URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
06 Martie 2016, 17:15

Oradea ieri, Oradea azi: Cum arăta pe vremuri Orăşelul Copiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1957. Primul parc de distracţii pentru copii

În prima jumătate a secolului al XX-lea, locurile de joacă special amenajate pentru copii erau o raritate în Oradea. Locul pentru distracţie al celor mici era strada, parcul sau orice teren viran din oraş. Abia în perioada postbelică, autorităţile locale au căutat variante pentru amenajarea unui spaţiu adecvat pentru copii. Actualul Parc Nicolae Bălcescu a fost transformat în primăvara anului 1957 într-o atracţie pentru întreaga familie.

"Un teatru în aer liber, care va fi în curând dat în folosinţă, gherete în forme diferite, scrâncioburi, bărci, fântâni ţâşnitoare, o linie de tramvai şi un tramvai de toată frumuseţea" mobilau locul numit "Oraşul Copiilor".

Tramvaiul de agrement amintea de linia care, în trecut, traversa parcul de la un capăt la celălalt. Conform celor relatate în presa timpului, aceasta era şi principala atracţie a parcului. Alte atracţii erau "bărcile zburătoare", dar şi "vârtelniţele", în care "câte 8-10 copii se învârtesc până obosesc". Desigur, pe lângă acest "Orăşel" permanent exista şi unul temporar, organizat la fiecare sfârşit de an în centrul oraşului pentru "întâmpinarea" lui Moş Gerilă.

2007. Orăşelul Copiilor

Anul până în care a funcţionat orăşelul din Parcul Bălcescu este incert. În 1974, însă, în presa locală era anunţată o altă investiţie dedicată celor mici: un parc tematic în cartierul Rogerius, lângă Spitalul de Copii.

Întins pe aproximativ 3 hectare, spaţiul avea avantajul nivelului mai jos cu câţiva metri faţă de străzile din jur, cuprinzând două bazine cu apă, labirint, locuri de joacă în nisip, solarii, circuit pentru biciclişti, terenuri de fotbal, volei şi gimnastică. Din păcate, datorită lipsei mentenanţei, Parcul Copiilor a intrat într-un proces de degradare rapidă, devenind în anii ´90 o zonă părăginită, plină de bălării şi instalaţii ruginite.

Pe acelaşi loc a fost inaugurat, la 1 iunie 2007, actualul Orăşel al Copiilor, cu aspect modern şi jocuri adaptate diferitelor categorii de vârstă. Acesta are terenuri de sport, jocuri obişnuite şi educaţionale, precum şi o clădire multifuncţională, dedicată activităţilor pe timp de iarnă.

De asemenea, în dotarea parcului există spaţii comerciale şi filigorii. Investiţia, se preciza la momentul inaugurării, urma să fie continuată şi în cartierul Nufărul, pe un teren din preajma Liceului Onisifor Ghibu, proiect care, însă, nu a mai fost realizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON