URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Ianuarie 2010, 16:22

Oamenii cu dizabilităţi, numai buni de angajat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Realitatea zilelor noastre este că persoanele cu dizabilităţi sunt excluse de pe piaţa muncii. De la acest „diagnostic" au pornit membrii Fundaţiei Motivation, care au inagurat, marţi, la Oradea, Centrul Regional Nord-Vest prin care se va desfăşura proiectul „Start pentru egalitatea de şanse a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii".

„Degeaba oferi scaune rulante, consiliere, chiar şi educaţie, dacă nu oferi persoanelor cu dizabilităţi ocazia de a lucra, de a se întreţine", a spus Gabi Comănescu, coordonator Serviciu Angajare în cadrul Fundaţiei Motivation.

Gabi Comanescu.jpgProiectul se desfăşoară la nivel naţional, prin patru centre, dintre care unul este la Oradea. Fundaţia va încerca să găsească locuri de muncă şi consiliere pentru 1.400 de persoane cu dizabilităţi, dar şi pentru peste 300 de angajatori. „Există cadru legal care obligă firmele cu peste 50 de angajaţi ca 4% din muncitori să fie persoane cu dizabilităţi. Noi îi ajutăm şi pe angajatori să-şi găsească candidaţii potriviţi, îi consiliem cum să-şi accesibilizeze clădirea, dar facem şi training cu ceilalţi angajaţi fără dizabilităţi", a precizat Comănescu (foto).

Prima problemă de care se lovesc membrii fundaţiei când încearcă să plaseze pe piaţa muncii persoane cu handicap este cea a educaţiei. „De cele mai multe ori, datorită accesului limitat şi la educaţie, aceşti oameni nu au calificarea necesară", a explicat coordonatorul.

În parteneriat cu Shaw Trust, o organizaţie britanică, şi cu Societatea Academică din România, Fundaţia Motivation va realiza şi o cercetare sociologică pentru a identifica motivaţiile şi piedicile în calea angajării persoanelor cu dizabilităţi. „În România, 12,7% din persoanele cu dizabilităţi au o slujbă. În Marea Britanie sau ţările scandinave procentul sare peste 50", a mai spus Gabi Comănescu.

Bihorul este un judeţ-excepţie, pentru că aici Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) derulează programe similare, spre deosebire de restul ţării. „Vom încerca să facem un parteneriat cu AJOFM, pentru a reuşi să dăm oameni unde ei au slujba, dar nu au persoana, sau să dăm loc de muncă unde au persoană neangajată", a încheiat Comănescu.

Orice bihorean interesat în activitatea fundaţiei, poate să ia legătura cu Cristina Pop, coordonatoarea centrului, la numărul 0735.355.889 sau pe e-mail, la c.pop@motivation.ro. Fundaţia are sediu în Oradea pe strada Ecaterina Teodoroiu nr. 1.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON