URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2021, 15:22

Octavian Șovre, arbitrul orădean de Champions League, s-a retras din activitate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai bun arbitru bihorean din istorie, Octavian Șovre, a decis să pună capăt unei cariere fabuloase, care include meciuri de Champions League şi sute de partide la nivel internaţional.

În acest an, şi în lumina scandalului cu autograful pe care l-a cerut fotbalistului Haaland la finalul unui meci, Octavian Şovre a ratat delegarea la turneul final al Campionatului European, pe care şi-o dorea. 

N-a fost ales la EURO

"Mă încearcă sentimente de satisfacție și împlinire. Am avut 21 de sezoane în Liga 1. Vă spun sincer că motivație personală nu mai aveam. Știți foarte bine istoricul meu recent, aveam ca scop Euro 2020. Ulterior, din cauza pandemiei s-a amânat cu un an, n-am fost selecționat. Pentru mine, este un sfârșit", a mărturisit Octavian Șovre, după meciul din finala Cupei României, când a fost și premiat de conducerea Federației Române de Fotbal.

Ulterior el a mai arbitrat și meciul din barajul de menținere/promovare în Liga 1 dintre CS Mioveni și FC Hermannstadt, încheiat cu scorul de 0-0. Acesta a fost, de altfel, ultimul joc oficial la care Tavi Șovre a fost delegat. Ulterior el a mai fost prezent la un meci demonstrativ ce a opus „Legendele lui Andone” cu echipa „Legendelor lui Belodedici”.

Prins în scandaluri

Decizia de retragere din activitatea de arbitru a lui Octavian Șovre a venit în acest an și în urma „cazului autograful” în care a fost implicat în meciul de Liga Campionilor Europeni dintre Manchester City și Borussia Dortmund, când a fost surprins de camerele de luat vederi pe culoarul spre vestiare cerând autografe pe două cartonașe de la starul norvegian Erling Haaland.

Deși gestul său a fost făcut în scop nobil, protocolul UEFA nu permite astfel de ieşiri, iar din această cauză Şovre a ratat delegarea pentru turneul final al Campionatului European din acest an.

„Am solicitat și eu jucătorului Haaland un autograf, probabil a fost un cumul de factori, cu meciul de la Paris (n.r. - în urma căruia s-a iscat scandal fiindcă arbitrii români s-au referit la un jucător cu formula "ăla negru", iar Şovre a fost trimis la un program educaţional) și UEFA a considerat că trebuie... Nu regret că am cerut autograful. Cum am mai spus-o, am făcut asta și anterior, asta a fost să fie. A fost un gest nobil, dar, după cum bine știți, trăim într-o lume a regulilor pe care eu trebuia să le respect”, a precizat Octavian Șovre, pentru Sport.ro.

De menționat că, prin delegările primite, Octavian Șovre a devenit cel mai bun arbitru bihorean de fotbal din istorie.


Repere din cariera de arbitru a lui Octavian Șovre:

- 425 jocuri Liga 1 -  21 sezoane 

- 212 jocuri internaționale

- 40 jocuri în Cupa României

- 3 finale de Cupa României  

- 2 Supercupe ale României  

- a arbitrat pe 4 continente, în 55 de țări

- 17 ani pe lista FIFA

- a arbitrat la: Campionatul European  U-17 de la Antalya din 2008, Campionatul Mondial  U-20 din Noua  Zeelandă din 2015 (sferturi de finală), Campionatul European din Franța 2016, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016 (inclusiv semifinala Brazilia – Honduras), Campionatul Mondial  U-17 din India din 2017 (inclusiv semifinala Brazilia – Anglia), la turneul final Nations League din 2019 (finala mică Elveția – Anglia), la Cupa Mondială a Cluburilor din Qatar 2019 (finala mică Al Hilal – Monterrey FC), 2 semifinale UEFA Europa League, 10 sezoane în UEFA Champions League și semifinala Cupei Regelui în Arabia Saudită.


Câteva recorduri din cariera lui Octavian Șovre (foarte greu de egalat):

- 425 de jocuri la Liga 1, fără Cupa României

- 7 jocuri consecutive în UEFA Champions League

- 3 jocuri la Cupa Mondială a Cluburilor din  Qatar 2019

- 17 ani pe lista FIFA

- 21 sezoane în Liga 1


La rândul său, Florin Mihai Marcu, arbitru de centru, a decis să se retragă tot începând din acest an de la cel mai înalt nivel al arbitrajului românesc, ultimul lui meci fiind cel dintre CFR Cluj și FCSB din ultima etapă a play-off-ului Ligii 1.

Prin retragerea celor doi, județul Bihor rămâne astfel cu un singur reprezentant la nivelul primei ligi din România. Este vorba despre arbitrul asistent Ciprian Florin Danșa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
Felicitari Tavi pentru intreaga cariera si pt toate realizarile exceptionale!
Postat 03 Iunie 2021, 21:01 de alexsmajor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON