URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
28 Octombrie 2018, 13:50

Oradea ieri, Oradea azi: Roman Mottl, unul dintre cei mai importanți pictori orădeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1949. Cine a fost Roman Mottl

Unul dintre cei mai importanţi pictori orădeni a fost Mottl Román, născut în 1921, fiul unui celebru grafician şi profesor de desen, al cărui nume l-a şi dus mai departe. Acesta a continuat tradiţia artistică a familiei şi s-a înscris la Institutul de Artă decorativă din Budapesta, pe care l-a absolvit în 1945.

În cadrul Secţiei grafice i-a avut ca profesori pe renumiţii Haranghi Jenö şi Domanoszky Endre. La 4 ani după absolvirea studiilor superioare a intrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Oradea, unde a lucrat până în 1982. Activitatea sa profesională a însemnat atât cariera didactică, cât şi participarea la numeroase expoziţii şi manifestări de artă. De asemenea, a avut expoziţii personale, atât în Bihor, cât şi în ţară şi în Ungaria. A participat cu lucrări la toate Saloanele filialei Uniunii Artiştilor Plastici din 1949 şi până în 1991, la dispariţia sa. Odată cu intrarea sa în UAP, a expus în cadrul expoziţiei de artă interjudeţeană din Sala festivă a Primăriei Oradea (1949). Prima sa expoziţie personală a realizat-o în 1954, la Casa de Cultură din Săcuieni, urmată de cea din 1958 din Oradea. În Bucureşti a avut o primă expoziţie în 1971.

2018. Profesor pentru artişti

Prezenţa lui Mottl Román în cadrul evenimentelor de artă plastică din Oradea a fost constantă. A făcut parte din conducerea filialei Bihor a UAP, primind apoi conducerea Fondului Plastic din Oradea. O mare parte a lucrărilor a dedicat-o peisajelor citadine orădene, reproducând monumente, malul Crişului, clădiri şi poduri, şi evidenţiind curentele arhitecturale cărora acestea le aparţin. A mai realizat portrete, autoportrete, naturi statice, peisaje rurale, dar şi icoane.

Experienţa artistică, dar şi călătoriile dese pe care le efectua, i-au fost de ajutor în formarea, ca pedagog, a noilor de generaţii de artişti. Îşi învăţa elevii inclusiv care erau "etapele facerii" unui tablou, de la ambianţa din încăpere până la ustensilele folosite. În prezent, lucrări ale sale figurează în colecţii particulare şi de stat din România, Ungaria, Israel, Austria, Germania, Belgia, Elveţia ş.a.

Un catalog retrospectiv dedicat pictorului a fost editat de Muzeul Ţării Crişurilor în anul 1995. În patrimoniul acestuia, Mottl Román figurează cu lucrări de grafică şi o colecţie ex-libris din 775 piese. O stradă din cartierul Ioşia sud, lângă Calea Sântandreiului, îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON