URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2016, 15:02

Oamenii primarului din Popeşti au blocat drumul cărbunelui pentru CET-ul din Oradea, nemulţumiţi de noroi şi de crăpăturile din pereţii caselor

Oamenii primarului din Popeşti au blocat drumul cărbunelui pentru CET-ul din Oradea, nemulţumiţi de noroi şi de crăpăturile din pereţii caselor sursa foto: Gabor Szilagyi (Digi24 Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ziua de marţi a început prost pentru firma Redolaj, care extrage şi transportă de la Voivozi cărbunele necesar CET-ului din Oradea. Încă de la ora 7.30, un drum comunal care face legătura între DJ 191 şi gara din Popeşti, unde cărbunele trebuie încărcat în vagoane, a fost blocat de un grup de localnici mobilizaţi de primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean.

"Nu este prima dată când primarul îi scoate din case pe oameni ca să blocheze drumul, dar de data asta nu mai circulă chiar nicio maşină", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul judeţean Călin Maghiar, originar din Popeşti.

Practic, o maşină de pompieri aparţinând Primăriei Popeşti a fost aşezată pe drum, împiedicând accesul camioanelor companiei Redolaj, care extrage cărbunele de la Voivozi şi îl transportă până la gara locală.

"Nu mai suport"

Dorin Curtean, primar Popeşti"Nu mai suport nici eu, nici oamenii", a declarat, contactat de BIHOREANUL, primarul Dorin Curtean (foto), recunoscând că el a mobilizat grupul de săteni. Potrivit edilului, camioanele lasă pe drum cantităţi mari de noroi, ceea ce deja ar fi provocat accidente prin deraparea maşinilor, şi – de asemenea – fiind încărcate în exces, provoacă în pereţii caselor crăpături.

"De nouă ani funcţionează exploatarea domnului Blidaru (n.r. – Ioan Blidaru) de la Popeşti, dar în ultimul an situaţia s-a înrăutăţit. Acum două săptămâni m-am întâlnit cu dl Blidaru şi am convenit să găsească o soluţie, şi mi-a promis că va rezolva problema într-o săptămână. N-a rezolvat-o, de aceea am făcut protestul, pentru că aşa nu mai merge", a adăugat primarul comunei Popeşti.

Noi de-aicea nu plecăm...

Potrivit spuselor lui Curtean, drumul nu va fi deblocat "până nu se rezolvă problema", chiar dacă la faţa locului sunt prezente două echipaje de Poliţie, unul de la Poliţia Rurală din zonă, iar celălalt de la Poliţia Rutieră, iar localnicii ar fi aflat că în curând va ajunge şi o grupă de jandarmi.

Întrebat dacă nu cumva încalcă legea prin blocarea drumului, edilul a afirmat că nu, deoarece nici măcar nu ar fi vorba de un drum public, ci de o "trecere printr-o păşune". "Practic este o trecere printr-o păşune, Poliţia nu are ce zice, pentru că nu-i drum public", a spus Curtean.

Acesta a afirmat, de asemenea, că a semnalat situaţia şi Consiliului Judeţean, în administrarea căruia se află DJ 191, dar fără a se fi luat măsuri.

CET-ul nu e în pericol

Pe de altă parte, la cererea primarului Curtean, firma Redolaj a asfaltat chiar recent, cu o lună în urmă, pe propria cheltuială, o porţiune din DJ 191 tocmai pentru nu i se mai reproşa "stricăciunile" provocate acestuia. Cât priveşte drumul blocat marţi, acesta nici măcar nu aparţine comunei Popeşti, ci Composesoratului din Varviz, cu care firma a încheiat un contract pentru a-l putea folosi.

Contactat de BIHOREANUL, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, spune că situaţia de la Popeşti nu este de natură să pună în pericol furnizarea de apă caldă şi căldură către consumatorii orădeni. "Nu există în momentul de faţă o presiune pe centrală, pentru că avem în stoc o rezervă de 30.000 tone de cărbune. În condiţiile în care vremea s-a încălzit, la un consum de circa 4.000 tone pe zi, asta înseamnă că avem asigurat consumul pentru 8 zile", a declarat Necula.

Potrivit acestuia, centrala are trei furnizori diferiţi de cărbune, iar în cazul în care Redolaj nu va relua livrările Electrocentrale îşi va compensa cantitatea contractată cu aceasta apelând la alţi furnizori. "Dacă această situaţia durează mai mult de o săptămână, probabil va trebui să căutăm alternative. În contractul cu furnizorul există o clauză asiguratorie conform căreia în situaţia în care nu ne asigură cantitatea contractată, indiferent de unde şi la ce preţ ne aprovizionăm, va suporta cheltuielile", a spus administratorul special.

Primar-protestatar

Dorin Curtean nu este la prima mobilizare a sătenilor din Popeşti. Ales în 2012 în numele PPDD, dar lăsat fără sprijin politic, edilul a organizat proteste împotriva şefilor acestei formaţiuni, inclusiv în Oradea.

Tot el a încurajat şi chiar condus proteste împotriva fundaţiei care administrează Centrul de Plasament din Popeşti, după ce fosta şefă a instituţiei, soţia secretarului Consiliului Local, şi-a pierdut funcţia, fiind retrogradată pe un post de contabilă.

În condiţiile în care consilierii locali ai PPDD au fost excluşi din partid şi Consiliul Local dizolvat ca urmare a faptului că nu s-a întrunit de trei ori la rând, anul trecut Curteanu şi-a adus la Oradea susţinătorii, cu autobuze ale propriei firme de transport, pentru a protesta împotriva CJ Bihor care, spunea el, trebuia să-i ofere fonduri pentru a nu pierde trei proiecte cu fonduri nerambursabile imposibil de finalizat tocmai din cauza inexistenţei Consiliului Local.

După ce a încercat, pe rând, să se "lipească" la PSD, PC şi PNL, dar fără succes, Curtean şi-a făcut anul acesta propriul partid, de factură locală, pe care l-a intitulat Partidul Cinste şi Prosperitate.

Adversarii politici ai primarului din Popeşti spun că acesta şi-ar fi creat o adevărată masă de manevră deoarece îi duce pe localnici la lucru în Austria şi Germania cu autobuzele propriei firme, în schimbul susţinerii politice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Muzeu
Intr-o luna ,doua cet-ul pe carbune va fi muzeu...sau nu?
Postat 17 Februarie 2016, 08:45 de excalibur
Bravo
Mi se pare normal sa recurgi la oprirea mașinilor, dacă vrei sa explorezi Îți creezi condiții nu deranjezi locuitorii, îți faci un drum propriu, îți dai jetul mașinile când ieși pe sosea, îți achiziționezi o mașină cu perii, și încarci o mașină corespunzător pt drumul pe care circuli sau Îți faci propria infrastructura ,câteva soluții dacă exploatezi asemenea cantități. Ia dute în Ungaria, Austria, Belgia sau orice alta tara membra UE și ieși cu tractorul , mașina pe un drum public de pe arătură și fa puțina mizerie sa vezi dacă a doua oară ți se mai rentează sa ieși. Dar trăim în România ....Bravo primarie și oamenilor care au ieșit în strada, chiar era dezastru în comuna .....ce sa zic primar cu alte principii de viață ,trăit prin tari unde regulile sunt reguli și respectul respect...nu I rau ca aduce un gram de civilizați și ordine în comuna, în fond și la urma urmei beneficiarii acestor schimbări sunt tot locuitorii așa ca cinste celor care fac ceva ca din gura au făcut toți pana au ieșit primari....asta înseamnă sa fi primar!!!
Postat 16 Februarie 2016, 23:12 de Adrian_Preda
Bate vantu frunza in dunga si utilajul aduna !
Am trecut ieri prim Popesti ! E o mizerie de nedescris cu camioanele care ies direct dintr-un drum de tara , mocirlos si umplu soseaua cu o china groaznica !!! Fapt ciudat ce m-a si uimit e faptul ca primaria/primaru a achizitionat o masina (cam mititica) de adunat frunzele !!! chiar daca satul/comuna nu are trotuare, santurile sunt vai de mama lor iar copacii de pe langa sosea sunt cam ...puiet. Se deconteaza la greu motorina pe utilaj????? ca Frunze au doar in padure !!!! Bani sa fie din taxe ca de cheltuit toti bugetarii o fac la greu !! Ma intreb cat o fi fost parandalatul la achizitia unui utilaj de care sigur nu era nevoie !
Postat 16 Februarie 2016, 22:45 de scortosul
Bravo!!!
Foarte bine! Un om care nu se lasa calcat in picioare de smecherasii din partide. Daca localitatile de la Oradea la Beius aveau cate un primar ca acesta, sigur era asfaltat drumul de mult timp. La noi nu mai merge cu binisorul, pt ca esti dus de nas pana la capatul rabdarilor. Bravo primar, bravo localnici!
Postat 16 Februarie 2016, 21:10 de detectiv
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON