URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2015, 19:32

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Partenie Cosma

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1906. Politician, economist, filantrop

O figură importantă a vieţii bihorene de secol XIX este Partenie Cosma. Născut la Beiuş, a studiat Dreptul la Budapesta, intrând apoi în cancelaria lui Emanuil Gojdu. A fost deputat în Parlamentul maghiar, timp în care a sancţionat prevederea Legii Electorale de stabilire a unui cens mult mai mare locuitorilor din Transilvania, majoritari români, decât celor din Ungaria. La fel, acesta a criticat Legea Învăţământului, prin care predarea în limba maghiară devenea obligatorie pentru toate şcolile.

Activitatea sa economică a fost la fel de importantă: a făcut parte din conducerea Băncii Albina, bancă românească cu sediul în Sibiu şi filială la Oradea, creând acolo un fond cultural ce i-a purtat numele.

Deschis pentru finanţarea educaţiei şi culturii românilor din Ardeal, Partenie Cosma a fondat, în 1906, Asociaţia Bancară "Solidaritatea", iar mai apoi devenea membru în reprezentanţa Fundaţiunii Gojdu, ocupată şi ea cu sprijinirea financiară a tinerilor studioşi. Prin acestea, un număr mare de elevi şi studenţi români au primit ajutor bănesc şi în natură pentru a-şi continua studiile. În ultimii săi ani de viaţă, Partenie Cosma a fost senator de Beiuş în Parlamentul României Mari.

2015. Au rămas o stradă şi o şcoală

Numele lui Partenie Cosma se menţine în viaţa orădenilor de azi printr-o instituţie şcolară ce-i poartă numele. Învăţământul cu profil economic din Oradea are însă rădăcini în perioada interbelică, odată cu deschiderea Şcolii Superioare de Comerţ, în 1927. Şcoala a primit apoi numele lui Partenie Cosma, dar a fost închisă după cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a Oradiei, către Ungaria horthystă, în 1940. După război, şcoala s-a reînfiinţat, funcţionând ca liceu şi grup şcolar economic, căpătând denumirea actuală, de Colegiu Economic "Partenie Cosma", în anul 2001. Instituţia a funcţionat în mai multe locaţii, între care Calea Clujului sau pe fosta stradă Orşovei, acum Partenie Cosma. În urma revendicării, de către Episcopia Romano-Catolică, a vechii clădiri a Institutului Sf. Vicenţiu, în care funcţiona Colegiul, acesta s-a mutat într-o clădire nouă, pe strada Armatei Române. Conform unui proiect elaborat în anul 2007, aici se construieşte acum un campus şcolar în valoare de 46 milioane lei, din care 36 milioane din fonduri europene. Clădirile vor fi finalizate în prima parte a anului 2016, constituind unul dintre cele mai moderne campusuri şcolare din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON