URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
20 Decembrie 2015, 19:32

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Partenie Cosma

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1906. Politician, economist, filantrop

O figură importantă a vieţii bihorene de secol XIX este Partenie Cosma. Născut la Beiuş, a studiat Dreptul la Budapesta, intrând apoi în cancelaria lui Emanuil Gojdu. A fost deputat în Parlamentul maghiar, timp în care a sancţionat prevederea Legii Electorale de stabilire a unui cens mult mai mare locuitorilor din Transilvania, majoritari români, decât celor din Ungaria. La fel, acesta a criticat Legea Învăţământului, prin care predarea în limba maghiară devenea obligatorie pentru toate şcolile.

Activitatea sa economică a fost la fel de importantă: a făcut parte din conducerea Băncii Albina, bancă românească cu sediul în Sibiu şi filială la Oradea, creând acolo un fond cultural ce i-a purtat numele.

Deschis pentru finanţarea educaţiei şi culturii românilor din Ardeal, Partenie Cosma a fondat, în 1906, Asociaţia Bancară "Solidaritatea", iar mai apoi devenea membru în reprezentanţa Fundaţiunii Gojdu, ocupată şi ea cu sprijinirea financiară a tinerilor studioşi. Prin acestea, un număr mare de elevi şi studenţi români au primit ajutor bănesc şi în natură pentru a-şi continua studiile. În ultimii săi ani de viaţă, Partenie Cosma a fost senator de Beiuş în Parlamentul României Mari.

2015. Au rămas o stradă şi o şcoală

Numele lui Partenie Cosma se menţine în viaţa orădenilor de azi printr-o instituţie şcolară ce-i poartă numele. Învăţământul cu profil economic din Oradea are însă rădăcini în perioada interbelică, odată cu deschiderea Şcolii Superioare de Comerţ, în 1927. Şcoala a primit apoi numele lui Partenie Cosma, dar a fost închisă după cedarea Ardealului de Nord, inclusiv a Oradiei, către Ungaria horthystă, în 1940. După război, şcoala s-a reînfiinţat, funcţionând ca liceu şi grup şcolar economic, căpătând denumirea actuală, de Colegiu Economic "Partenie Cosma", în anul 2001. Instituţia a funcţionat în mai multe locaţii, între care Calea Clujului sau pe fosta stradă Orşovei, acum Partenie Cosma. În urma revendicării, de către Episcopia Romano-Catolică, a vechii clădiri a Institutului Sf. Vicenţiu, în care funcţiona Colegiul, acesta s-a mutat într-o clădire nouă, pe strada Armatei Române. Conform unui proiect elaborat în anul 2007, aici se construieşte acum un campus şcolar în valoare de 46 milioane lei, din care 36 milioane din fonduri europene. Clădirile vor fi finalizate în prima parte a anului 2016, constituind unul dintre cele mai moderne campusuri şcolare din ţară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON