1957. Primul parc de distracţii pentru copii
În prima jumătate a secolului al XX-lea, locurile de joacă special amenajate pentru copii erau o raritate în Oradea. Locul pentru distracţie al celor mici era strada, parcul sau orice teren viran din oraş. Abia în perioada postbelică, autorităţile locale au căutat variante pentru amenajarea unui spaţiu adecvat pentru copii. Actualul Parc Nicolae Bălcescu a fost transformat în primăvara anului 1957 într-o atracţie pentru întreaga familie.
"Un teatru în aer liber, care va fi în curând dat în folosinţă, gherete în forme diferite, scrâncioburi, bărci, fântâni ţâşnitoare, o linie de tramvai şi un tramvai de toată frumuseţea" mobilau locul numit "Oraşul Copiilor".
Tramvaiul de agrement amintea de linia care, în trecut, traversa parcul de la un capăt la celălalt. Conform celor relatate în presa timpului, aceasta era şi principala atracţie a parcului. Alte atracţii erau "bărcile zburătoare", dar şi "vârtelniţele", în care "câte 8-10 copii se învârtesc până obosesc". Desigur, pe lângă acest "Orăşel" permanent exista şi unul temporar, organizat la fiecare sfârşit de an în centrul oraşului pentru "întâmpinarea" lui Moş Gerilă.
2007. Orăşelul Copiilor
Anul până în care a funcţionat orăşelul din Parcul Bălcescu este incert. În 1974, însă, în presa locală era anunţată o altă investiţie dedicată celor mici: un parc tematic în cartierul Rogerius, lângă Spitalul de Copii.
Întins pe aproximativ 3 hectare, spaţiul avea avantajul nivelului mai jos cu câţiva metri faţă de străzile din jur, cuprinzând două bazine cu apă, labirint, locuri de joacă în nisip, solarii, circuit pentru biciclişti, terenuri de fotbal, volei şi gimnastică. Din păcate, datorită lipsei mentenanţei, Parcul Copiilor a intrat într-un proces de degradare rapidă, devenind în anii ´90 o zonă părăginită, plină de bălării şi instalaţii ruginite.
Pe acelaşi loc a fost inaugurat, la 1 iunie 2007, actualul Orăşel al Copiilor, cu aspect modern şi jocuri adaptate diferitelor categorii de vârstă. Acesta are terenuri de sport, jocuri obişnuite şi educaţionale, precum şi o clădire multifuncţională, dedicată activităţilor pe timp de iarnă.
De asemenea, în dotarea parcului există spaţii comerciale şi filigorii. Investiţia, se preciza la momentul inaugurării, urma să fie continuată şi în cartierul Nufărul, pe un teren din preajma Liceului Onisifor Ghibu, proiect care, însă, nu a mai fost realizat.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.