URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2018, 16:02

Oradea ia un credit de 100 de milioane de lei, pentru cofinanţarea a 17 proiecte europene

Consiliul Local a aprobat miercuri cu unanimitate de voturi contractarea de către municipalitate a unei linii de credit de 100 de milioane de lei pentru confinanţarea a 17 proiecte europene, în valoare totală de 489 milioane lei.

Bani pentru proiecte

Linia de credit care va fi deschisă de municipalitate va presupune patru ani de trageri şi rambursări multiple, în funcţie de necesar, şi şase ani de rambursări de la încheierea perioadei de tragere.

„În condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al municipiului Oradea se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii, atingând un maxim estimat de 15,97% în anul 2023, incluzând şi cofinanţările la proiecte cu fonduri europene nerambursabile”, se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Pe lista celor 17 proiecte europene care vor fi cofinanţate din împrumutul luat de municipalitate se numără restaurarea Casei Darvas, a Muzeului Masoneriei şi a zidurilor Cetăţii, construirea creşei şi grădiniţei din Parcul Industrial 1. Toate vor fi derulate în perioada 2014 – 2020.

Banii orădenilor

Liderul grupului UDMR, Kirei Melinda, a atras atenţia că municipalitatea vine să ceară aprobarea unui credit, în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut s-a chinuit să facă plăţi pentru a goli visteria.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spun că nu exclude varianta ca Primăria să facă la fel şi anul acesta. „Anul trecut ne-am grăbit să rambursăm împrumuturile, pentru că guvernul s-a gândit să ne ia banii. Primăria Constanţa a rămas cu 40 milioane euro în cont şi a pierdut 20 milioane de euro”, a explicat edilul.

Edilul a anunţat că va convoca o nouă şedinţă de Consiliu Local pentru data de 19 decembrie, iar pe ordinea de zi s-ar putea să se regăsească propuneri similare.

Bolojan a spus că municipalitatea este obligată la astfel de măsuri pentru a-şi proteja veniturile constituite din banii orădenilor, în condiţiile în care modificările de legislaţie operate la nivel central de guvernarae PSD-ALDE face tot mai mică previzibilitatea bugetară pentru anul 2019.

"Să fie mai mare"

Printre consilierii locali care au mai luat cuvântul pe tema creditului s-a numărat Adrian Negrea (PSD), care a propus ca municipalitatea să ia un credit chiar mai mare de 100 milioane lei.

„Având în vedere volumul mare de lucrări care vor fi derulate în perioada următoare şi valoarea acestor lucrări de peste 500 milioane lei, s-ar putea ca suma să nu fie suficientă”, a afirmat social-democratul.

Mai mult, consilierul a spus că majorarea valorii împrumutului este în avantajul municipalităţii, pentru că dobânzile cresc invers proporţional cu suma creditată. "Când creditul este mai mare, dobânda este mai mică, iar când suma împrumutată este mai mică, dobânda este mai mare”, a explicat Negrea.

Cu posibilitate de majorare...

Spre surprinderea asistenţei, primarul Ilie Bolojan i-a dat dreptate consilierului PSD, dar a cerut Consiliului Local ca deocamdată să aprobe creditul la nivelul propus de municipalitate.

„Este posibil ca domnul Negrea să aibă dreptate. Propunere noastră este să aprobăm hotărârea în forma în care a fost propusă, iar dacă realităţile vor arăta că este nevoie de sume suplimentare, să luăm o astfel de decizie în cea de-a doua jumătate a anului viitor”, a spus edilul.

Bolojan a precizat că formula privind majorarea dobânzii invers proporţional cu volumul creditului este aplicată de bănci doar împrumuturilor făcute mediului privat. Pentru administraţiile locale, dobânzile creditelor sunt calculate în funcţie de rating-ul localităţii.

Spre exemplu, ratingul acordat la începutul lunii decembrie de agenţia Fitch municipalităţii orădene a fost de "BBB minus", primul acordat localităţilor recomandate pentru investiţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Ce chestie
Asistații sociali, au dreptul la cuvânt??
Postat 14 Decembrie 2018, 00:12 de Sandu1206
Pe bani altora, de împrumut ...
... tot boschetarul poate să-și tragă o rulotă de lux, tractată de un 4x4 !?! Sper că specialiștilor în falimente personale, care își spun edili, nu o să le treacă prin cap în sezonul ăsta să vrea un "monorail" suspendat pe stâlpi, care să lege Cluj, Oradea, Arad și Timișoara !?!
Postat 13 Decembrie 2018, 09:51 de CrisDumi
.........
M-am uitat peste cele 17 proiecte. Ce pot sa spun?! Doar ca un grup mic de t*nti ne-au votat viitorul, devenit acum prezent! Un exemplu. Birtinezul o tine una si buna cu tramvaiele (88,7 de mil!), in timp ce tot mai multi se indreapta spre autobuze electrice! Pana si țața Firea a decis sa cumpere 100 (o suta!) de autobuze cu bani de la UE! Diferenta dintre autobuzul electric si tramvai o vad si idi*tii care au decis in favoarea tramvaiului, dar disciplina/interesul personal si/sau de partid este peste interesul oradenilor! De ce sa nu se mai sparga niste bani si nu stiu cate strazi pt. a se introduce infrastructura pt. tramvaie?! In final il voi cita pe senatorul liberal Cîțu. Iata ce declara ieri in parlament: ,,...vorbim despre digitalizare in timp ce 35% dintre romani au WC-ul in fundul curtii!" Ne poate spune cineva cate strazi din Oradea sunt fara retea de canalizare si fara retea de gaz? De reteaua de apa potabila nu vorbesc, este mult mai igienic si mult mai ieftin sa-ti montezi un hidrofor, panza freatica e pe la 5/6 m. Cam asa suntem noi cu proiectele astea: fuduli (vezi proiectul ,,pasajelor"), dar cu pantalonii rupti in c*r! P.S. Nu vi se pare ca regimul de conducere discretionara instaurat de belinar a fost implementat 100% de birtinez la primaria Oradea?!
Postat 13 Decembrie 2018, 06:46 de pinonel
Mick
Ai dreptate, prea multe avioane.
Postat 13 Decembrie 2018, 01:21 de Sandu1206
Inadmisibil
Doar 17, sa ia lectii ce i de la PMO de la CJ. Iei trebuie sa canduca si Oradea. Sunt surmenat de zgomutul avioanele care decoleaza si aterizeaza. Va doresc un calduros MU1EPSD.
Postat 12 Decembrie 2018, 17:37 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON