arată cu degetul, ci şi diferite amintiri, prezentate ca obiecte".

Mai apoi, istoricul şi muzeograful Augustin Ţărău a prezentat expoziţia prin prisma parteneriatului cu Nicolae Meseşan, dar şi ca structură: "sunt observate procesele epocii, colectivizarea, apoi industrializarea, care a românizat oraşele ardelene, urbanizarea, sănătatea, educaţia şi cultura. (…) Nu lipsesc nici vizitele de lucru, specifice vremii. (…) Expoziţia se încheie cu răsturnarea regimului".

Martor al perioadei, istoricul Viorel Faur a arătat că "în 1945-46 se vobea despre trecutul de dinainte de 1945 în termeni negativi, că tot ce au făcut burghezii era rău, iar după ’90 blamau perioada comunistă. Nu putem tăia cu foarfeca nişte zeci de ani".

Episodul Oradea în decembrie 1989 a fost povestit de omul de cultură Mircea Bradu, aflat atunci în mijlocul evenimentelor. "Oradea era un oraş liniştit, educat. (…) Când am intrat în primărie, am văzut birourile deschise şi documentele aruncate peste tot, se aruncau covoarele pe geam. Am reuşit să închidem birourile. (…) N-am ştiut ce să le spunem oamenilor adunaţi afară, dar era lângă mine părintele Megheşan şi i-am spus «Părinte, spune o rugăciune!»".

Fotograf oficial al vizitelor prezidenţiale în Bihor înainte de 1989, apoi fotograf criminalist, Nicolae Meseşan a spus că "în urmă cu doi ani am contribuit cu câteva obiecte în cadrul campaniei «Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu», iar anul trecut am depus proiectul la Consiliul Judeţean". Astfel a fost obţinută o finanţare prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte. Meseşan a povestit câteva momente inedite din timpul vizitelor prezidenţiale, precum acela când l-a "dărâmat" pe Ştefan Andrei (ministru de externe), dar apoi a fost iertat.

De altfel, Meseșan a prezentat și o cărticică (foto) inedită tipărită în Oradea. Aceasta are dimensiuni 3/4, cât poza de pe o carte de identitate, și conține tezele Congresului al IX-lea al PCR din 1969, fiind tipărită special pentru fostul vicepreședinte al Consiliului Popular Județean, Nistor Ciordaș.

Expoziţia poate fi văzută în Corpul A, etajul II, sala 13, de marţea până duminica, între orele 10 şi 18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Papa....la mare
Compris!
Postat 19 Octombrie 2018, 18:07 de soricel
Soricel
Când îți cumperi o mașină nouă , o vinzi pe cea veche
Postat 19 Octombrie 2018, 17:21 de Sandu1206
Just Amsterdam Vaslui Bârlad Lighean
Ce? Tac'tu vându mașinile! Mi-am permis să vorbesc despre tatăl tău pentru că și tu repeți că stau pe pensia tatălui meu!
Postat 19 Octombrie 2018, 15:13 de soricel
Frumos
Unele dintre obiecte inca le mai am.
Postat 19 Octombrie 2018, 11:33 de Sandu1206
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON