URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
31 Iulie 2016, 14:18

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost episcopul Roman Ciorogariu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1921. Un episcop pentru ortodocşi

Arădean, născut în 1852, Roman Ciorogariu a fost primul episcop ortodox al Oradiei după Marea Unire. Istoricii socotesc perioada sa drept una fastă, cu numeroase realizări, mai ales că vorbim de primul şi cel mai greu deceniu interbelic. O episcopie ortodoxă la Oradea era un vis nesperat, iar un episcop ortodox era genul de lider spiritual de care localnicii nu mai avuseseră parte de două secole.

Ciorogariu a fost hirotonit în 26 martie 1921, iar activitatea sa s-a împletit cu cea a asociaţiilor româneşti locale, desfăşurându-se pe mai multe planuri, în mod deosebit pentru educarea şi promovarea culturii româneşti. Educaţional, meritul său a constat în înfiinţarea Academiei Teologice Ortodoxe orădene în 1923. Oraşul avea până atunci doar o academie teologică romano-catolică şi una greco-catolică, iar din acel moment putem vorbi de pregătirea preoţilor ortodocşi în Oradea.

Episcopul a militat la prim-ministrul I. C. Brătianu ca academia să beneficieze de un local propriu, la început funcţionând în clădirea Academiei de Drept. Zece ani mai târziu, revista Legea Românească, înfiinţată tot de Ciorogariu, scria că Academia era "un altar al patriotismului românesc şi creştinesc".

2016. Memoria unui mare român

Pentru publicarea regulată a revistei Legea Românească a fost înfiinţată, în anul 1925, Tipografia Diecezană. Aici au fost tipărite numeroase cărţi şi reviste, inclusiv cele ale asociaţiilor locale precum Casa Naţională a Românilor din Bihor sau publicaţia Gazeta de Vest.

În direcţia acţiunilor caritabile, episcopul Ciorogariu a înfiinţat un Fond pentru ajutorarea văduvelor şi a orfanilor de preoţi din Eparhie, participând prin efort personal şi sprijin financiar pentru ridicarea unor biserici şi obţinerea pentru Episcopie a Palatului Rimanoczy din centrul urbei.

Din 1931, acesta a devenit sediul principal, unde funcţionează şi astăzi. Pentru meritele sale, Ciorogariu a fost distins de regele Ferdinand I: a fost membru de onoare al Academiei Române şi ofiţer al Academiei Franceze. Actualmente, strada pe care se află Episcopia îi poartă numele, la fel şi liceul ortodox din oraş. Memoriile lui Ciorogariu sunt păstrate în bibliotecile orădene sub titlul "Zile trăite" şi reprezintă o sursă importantă de informaţii privind anul 1919 şi însemnătatea sa pentru Oradea şi Bihor. Chipul său este prezent în interiorul Bisericii Adormirea Maicii Domnului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON