URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 22 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă dai cu ochii roată în Piața Unirii, e imposibil să nu observi nenorocirea aia de clădire, colț cu strada Avram Iancu, ce strică imaginea întregului centru. Biata clădire din Piața Unirii nr. 7 a fost lăsată în părăseală pe motiv că pe acolo urmau să treacă buldozerele Primăriei din dorința de a face din strada Avram Iancu un drum cu patru benzi până în Parcul Bălcescu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ministrul Finanțelor, orădeanul Marcel Boloș, se află, cu tot Guvernul din care face parte, într-o fundătură. Pe de o parte pregătește o nouă „reformă fiscală”, adică majorări de taxe și impozite despre care economiștii avertizează că vor zdruncina toate firmele, mari și mici, străine și autohtone, pe de alta spune că dacă nu reformăm cu adevărat sistemele de pensii și de salarizare vom pierde miliarde de euro din PNRR.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam și săptămânile trecute, la începutul lunii iulie, odată cu modificarea legislației penale, s-a schimbat și procedura penală pentru transpunerea deciziilor Curții Constituționale, fiind publicată Legea nr. 201/2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat în această perioadă, atât pentru confortul persoanelor sănătoase, cât şi pentru unii bolnavi suferinzi de afecţiuni ce se pot agrava la temperaturi ridicate (cum sunt, de exemplu, cardiacii).
27 Ianuarie 2016, 17:02

O tânără de 22 de ani a trecut pe lângă moarte, după ce s-a aventurat să schieze pe un drum forestier

O tânără de 22 de ani a trecut pe lângă moarte, după ce s-a aventurat să schieze pe un drum forestier foto: Facebook Salvamont Salvaspeo Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nerespectarea regulilor poate duce la accidente grave. A aflat, miercuri, pe pielea ei, o tânără de 22 de ani din judeţul Timiş, care, după ce a părăsit pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, a ajuns pe un drum forestier de pe care a căzut 20 de metri în pădure.

"Un echipaj format din salvatori montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor şi un medic din cadrul SMURD Bihor au ajuns de la baza de salvare montană Vârtop în circa 10 minute la locul accidentului şi, folosind mijloace de intervenţie specifice (corzi, targa specială UT 2000, sistem de elevare, etc.), au reuşit după aproximativ 30 minute extragerea victimei din zona accidentată şi aducerea ei la drumul forestier", se arată într-o informare Salvamont Bihor.

Tânăra a fost transportată cu targa specifică pentru accidentele pe timp de iarnă şi a fost predată echipajului EPA-SMURD. Spre norocul ei, nu a avut prea multe răni, ci doar o posibilă fractură de umăr.

Drumul pe care s-a aventurat fata are un indicator că nu este recomandat schiorilor, tocmai pentru că mulţi se aventurează pe el, fiind de fapt drumul forestier pe care l-au folosit utilajele care au lucrat la construcţia pârtiei. 

În acest context, salvamontiştii le recomandă schiorilor să respecte indicaţiile afişate pe panourile indicatoare situate în zona punctului de îmbarcare pe telescaun cât şi de-a lungul pârtiei de schi şi să se conformeze recomandărilor salvatorilor montani aflaţi în patrulare în zonă.

De asemenea, turiştii trebuie să solicite informaţii suplimentare despre condiţiile meteo şi starea pârtiei de la salvatorii montani aflaţi la baza de la Vârtop sau în zona pârtiei de schi şi, nu în ultimul rând, să nu se aventureze pe pârtii neomologate sau zone în care se expun unor accidente grave.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6638 RON
  • 1 EUR = 4.9707 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON