URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2016, 14:18

Oradea ieri, Oradea azi: Sărbătorile iernii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1970. Vine Moş Gerilă!

În perioada comunistă, Crăciunul fusese înlocuit cu impersonala Sărbătoare a pomului de iarnă. Sensul real al sărbătorii se diluase în acest concept, care mai cuprindea şi Revelionul. "Luna cadourilor" a supravieţuit, dar singurul "moş" care-şi mai făcea apariţia era Moş Gerilă, succesorul comunist al lui Moş Crăciun.

În Oradea, în Parcul Bălcescu sau 23 August (acum 1 Decembrie) ori în Piaţa Victoriei (Unirii) se amenaja "orăşelul copiilor", unde cei mici erau chemaţi pentru programe culturale şi pentru a căpăta dulciuri sau jucării. În unii ani, în orăşel puteau fi vizionate filme, iar momentele artistice erau asigurate de pionierii proveniţi de la diferite şcoli sau de actorii teatrului de păpuşi: cântece, dansuri, recitări de poezii şi un Pluguşor ideologizat, adaptat mediului politic.

În anii ´70-´80, Moş Gerilă sosea în Oradea cu trenul, întâmpinat la gară de copii şi părinţii, iar de acolo în "orăşelul copiilor" la bordul unui car alegoric, decorat în diferite feluri, de pildă sub forma unei rachete. "Orăşelul copiilor" devenise tradiţie, rămânând deschis din Ajunul Crăciunului până în prima săptămână a lunii ianuarie şi cuprindea, pe lângă cele menţionate, expoziţii de animale sau, cum remarca presa vremii, "bere din abundenţă".

2015. Târgul de Crăciun

Pe lângă Sărbătoarea pomului de iarnă, oricum o zi lucrătoare, în perioada comunistă Revelionul era marcat tot prin manifestări artistice şi reuniuni de familie şi prieteni, întocmai ca în zilele noastre. Evenimentele aveau loc "în tovărăşia vecinilor de apartament", în restaurantele sau cluburile întreprinderilor, unde "la veselia generală îşi vor da concursul brigăzile de agitaţie" formate din angajaţi. La manifestări luau parte în special "fruntaşii în producţie", programul cuprinzând alocuţiuni, cântece şi "momente vesele".

La un sfert de secol după descătuşarea din 1989, Oradea a întâmpinat Crăciunul şi anul 2016 cu prima ediţie a Târgului de Crăciun. Desfăşurat în Cetatea reabilitată integral, Târgul a fost gândit ca un eveniment-emblemă pentru această perioadă, asemănător celor din marile oraşe, şi a cuprins atât spectacole de colinde şi cântece populare, cât şi o varietate mare de produse de sezon destinate vânzării, mărfuri lucrate manual şi produse alimentare tradiţionale.

Pentru Revelion, orădenii s-au obişnuit deja cu concertele şi focurile de artificii organizate de Primărie, nelăsând însă la o parte sindrofiile organizate în restaurante ori acasă, cu familia şi prietenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Eu da
Era taaare miştooo!Atunci părinţii noştri dacă mai aveau timp şi cam aveau timp faţă de părinţii de acum,mergeau la cumpărături să stea la coadă dacă mai apucau ceva.Acum,sunt allday la job,şi nu prea le ajung money.Acum!Da!E varietate,nu văd ce captivante erau atunci sărbătorile de iarnă fără varietatea asta de azi.Nah!Ce i drept ,e cam anarhie în creştere azi,dar nu poţi fi cu toate.
Postat 01 Ianuarie 2016, 18:15 de crisan
Le-ati trait?!
Erau foarte frumoase , intr-adevar!Cu cat mai interzise, cu atat mai captivante!Alta lume,ce mai...
Postat 01 Ianuarie 2016, 15:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON