URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2018, 13:50

Oradea ieri, Oradea azi: Roman Mottl, unul dintre cei mai importanți pictori orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1949. Cine a fost Roman Mottl

Unul dintre cei mai importanţi pictori orădeni a fost Mottl Román, născut în 1921, fiul unui celebru grafician şi profesor de desen, al cărui nume l-a şi dus mai departe. Acesta a continuat tradiţia artistică a familiei şi s-a înscris la Institutul de Artă decorativă din Budapesta, pe care l-a absolvit în 1945.

În cadrul Secţiei grafice i-a avut ca profesori pe renumiţii Haranghi Jenö şi Domanoszky Endre. La 4 ani după absolvirea studiilor superioare a intrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Oradea, unde a lucrat până în 1982. Activitatea sa profesională a însemnat atât cariera didactică, cât şi participarea la numeroase expoziţii şi manifestări de artă. De asemenea, a avut expoziţii personale, atât în Bihor, cât şi în ţară şi în Ungaria. A participat cu lucrări la toate Saloanele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din 1949 şi până în 1991, la dispariţia sa. Odată cu intrarea sa în UAP, a expus în cadrul expoziţiei de artă interjudeţeană din Sala festivă a Primăriei Oradea (1949). Prima sa expoziţie personală a realizat-o în 1954, la Casa de Cultură din Săcuieni, urmată de cea din 1958 din Oradea. În Bucureşti a avut o primă expoziţie în 1971.

2018. Profesor pentru artişti

Prezenţa lui Mottl Román în cadrul evenimentelor de artă plastică din Oradea a fost constantă. A făcut parte din conducerea filialei Bihor a UAP, primind apoi conducerea Fondului Plastic din Oradea. O mare parte a lucrărilor a dedicat-o peisajelor citadine orădene, reproducând monumente, malul Crişului, clădiri şi poduri, şi evidenţiind curentele arhitecturale cărora acestea le aparţin. A mai realizat portrete, autoportrete, naturi statice, peisaje rurale, dar şi icoane.

Experienţa artistică, dar şi călătoriile dese pe care le efectua, i-au fost de ajutor în formarea, ca pedagog, a noilor de generaţii de artişti. Îşi învăţa elevii inclusiv care erau "etapele facerii" unui tablou, de la ambianţa din încăpere până la ustensilele folosite. În prezent, lucrări ale sale figurează în colecţii particulare şi de stat din România, Ungaria, Israel, Austria, Germania, Belgia, Elveţia ş.a.

Un catalog retrospectiv dedicat pictorului a fost editat de Muzeul Ţării Crişurilor în anul 1995. În patrimoniul acestuia, Mottl Román figurează cu lucrări de grafică şi o colecţie ex-libris din 775 piese. O stradă din cartierul Ioşia sud, lângă Calea Sântandreiului, îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON