Ziua de marţi a început prost pentru firma Redolaj, care extrage şi transportă de la Voivozi cărbunele necesar CET-ului din Oradea. Încă de la ora 7.30, un drum comunal care face legătura între DJ 191 şi gara din Popeşti, unde cărbunele trebuie încărcat în vagoane, a fost blocat de un grup de localnici mobilizaţi de primarul comunei Popeşti, Dorin Curtean.
"Nu este prima dată când primarul îi scoate din case pe oameni ca să blocheze drumul, dar de data asta nu mai circulă chiar nicio maşină", a declarat pentru BIHOREANUL consilierul judeţean Călin Maghiar, originar din Popeşti.
Practic, o maşină de pompieri aparţinând Primăriei Popeşti a fost aşezată pe drum, împiedicând accesul camioanelor companiei Redolaj, care extrage cărbunele de la Voivozi şi îl transportă până la gara locală.
"Nu mai suport"
"Nu mai suport nici eu, nici oamenii", a declarat, contactat de BIHOREANUL, primarul Dorin Curtean (foto), recunoscând că el a mobilizat grupul de săteni. Potrivit edilului, camioanele lasă pe drum cantităţi mari de noroi, ceea ce deja ar fi provocat accidente prin deraparea maşinilor, şi – de asemenea – fiind încărcate în exces, provoacă în pereţii caselor crăpături.
"De nouă ani funcţionează exploatarea domnului Blidaru (n.r. – Ioan Blidaru) de la Popeşti, dar în ultimul an situaţia s-a înrăutăţit. Acum două săptămâni m-am întâlnit cu dl Blidaru şi am convenit să găsească o soluţie, şi mi-a promis că va rezolva problema într-o săptămână. N-a rezolvat-o, de aceea am făcut protestul, pentru că aşa nu mai merge", a adăugat primarul comunei Popeşti.
Noi de-aicea nu plecăm...
Potrivit spuselor lui Curtean, drumul nu va fi deblocat "până nu se rezolvă problema", chiar dacă la faţa locului sunt prezente două echipaje de Poliţie, unul de la Poliţia Rurală din zonă, iar celălalt de la Poliţia Rutieră, iar localnicii ar fi aflat că în curând va ajunge şi o grupă de jandarmi.
Întrebat dacă nu cumva încalcă legea prin blocarea drumului, edilul a afirmat că nu, deoarece nici măcar nu ar fi vorba de un drum public, ci de o "trecere printr-o păşune". "Practic este o trecere printr-o păşune, Poliţia nu are ce zice, pentru că nu-i drum public", a spus Curtean.
Acesta a afirmat, de asemenea, că a semnalat situaţia şi Consiliului Judeţean, în administrarea căruia se află DJ 191, dar fără a se fi luat măsuri.
CET-ul nu e în pericol
Pe de altă parte, la cererea primarului Curtean, firma Redolaj a asfaltat chiar recent, cu o lună în urmă, pe propria cheltuială, o porţiune din DJ 191 tocmai pentru nu i se mai reproşa "stricăciunile" provocate acestuia. Cât priveşte drumul blocat marţi, acesta nici măcar nu aparţine comunei Popeşti, ci Composesoratului din Varviz, cu care firma a încheiat un contract pentru a-l putea folosi.
Contactat de BIHOREANUL, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, spune că situaţia de la Popeşti nu este de natură să pună în pericol furnizarea de apă caldă şi căldură către consumatorii orădeni. "Nu există în momentul de faţă o presiune pe centrală, pentru că avem în stoc o rezervă de 30.000 tone de cărbune. În condiţiile în care vremea s-a încălzit, la un consum de circa 4.000 tone pe zi, asta înseamnă că avem asigurat consumul pentru 8 zile", a declarat Necula.
Potrivit acestuia, centrala are trei furnizori diferiţi de cărbune, iar în cazul în care Redolaj nu va relua livrările Electrocentrale îşi va compensa cantitatea contractată cu aceasta apelând la alţi furnizori. "Dacă această situaţia durează mai mult de o săptămână, probabil va trebui să căutăm alternative. În contractul cu furnizorul există o clauză asiguratorie conform căreia în situaţia în care nu ne asigură cantitatea contractată, indiferent de unde şi la ce preţ ne aprovizionăm, va suporta cheltuielile", a spus administratorul special.
Primar-protestatar
Dorin Curtean nu este la prima mobilizare a sătenilor din Popeşti. Ales în 2012 în numele PPDD, dar lăsat fără sprijin politic, edilul a organizat proteste împotriva şefilor acestei formaţiuni, inclusiv în Oradea.
Tot el a încurajat şi chiar condus proteste împotriva fundaţiei care administrează Centrul de Plasament din Popeşti, după ce fosta şefă a instituţiei, soţia secretarului Consiliului Local, şi-a pierdut funcţia, fiind retrogradată pe un post de contabilă.
În condiţiile în care consilierii locali ai PPDD au fost excluşi din partid şi Consiliul Local dizolvat ca urmare a faptului că nu s-a întrunit de trei ori la rând, anul trecut Curteanu şi-a adus la Oradea susţinătorii, cu autobuze ale propriei firme de transport, pentru a protesta împotriva CJ Bihor care, spunea el, trebuia să-i ofere fonduri pentru a nu pierde trei proiecte cu fonduri nerambursabile imposibil de finalizat tocmai din cauza inexistenţei Consiliului Local.
După ce a încercat, pe rând, să se "lipească" la PSD, PC şi PNL, dar fără succes, Curtean şi-a făcut anul acesta propriul partid, de factură locală, pe care l-a intitulat Partidul Cinste şi Prosperitate.
Adversarii politici ai primarului din Popeşti spun că acesta şi-ar fi creat o adevărată masă de manevră deoarece îi duce pe localnici la lucru în Austria şi Germania cu autobuzele propriei firme, în schimbul susţinerii politice.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.