URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
27 Ianuarie 2016, 17:02

O tânără de 22 de ani a trecut pe lângă moarte, după ce s-a aventurat să schieze pe un drum forestier

O tânără de 22 de ani a trecut pe lângă moarte, după ce s-a aventurat să schieze pe un drum forestier foto: Facebook Salvamont Salvaspeo Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nerespectarea regulilor poate duce la accidente grave. A aflat, miercuri, pe pielea ei, o tânără de 22 de ani din judeţul Timiş, care, după ce a părăsit pârtia Piatra Grăitoare din Vârtop, a ajuns pe un drum forestier de pe care a căzut 20 de metri în pădure.

"Un echipaj format din salvatori montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor şi un medic din cadrul SMURD Bihor au ajuns de la baza de salvare montană Vârtop în circa 10 minute la locul accidentului şi, folosind mijloace de intervenţie specifice (corzi, targa specială UT 2000, sistem de elevare, etc.), au reuşit după aproximativ 30 minute extragerea victimei din zona accidentată şi aducerea ei la drumul forestier", se arată într-o informare Salvamont Bihor.

Tânăra a fost transportată cu targa specifică pentru accidentele pe timp de iarnă şi a fost predată echipajului EPA-SMURD. Spre norocul ei, nu a avut prea multe răni, ci doar o posibilă fractură de umăr.

Drumul pe care s-a aventurat fata are un indicator că nu este recomandat schiorilor, tocmai pentru că mulţi se aventurează pe el, fiind de fapt drumul forestier pe care l-au folosit utilajele care au lucrat la construcţia pârtiei. 

În acest context, salvamontiştii le recomandă schiorilor să respecte indicaţiile afişate pe panourile indicatoare situate în zona punctului de îmbarcare pe telescaun cât şi de-a lungul pârtiei de schi şi să se conformeze recomandărilor salvatorilor montani aflaţi în patrulare în zonă.

De asemenea, turiştii trebuie să solicite informaţii suplimentare despre condiţiile meteo şi starea pârtiei de la salvatorii montani aflaţi la baza de la Vârtop sau în zona pârtiei de schi şi, nu în ultimul rând, să nu se aventureze pe pârtii neomologate sau zone în care se expun unor accidente grave.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON