URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2016, 18:29

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul 1 Decembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1904. Piaţa Mare a oraşului

Pentru protejarea fortăreţei orădene, autorităţile habsburgice au lăsat în jurul Cetăţii mai multe terenuri libere. După anul 1700, când rolul militar al acesteia a dispărut, ele au fost ocupate de locuinţe sau suprafeţe comerciale şi recreative. Astfel, de la actuala stradă Independenţei până la strada Sucevei, la începutul secolului al XX-lea funcţiona Piaţa Mare a oraşului.

O dată pe săptămână, aici se ţinea târgul de vite, iar în perioada industrializării imediat ulterioare existau câteva căi ferate şi platforme pentru descărcarea mărfurilor aduse pe liniile industriale cu ajutorul locomotivelor electrice. În anii interbelici, destinaţia a rămas aceeaşi, dar denumirea i-a fost schimbată în Piaţa Mihai Viteazul. În colţul sud-estic, aproape de vechea uzină electrică, existau câteva gherete improvizate ca locuinţe.

Pe acel loc a fost construit în anii ´60 ansamblul de blocuri în sistem cvartal. Zona era părăginită, frecventată de pungaşi, comercianţi ambulanţi şi chilipirgii de tot felul. În perioada horthystă (1940-1944) locul a purtat denumirea Piaţa Mussolini, dar cu aceeaşi destinaţie, de piaţă şi bazar.

2004. Parc modernizat

După 1948, pe amplasamentul pieţei a apărut ideea amenajării unui parc public. Proiectul, organizat doar pe un sfert din actuala sa suprafaţă, a fost prezentat publicului în anul 1950. Amenajările au fost făcute cu muncă voluntară şi au fost încheiate de 1 Mai.

Parcul cuprindea o sală de expoziţii, alei, bănci şi numeroase aranjamente florale. Noua oază de verdeaţă din centrul urbei a primit denumirea Parcul 23 August, fiind locul de desfăşurare a mitingurilor populare de 1 Mai şi 23 August în anii ´50. Statuia Ostaşului Român, operă a sculptorului Iulia Oniţa, a fost dezvelită în 1958.

Tot cu ajutorul muncitorilor din fabrici, veniţi la muncă voluntară, a fost realizată şi extinderea parcului în 1962, el încetând să fie locul de derulare a adunărilor populare. Cu excepţia construirii celor două fântâni arteziene, în perioada comunistă nu a mai fost adusă nicio modificare parcului.

Din cauza lipsei de investiţii, acesta şi-a pierdut farmecul de odinioară, primele acţiuni de modernizare fiind demarate imediat după anul 2000. Atunci s-a realizat înlocuirea pavajului, modernizarea iluminatului public, respectiv reconstruirea fântânilor arteziene şi amenajarea peisagistică, parcul redenumit între timp 1 Decembrie menţinându-şi aspectul până azi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON