URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Decembrie 2018, 18:02

Oradea ieri, Oradea azi: Palatul Baroc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1777 - Casă nouă pentru Episcopie

La jumătatea secolului XVIII, Oradea era un oraş important pe harta ecleziastică a Imperiului Habsburgic. Episcopia catolică locală avea o tradiţie de 700 de ani, impulsionând atât activitatea religioasă, cât şi pe cea culturală şi ştiinţifică. Din aceste motive, în plină domnie a împărătesei Maria Tereza s-a pus problema ridicării unui nou sediu pentru episcopie, pe amplasamentul ce se afla atunci la marginea Olosigului. Palatul a fost gândit ca parte a unui ansamblu ce cuprindea catedrala şi seria de locuinţe Şirul Canonicilor, toate în mijlocul unui mare parc. Catedrala a fost prima începută, dar lucrările au fost oprite din cauza reproiectării şi a lipsei fondurilor, prioritate având sediul episcopal. Acesta a fost ridicat între 1762 şi 1777 după modelul palatelor franţuzeşti, în formă de U, cu subsol, parter, două etaje şi mansardă. Are un stil baroc, din care se evidenţiază faţada principală, cu partea sa centrală. Deasupra intrării găsim ferestrele sălii mari de la etaj, respectiv un fronton de mari dimensiuni. Ferestrele au ancadramente din piatră, partea superioară având formă de arc la etajul întâi şi simplă dreptunghiulară la etajul al doilea.

2018. Un şantier cât un palat

Interiorul Palatului Baroc este interesant datorită scării principale, a uşilor masive din lemn şi a coridoarelor generoase. Câteva săli, între care cea festivă de la etaj, sunt pictate cu motive religioase şi peisaje. Clădirea a fost naţionalizată în anul 1948, fiind amenajată ulterior ca centru pentru găzduirea copiilor grecilor refugiaţi din calea războiului civil, iar în anii ’60 a găzduit muncitori de pe şantierul uzinei de alumină. Despre reabilitarea imobilului s-a discutat în 1967, iar lucrările au început la scurt timp după. În urma consolidării şi refacerii faţadelor şi interioarelor, aici şi-a stabilit sediul Muzeul Ţării Crişurilor. În 2004, în urma unui proces, Episcopia Romano-Catolică şi-a reprimit palatul, iar anul trecut a primit 6 milioane de euro de la Guvernul Ungariei pentru restaurarea completă. Început în februarie 2018, şantierul va dura până în 2020 şi presupune refacerea integrală a clădirii după modelul original, destinată să găzduiască birourile Episcopiei, muzeu, săli de expoziţii şi conferinţe. Tot în 2020 ar urma să fie finalizat parcul din jurul palatului, cu rozariu, grădini de flori şi plante biblice, aromatice şi medicinale. Amfiteatrul va fi refăcut, la fel şi aleile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Attila era în anul 420 .
Postat 17 Decembrie 2018, 00:46 de Sandu1206
Secolul XVIII spuneți voi, când Episcopia spuneți că avea deja 700 ani de tradiție ?!?
Băi, tată ... Bihorene, bați câmpii cu grație divină !?! După capul vostru "istoric" ... o să spuneți la "erată" că hunul Attila a adus catolicismul în Europa, nu-i așa !?!
Postat 16 Decembrie 2018, 21:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON