URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
11 Noiembrie 2018, 17:01

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a ajuns casa lui Iosif Vulcan sediu pentru revista "Familia"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1897. Un sediu pentru "Familia"

Imobilul de pe strada Iosif Vulcan 16, deşi nu este un palat, ci doar o casă cu subsol şi parter, are o istorie bogată. A fost, acum mai bine de un secol, locuinţa omului de cultură Iosif Vulcan, dar şi redacţia prestigioasei reviste "Familia". După mutarea redacţiei din Budapesta în Oradea, sediul iniţial al revistei s-a aflat pe actuala stradă Episcop Mihai Pavel, de unde s-a mutat într-o casă de pe strada Republicii.

În 1897, Aurelia, soţia lui Iosif Vulcan, a primit o moştenire în bani şi cei doi soţi au cumpărat imobilul de pe strada Áldás (Binecuvântării), denumire schimbată ulterior în Rimanóczy Kálmán, iar apoi în Iosif Vulcan.

În acelaşi an, cei doi soţi, dar şi redacţia, s-au stabilit în casă nouă. Nu se ştie exact când a fost ridicată casa, însă cert e că terenul a aparţinut inginerului-şef al oraşului, David Busch. În 1890, pe parcelă exista deja o clădire mai mică. Probabil că ea a fost reconstruită sau extinsă în perioada 1890-1897, la fel cum, cel mai probabil, Iosif Vulcan a modificat-o după 1897.

2018. Muzeul Memorial "Iosif Vulcan"

Revista "Familia" a avut redacţia aici până la desfiinţare, în anul 1906. Un an mai târziu, a murit Iosif Vulcan, iar casa a fost moştenită de Aurelia, care, la rândul ei, a vândut-o lui Schreiber Jakab.

Acesta a revândut-o lui Margit Makovits, care a fost deportată în Polonia, iar următorul proprietar a fost medicul orădean Wilhelm Bársony. În 1964, acesta a emigrat în Israel, iar casa a trecut în proprietatea statului prin donaţie. Imediat după preluare, autorităţile locale au înfiinţat aici un muzeu dedicat lui Iosif Vulcan.

Expoziţia a fost deschisă de către Societatea de ştiinţe filologice şi istorice în anul 1964. Muzeul funcţionează, în prezent, ca parte a complexului Muzeul Ţării Crişurilor. Expoziţia de bază este organizată în patru încăperi, cu aplecare în special pe revista "Familia". Vitrinele conţin material documentar privitor la activitatea lui Iosif Vulcan în cadrul unor asociaţii şi fundaţii, în societăţi culturale, precum şi legăturile cu lumea literară română şi maghiară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON