URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Decembrie 2018, 19:02

Oradea ieri, Oradea azi: Cum se sărbătorea Crăciunul în orașul de pe Criș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1990. Zi liberă de Crăciun

În perioada 1945-1989, Crăciunul nu a fost sărbătorit în mod oficial în România. Totuşi, el a rămas un moment marcat în familie, un prilej cu care se pregăteau diverse bucate și se ofereau daruri. În contextul ideologiei comuniste, el a fost diluat în conceptul „sărbătorilor de iarnă”, în cadrul „lunii cadourilor”, prilej cu care era pregătit şi „pomul de iarnă”. Denumirea Crăciun era complet evitată, iar numele moșului a fost și el schimbat, în Moș Gerilă.

În 1990, după căderea regimului, sărbătorile de final de an au revenit la caracteristicile de dinainte. Luna decembrie a acelui an a fost, însă, marcată și de comemorarea unui an de la „Revoluție”. Pe 19 decembrie 1990, în Piața 1 Decembrie din Oradea a avut loc un miting la care au participat circa 2.000 de persoane. Adunarea s-a transformat în protest când manifestanții au scandat lozinci antiguvernamentale, mergând apoi într-un marș prin centru.

În acelaşi an, pentru prima dată în peste patru decenii, 25 decembrie a fost zi liberă. În ziarele locale au apărut, după mult timp, mesaje de „Sărbători fericite” din partea firmelor și a sindicatelor, colinde, dar și anunțuri privind programul magazinelor. De asemenea, zona centrală a fost decorată.

2018. Un târg dedicat Crăciunului

În Ajunul din anul 1990, Moș Crăciun a fost așteptat de copii și colindători pe platoul din fața Magazinului Crișul, de unde a parcurs strada Republicii, pentru a ajunge în „Orăşelul copiilor” amenajat în Parcul Bălcescu. Gătit special, parcul a găzduit trei zile de concerte de colinde, darurile pentru copii fiind asigurate din sponsorizările firmelor.

Tot cu ocazia Crăciunului din 1990, la Cinematograful Libertatea a fost proiectat filmul artistic „Isus”, iar Muzeul Țării Crișurilor a găzduit o expoziție de port popular din județul Gorj. Spectacole dedicate sărbătorilor au fost organizate la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar elevii au colindat instituțiile publice și au organizat serbări școlare. 

28 de ani mai târziu, sărbătoarea este așteptată de orădeni în Piața Unirii, în cadrul Târgului de Crăciun. El cuprinde standuri cu decorații și alimente, patinoar, dar și concerte live de colinde și muzică ușoară cu artiști consacrați. Pe fațadele clădirilor din jur sunt proiectate imagini hibernale, întreaga piață fiind împodobită cu lumini colorate și figurine. Aflat la cea de-a patra ediție, târgul a devenit unul cu tradiție, reușind să atragă nu numai localnici, dar și numeroși turiști.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON