URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Ianuarie 2023, 09:01

Oradea ieri, Oradea azi: Să ne amintim cine a fost dramaturgul Mircea Bradu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1989. Primar propus

Mircea BraduUnul dintre oamenii de cultură ai Oradiei, cunoscuţi în ultimele decenii, a fost Mircea Bradu. Născut în Lăzăreni, în 14 ianuarie 1937, fiu al folcloristului Ion Bradu, a urmat cursurile Liceului nr. 1 din Oradea şi a absolvit la Bucureşti Filologia, apoi Facultatea de Ziaristică. După terminarea primei facultăţi s-a întors în Oradea, lucrând ca metodist la Casa Regională a Creaţiei Populare Crişana. Pasionat om al literelor, în 1965 a făcut parte din echipa poetului Alexandru Andriţoiu care reînfiinţa revista Familia.

Fiindu-i remarcate calităţile de dramaturg, Bradu a devenit în 1977 director al Teatrului de Stat orădean, până în 1992. În anii directoratului, pe scena orădeană s-au jucat numeroase premiere, spectacole îndrăgite, instituţia organizând mai multe ediţii ale Săptămânii Teatrului Scurt.

Fiind o persoană cunoscută în urbe, în 22 decembrie 1989, revoluţionarii aflaţi în Primărie l-au propus primar, dar problemele de sănătate nu i-au permis îndeplinirea funcţiei.

După 1992 a activat în presă, înfiinţând postul local Radio Sonvest şi pe cel regional Radio Transilvania, dar şi în politică, fiind membru fondator al Partidului Democrat Bihor. În 2002 a fondat Editura Arca, iar în 2009 a preluat şefia Direcţiei Judeţene pentru Cultură.

Mircea Barbu

2023. Biblioteca şi teatrul

Principala preocupare a lui Mircea Bradu a fost teatrul. A scris numeroase piese, jucate pe scena orădeană, dintre care amintim "Vlad Ţepeş în ianuarie", "Noapte albă", "O cafea pentru Ionescu". Drama istorică despre Vlad Ţepeş (foto sus) era apreciată de public, deschizând stagiunea 1972/1973, iar "Noapte albă" a fost între spectacolele remarcate de criticii de teatru în stagiunea 1975/1976. Toate au beneficiat de cronici în revistele Familia şi Teatrul.

Mircea Bradu a murit în 22 iunie 2021, iar afişele şi cărţile amintesc azi despre activitatea sa. A fost membru al Uniunii Ziariştilor din România, iar în 1983 obţinea premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru activitatea sa. Primul său volum de proză, "De câte ori am pornit", a apărut în 1969, fiind urmat de "Deschideţi ferestrele", un an mai târziu.

În 1983 apărea volumul "Hotărârea", cuprinzând piese de teatru istorice jucate pe mai multe scene din ţară. În 2017 Bradu a reeditat cartea, alături de "Unul dintre noi să mă vândă", piese de succes accesibile azi cititorilor. Tot în anii recenţi, Mircea Bradu a publicat un volum-interviu cu Romulus Roman, "Între valuri şi nori", precum şi două volume-interviu cu Emeric Ienei.

Mircea Bradu

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Fiindu-i remarcate calităţile de dramaturg, Bradu a devenit în 1977 director al Teatrului de Stat orădean, până în 1992".
Mircea Bradu, odihnească-se în liniște și pace, a fost un promotor politico-cultural o bună vreme a vieții sale. Calitățile politice l-au făcut director al Teatrului, nu cele de autor. E frumos că scrieți despre Mircea lucruri care i-au făcut cinste, dar că problemele de sănătate l-ar fi determinat să rămână doar o oră primar post-decembrist reprezintă un fake. A fost atunci, în 22 decembrie primar în intervalul orar 17:00 - 18:00, la propunerea unor șefi ai județenei PCR, care s-au infiltrat în nou încropita putere locală din clădirea Primăriei. Dar, nu s-a ajuns nici la jumătatea ședinței din Sala Mare, că au apărut instant acuzații privind nu numai calitatea de dramaturg comunist, director al teatrului și membru al județenei de partid ... ci și cea de informator al Securității, cu sarcini politice de a veghea asupra "culturii deviaționiste" din acea vreme. Așa că, a condus ședința "revoluționarilor" orădeni doar cât să propună o ordine de zi care nici nu a mai fost dezbătută măcar. Așadar, ca tot omul, Mircea Bradu a avut și bune și rele ... dar, per ansamblu, a fost un om inteligent, cult și omenos, presărat cu ceva mercantilism și politrucie tipică românilor care au evoluat profund pe parcursul existențial rural către cel de desăvârșire urbană. Oricum și orice s-ar spune despre el, a fost parte activă a vieții acestui oraș.
Postat 21 Ianuarie 2023, 11:43 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON