URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Ianuarie 2016, 14:18

Oradea ieri, Oradea azi: Sărbătorile iernii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1970. Vine Moş Gerilă!

În perioada comunistă, Crăciunul fusese înlocuit cu impersonala Sărbătoare a pomului de iarnă. Sensul real al sărbătorii se diluase în acest concept, care mai cuprindea şi Revelionul. "Luna cadourilor" a supravieţuit, dar singurul "moş" care-şi mai făcea apariţia era Moş Gerilă, succesorul comunist al lui Moş Crăciun.

În Oradea, în Parcul Bălcescu sau 23 August (acum 1 Decembrie) ori în Piaţa Victoriei (Unirii) se amenaja "orăşelul copiilor", unde cei mici erau chemaţi pentru programe culturale şi pentru a căpăta dulciuri sau jucării. În unii ani, în orăşel puteau fi vizionate filme, iar momentele artistice erau asigurate de pionierii proveniţi de la diferite şcoli sau de actorii teatrului de păpuşi: cântece, dansuri, recitări de poezii şi un Pluguşor ideologizat, adaptat mediului politic.

În anii ´70-´80, Moş Gerilă sosea în Oradea cu trenul, întâmpinat la gară de copii şi părinţii, iar de acolo în "orăşelul copiilor" la bordul unui car alegoric, decorat în diferite feluri, de pildă sub forma unei rachete. "Orăşelul copiilor" devenise tradiţie, rămânând deschis din Ajunul Crăciunului până în prima săptămână a lunii ianuarie şi cuprindea, pe lângă cele menţionate, expoziţii de animale sau, cum remarca presa vremii, "bere din abundenţă".

2015. Târgul de Crăciun

Pe lângă Sărbătoarea pomului de iarnă, oricum o zi lucrătoare, în perioada comunistă Revelionul era marcat tot prin manifestări artistice şi reuniuni de familie şi prieteni, întocmai ca în zilele noastre. Evenimentele aveau loc "în tovărăşia vecinilor de apartament", în restaurantele sau cluburile întreprinderilor, unde "la veselia generală îşi vor da concursul brigăzile de agitaţie" formate din angajaţi. La manifestări luau parte în special "fruntaşii în producţie", programul cuprinzând alocuţiuni, cântece şi "momente vesele".

La un sfert de secol după descătuşarea din 1989, Oradea a întâmpinat Crăciunul şi anul 2016 cu prima ediţie a Târgului de Crăciun. Desfăşurat în Cetatea reabilitată integral, Târgul a fost gândit ca un eveniment-emblemă pentru această perioadă, asemănător celor din marile oraşe, şi a cuprins atât spectacole de colinde şi cântece populare, cât şi o varietate mare de produse de sezon destinate vânzării, mărfuri lucrate manual şi produse alimentare tradiţionale.

Pentru Revelion, orădenii s-au obişnuit deja cu concertele şi focurile de artificii organizate de Primărie, nelăsând însă la o parte sindrofiile organizate în restaurante ori acasă, cu familia şi prietenii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Eu da
Era taaare miştooo!Atunci părinţii noştri dacă mai aveau timp şi cam aveau timp faţă de părinţii de acum,mergeau la cumpărături să stea la coadă dacă mai apucau ceva.Acum,sunt allday la job,şi nu prea le ajung money.Acum!Da!E varietate,nu văd ce captivante erau atunci sărbătorile de iarnă fără varietatea asta de azi.Nah!Ce i drept ,e cam anarhie în creştere azi,dar nu poţi fi cu toate.
Postat 01 Ianuarie 2016, 18:15 de crisan
Le-ati trait?!
Erau foarte frumoase , intr-adevar!Cu cat mai interzise, cu atat mai captivante!Alta lume,ce mai...
Postat 01 Ianuarie 2016, 15:37 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON