URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2018, 10:04

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Libertăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1902. Un "Corso" pe malul Crişului

Parcul Libertăţii, întins de-a lungul malului drept al Crişului Repede în centrul Oradiei, are o istorie de peste un secol şi jumătate. Spaţiul verde, delimitat de o străduţă îngustă şi de albia râului, exista deja în perioada 1820-1830, fiind semnalat pe hărţile vremii. Prin 1859, în această zonă existau pe Criş trei insuliţe, situate în dreptul bisericii reformate Olosig, însă acestea nu erau conectate la parc.

După anul 1890, locul a fost reamenajat şi a devenit una dintre atracţiile urbei. Tranzitată de persoane de toate vârstele, de familii cu copii şi de intelectuali, cocheta alee a parcului căpătase denumirea de Corso, întocmai ca principala stradă comercială a oraşului, actuala pietonală Republicii.

Însă, spre deosebire de agitaţia străzii, parcul oferea liniştea unei plimbări în natură. Legătura cu malul stâng se făcea pe vechiul pod pietonal din fier cunoscut sub numele de Podul Paralelor. În cinstea marcării a o mie de ani de la stabilirea ungurilor în Panonia, în 1896 autorităţile au denumit locul Ezredévi Emléktér, adică Parcul Milenar.

2018. Culoare şi cultură

În perioada interbelică aspectul parcului a rămas neschimbat. Redenumit Promenada Eminescu, acesta încă era alegerea oamenilor de cultură, dar şi a altor orădeni, pentru relaxare.

Totodată însă, atrăgea cerşetorii şi vagabonzii, în presă apărând numeroase plângeri legate de prezenţa şi comportamentul lor antisocial, ei fiind făcuţi responsabili şi pentru distrugeri şi gunoaiele abandonate în parc. În epoca comunistă, aleea principală a fost asfaltată, iluminatul public a fost modernizat, iar un pod nou a luat locul celui vechi din fier.

În zilele noastre, Parcul Libertăţii a rămas o oază de verdeaţă, dar adaptată nevoilor omului contemporan. Busturile lui Iosif Vulcan şi Czárán Gyula, dar şi statuile lui Szacsvai Imre şi Lorántffy Zsuzsanna, populează parcul, unde funcţionează o cafenea şi o florărie.

De altfel, graţie Florius Art, parcul a căpătat şi mai multă culoare, angajaţii florăriei sădind aici mii de lalele. Tot ei au amplasat în parc o pianină la care poate cânta orice doritor. Partea dinspre Criş a parcului este amenajată cu mobilier urban din trunchiuri de copaci şi paleţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
1918-2018-2118- EVER
alex1980 are dreptate! Oradea este a României și parte INTEGRANTĂ A EI!
Postat 04 Februarie 2018, 14:49 de TDS
??????
D-le C. C.: Despre altceva puteti scrie?
Postat 04 Februarie 2018, 14:45 de TDS
Eroare
Daca va uitati mai bind stanga sus,parca srie altceva decat Oradea... :) :)
Postat 04 Februarie 2018, 14:17 de alex1980
ÎMI E O SCÂRBA DE MĂ DOARE! PE ARIPI DE VÂNT
OK! Și ?! BOLOJAN decaleaza orice! Și ce? Faceți Oradea pietonala 100@%! Sa putem zbura!
Postat 04 Februarie 2018, 13:32 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON