URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2021, 19:07

Oradea, „corigentă” la măsuri împotriva poluării aerului, dar totuşi pe locul 5 în topul eficienţei autorităţilor

Oradea, „corigentă” la măsuri împotriva poluării aerului, dar totuşi pe locul 5 în topul eficienţei autorităţilor În timpul sezonului rece, poluarea aerului din Oradea este cauzată şi de centralele şi sobele pe lemne folosite de localnici, pentru încălzire
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăriile din România sunt ineficiente, când vine vorba de implementarea de măsuri pentru reducerea poluării aerului, iar Oradea nu face excepţie.

Un studiu făcut de organizaţia Observatorul Român de Sănătate arată că oraşul nostru obţine un scor de 4,2 din 10 puncte totale, la capitolul măsuri împotriva poluării.

Chiar cu acest punctaj mic, Oradea este pe locul 5 în ţară, în clasamentul eficienţei autorităţilor pe această temă. Pe locul 1 în top este Braşov, cu un punctaj de 4,8, urmat de Galaţi (4,7), Cluj Napoca (4,6) şi Iaşi (4,5). La coada clasamentului se regăsesc oraşele Constanţa, Bacău şi Brăila.

Respirăm murdar

„Observatorul Român de Sănătate a analizat activitatea autorităților locale din cele mai mari 15 orașe românești și acțiunile concrete întreprinse de acestea pentru a reduce poluarea aerului în ultimii 2 ani. La fel ca în ediția precedentă a clasamentului, niciuna dintre marile primării din România nu a reușit să acumuleze măcar jumătate din scorul maxim posibil acordat pentru acțiunile împotriva poluării”, se arată în raportul Observatorului Român de Sănătate.

Analiza se bazează pe o grilă de evaluare cuprinzând 20 de indicatori organizați în 5 domenii: intervenții economice pentru reducerea poluării aerului; intervenții administrative pentru reducerea poluării aerului; intervenții comportamentale pentru reducerea poluării aerului; infrastructură care face posibilă reducerea poluării aerului; indicatori direcți de poluare a aerului.

ONG-ul a concluzionat că niciunul dintre oraşele evaluate nu are stabilite zone cu emisii zero, dar şi că 12 din cele 15 municipalităţi au cumpărat în ultimii doi ani autobuze Diesel. Oradea, aşa cum se ştie, este în plină achiziţie a unor autobuze hibride şi, totodată, îmbogăţeşte flota de tramvaie ale oraşului.

Raportul organizaţiei nu indică criteriile din cauza cărora Oradea a obţinut un scor redus.

Clasament poluare

Problemă gravă

Problema poluării aerului este una foarte importantă. Datele oficiale publicate de Organizația Mondială a Sănătății arată că aerul contaminat ucide aproximativ 7 milioane de oameni în întreaga lume în fiecare an și că 9 din 10 persoane respiră aer care depășește limitele pentru poluare stabilite.

În 2020, aproximativ jumătate dintre orașele europene au depășit recomandarea OMS privind poluarea anuală cu PM 2,5. Cele mai ridicate niveluri de poluare cu PM 2,5 au fost înregistrate în Europa de Sud-Est.

Observatorul Român de Sănătate face şi câteva recomandări pentru ca oraşele din România să aibă un aer mai curat: încurajarea utilizării modurilor active de transport, precum bicicletele sau vehiculele electrice, stabilirea unor zone cu emisii scăzute, unde au acces doar vehicule care respectă standarde ridicate de poluare, scutiri de taxe pentru mașinile care poluează puțin (existente în Belgia sau Franța), modernizarea transportului public în comun prin scoaterea din circuit a vehiculelor vechi și achiziționarea celora care nu poluează şi interzicerea folosirii motoarelor diesel în interiorul orașului (existente în Atena, Bruxelles, Berlin, Madrid, Paris).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Halucinez,deci exist
Despre ce vorbim? Nu despre gradul de poluare,pe baza de masuratori ale aerului,cu aparatura sofisticata,cu grafice zilnice,lunare,anuale, ci este un clasament al MASURILOR IMPOTRIVA POLUARII,oricare si oricit ar fi ea.Iar concluzia care ne intereseaza este ca suntem pe locul 5. La EFICIENTA AUTORITATILOR .Ceea ce ne face sa ne simtim muuult mai bine.Vreau sa fiu prost...cu astfel de top-uri ,voi reusi,negresit.
Postat 24 Martie 2021, 10:35 de excalibur
Gaz.
Citizen, nici în centru nu este peste tot, aleatoriu. Este pe Cuza Vodă dar nu este în Unirii, este pe Iosif Vulcan dar nu este pe Teatrului, este în Ferdinand pe o parte dar nu și pe cealaltă, idem pe Eminescu, Ciorogariu sau Republicii. Poate le mai trebuie 13 ani...
Postat 24 Martie 2021, 10:27 de User anonimizat
Bravo boojan.
Locuiesc in Episcopia Bihor, la approx 5 Km de centrul orasului si la approx 300 de o retea de gaze. De 11 ani asteptam bransarea la gaz. Nici in 2021 nu o sa ne racordeze.
Postat 24 Martie 2021, 09:53 de Citizen
@ sandu
Vad ca te supara adevarul :) asta e tot ce poti?
Postat 24 Martie 2021, 06:51 de oradeanbihor
Coerență.
Poate dă primăria exemplu și introduce încălzirea centrală în cocioabele ce le scoate periodic, ostentativ la licitație?!
Postat 24 Martie 2021, 06:23 de User anonimizat
Oradeanbihor
Alo gara, pai tu ești ăla care la orice amendă data de autorități te plângi, nu contează dacă ai încasat tu sau altcineva amenda, tu te plângi ca un țăran inadaptat. Marș mă la Vaslui du-te acolo, tu te adaptezi ușor, la fel e și aia ca tine, se plang că nu se face, la Oradea se face și tu te plângi târâtură care ești. Bate și tu o carte cu TDS, cum face CrisDumi
Postat 23 Martie 2021, 22:37 de Sandu2100
Poluarea oradeana
.. pe timpul sezonului rece este dată majoritar de arderea tuturor deseurilor posibile in sobe pentru incalzire, la case si anexe. Se folosește combustibil incepand cu cauciucuri, polistiren, spuma poliuretanica până la flacoane de plastic. La un atelier de confectionat containere izolate cu spumă poliuretanica de pe Matei Corvin, am observat ca seara, dupa ora 19. 30, pe cosul unei anexe alăturate unde dorm niste angajati ai atelierului in cauza, iesea un fum irespirabil, vizibil de pe stradă. Am incercat sa vorbesc cu proprietarul imobilului de unde iesea fumul insa nu am dat de el. Am înțeles ca e mort iar copiii sunt prin alte parti. Am sunat la Garda de mediu dar aia lucrează doar pana la 16 iar cei de la primarie/politia locală, au spus ca nu e treaba lor sa se ocupe de poluarea din curtile oamenilor. Inainte de ora 19 nu ar fi avut nimeni ce sa vada pentru ca nu se facea foc mai devreme. Singura varianta reala sugerata de ANM era sa le trimit o instiintare cu poze si tot felul de detalii. Ei m-au asigurat ca voi primi răspuns in 30 zile si...cam asa. Între timp, s-a mai incalzit iar fum negru nu prea se mai vede ceea ce ar insemna ca angajatii folosesc polistiren mai putin la incalzire. Poze clare cu fum vizibil noaptea nu am putut face si... vine primavara. Degeaba avem legi fără rost și vrem o tara ca afara dacă nu are cine sa-i oblige pe cei ce nu vor. Cam asa e la Oradea si cred ca în toată țara!
Postat 23 Martie 2021, 21:23 de Doru2019
Criterii?
Adica nu stim de unde vine poluarea dar stim ca avem autoritati eficiente.. bla bla bla.. Si uite asa autoeficientii din prumarie vor considera ca singura sansa sa mai beleasca niste bani, e sa interzica masinile ca sa se circule fraerii cu oteleul. Inca nu am vazut nici curse mai dese si nici conditii decente, ca sa fie atrasi noi calatori. Penibil, scarbos, rusinos.
Postat 23 Martie 2021, 19:47 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON