URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 15 IANUARIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Recent, PSD-iştii bihoreni au repus pe tapet, şi bine au făcut, situaţia corecţiilor financiare aplicate de autoritatea de management din Ministerul Dezvoltării pentru două proiecte ale Oradiei pe fonduri europene. Numai pentru noua linie de tramvai riscăm să dăm din buzunarul nostru 58,7 milioane lei. Lecţia e cam scumpă, chit că aşa avem ocazia să simţim pe propria piele ce ar fi însemnat ca toate investiţiile să le fi plătit din bugetul local.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Pentru cei care sperau asta, o veste tristă: PSD-ul nu este un partid pe cale de dispariţie. Dimpotrivă, e asemenea lui Iliescu, un bătrân care se încăpăţânează să rămână verde (a se citi roşu). Are electoratul său solid, format din nostalgicii, socialiştii, comuniştii şi stângiştii de stil nou, din pomanagiii şi dependenţii de ajutoarele sociale, din sudiştii şi tuciuriii patriei, uşor de cumpărat cu mărunţiş, din bugetari şi lefegii plantaţi şi lăsaţi să sporească şi să rodească prin pleiada de instituţii publice susţinute din greu de pălmaşii şi "liberalii" naţiei...
Zic şi eu
Adrian Cris
Avem în faţă 4 ani pe care analiştii îi numesc „de pace”, prezumând că noii aleşi vor lucra decent, nu cu gândul la următoarea campanie. Din păcate pentru visata pace, realitatea nu prea justifică, totuşi, optimismul. Ca dovadă, negocierile, formarea şi primii paşi ai noii şi heteroclitei coaliţii PNL, USR-PLUS, UDMR, partide care până mai ieri se detestau plenar: liberalii erau Ciuma Galbenă pentru pluserişti, aceştia sexo-marxişti pentru penelişti, singurul lucru ce-i unea şi pe unii, şi pe ceilalţi fiind certitudinea că udemeriştii sunt magyar PeSzeDe.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Avem un nume nou de stradă în Oradea - strada Sucevei a devenit Strada Evreilor Deportați. Nu e o denumire prea fericită, însă nici una care să poată fi combătută cu prea multă tărie, fiindcă, la aproape 80 de ani de la acele evenimente oribile, sentimentul generalizat de vină încă există... Dar, rememorând la nesfârșit oribilitățile trecutului, ne facem oare un viitor mai frumos? Putem spera că viața copiilor noștri va fi mai liniștită și lipsită de pericole dacă le picurăm întruna în creiere amintiri despre felurile îngrozitoare în care au murit părinții și bunicii lor?
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre noul vaccin anti-Covid și despre campania de vaccinare gratuită declanșată de autorități?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
17 Februarie 2016, 12:33

O scaldă cu Aquapark-ul! Edilii au prelungit termenul de execuţie, dar tot nu ştiu când deschid complexul Nymphaea (FOTO)

O scaldă cu Aquapark-ul! Edilii au prelungit termenul de execuţie, dar tot nu ştiu când deschid complexul Nymphaea (FOTO) AMÂNAT. Dacă astă-vară viceprimarul Mircea Mălan spunea că orădenii s-ar putea bucura de aquapark încă din iarnă, în toamnă s-a răzgândit. "Primăria a acceptat prelungirea termenului de execuţie, ca să avem o lucrare de calitate". Cum cu respectarea termenului firma Kesz şi-a dat examenul, rămâne de văzut dacă va respecta standardele de calitate
O scaldă cu Aquapark-ul! Edilii au prelungit termenul de execuţie, dar tot nu ştiu când deschid complexul Nymphaea (FOTO) DE FĂCUT. Până la sfârşitul lunii martie, Kesz are de terminat finisajele interioare, hidroizolarea bazinului de sărituri, amenjarea celor două puncte de alimentaţie publică, înierbarea terenului şi verificarea instalaţiilor de pompare subterane
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitaţia a fost făcută, contractul semnat, dar şi termenul limită depăşit. Constructorul, însă, nu va păţi nimic. Dură cu alţi parteneri, municipalitatea e foarte înţelegătoare când vine vorba de executantul Aquapark-ului Nymphaea.

Firma Kesz, care a finalizat pentru un client privat clădirea de birouri din faţa Lotus Center în termen record, a lăsat-o mai moale la lucrarea pentru oraş. Asta, cu acordul municipalităţii. "Adevărul e că termenul de 10 luni pentru realizarea investiţiei a fost extrem de strâns", spune viceprimarul Mircea Mălan.

La superlativ

Gândit să ofere orădenilor răsfăţul unui parc acvatic la standarde occidentale şi să crească numărul turiştilor cu 30%, Aquapark-ul Nymphaea este cea mai mare investiţie publică de acest fel din România. Întins pe 7 hectare, complexul va avea în centru un dom cu diametrul de 50 metri, personalizat cu umbrare albe ce evocă forma unui lotus. Complexul include 13 bazine, 4 tobogane (cel mai înalt de 12 metri şi cel mai lung de 48 metri), zone de saună, masaj, restaurant şi jacuzzi. Domul va fi deservit de 7 lifturi, din care unul panoramic, şi va avea inclusiv un coafor şi un cabinet de stomatologie.

În exterior vor funcţiona 6 bazine, din care unul olimpic pentru înot, unul pentru sărituri în apă, un bazin cu valuri şi unul pentru copii. Amatorii de senzaţii tari vor avea la dispoziţie 6 tobogane exterioare (cel mai mare înalt de 18 metri şi lung de 183 metri). Ştrandul are şi două zone comerciale înierbate şi acoperite cu umbrare, 519 arbori şi peste 400 locuri de parcare pentru o clientelă de 1.000 persoane.

Cu bâlbe

Mircea Mălan, viceprimarul OradieiKesz Epito Szerelo din Cluj a câştigat licitaţia pentru construirea acquapark-ului în ianuarie 2015, pentru 88,3 milioane lei (20 milioane euro), din care 63% reprezintă efortul oraşului, restul fiind finanţare europeană. Firma, care a realizat între altele fabrica Mercedes din Kecskemet şi clădirea de birouri Tradecenter din Oradea, şi-a asumat un termen de execuţie de 10 luni. Lucrările, însă, au pornit cu stângul.

Întâi au fost decalate pentru că municipalitatea a descoperit că trebuie să modifice bazinele olimpice conform standardelor internaţionale, pentru a adăposti competiţii oficiale. Apoi, BIHOREANUL a dezvăluit că firma înlocuieşte materialele convenite cu altele mai ieftine, însă Primăria a pus batista pe ţambal. "Constructorul susţine că materialele corespund din punct de vedere al calităţii, iar pentru a dovedi acest lucru şi-a asumat prelungirea termenului de garanţie de la 10 la 12 ani", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), arătând că, în cazul unor defecţiuni, municipalitatea va încasa garanţia de bună execuţie, de 7 milioane lei, pentru înlăturarea lor.

Rămâne, însă, de văzut dacă îi va acoperi pagubele, pentru că s-a mai păcălit cu Kesz! În septembrie 2015, la 8 luni de la începerea lucrărilor, constructorul abia ajunsese la 50% din volum, iar Mălan a luat de bună promisiunea că firma se va încadra în termen prin dublarea personalului de la 200 la 450 de muncitori. Or, iată că termenul de execuţie s-a prelungit cu încă 3 luni şi jumătate.

Pe terminate

Săptămâna trecută, gradul de finalizare a lucrărilor era la 98%, potrivit Primăriei. "În interior mai sunt de finalizat amenajările turnului de acces la tobogane, de montat pereţii de sticlă ai lifturilor, se lucrează la finisaje şi se fac probe la pompele de sub bazine", spune managerul de proiect, Annamaria Sava (foto).

Annamaria Sabo, manager de proiect aquaparkGrosul lucrărilor a rămas în exterior, unde urmează să se facă echiparea bazinului de înot, hidroizolarea unor fisuri la bazinul de sărituri, finalizarea celor două spaţii comerciale şi plantarea arborilor. "Constructorul nu avea cum face înierbarea iarna", spune Sava, înţelegătoare, deşi era evident că se ştia dinainte acest lucru...

Din vina Primăriei

Acum, constructorul nu-şi asumă nicio vină. "Condiţiile meteo au întârziat lucrările", spune Sarosi Bella, purtătorul de cuvânt al Kesz. Conform jurnalului de şantier, firma a pierdut 7 zile de muncă din cauza restricţiilor de lucru impuse de ITM în zilele caniculare din vară. Decalajul a fost mărit de ploile de astă-toamnă, care au împiedicat lucrările de hidroizolaţii, şi de frigul din iarnă, care a împiedicat plantările.

Kesz dă vina şi pe Primărie pentru prelungirea lucrărilor. "Beneficiarul nu a predat amplasamentul fără restricţii de acces şi a modificat proiectul în timpul lucrărilor", zice Sarosi. Concret, Primăria a atribuit abia în septembrie firmei Energomontaj relocarea magistralei 4 de apă ce traversa suprateran aquapark-ul. Întârzierea a blocat construirea parcării, care oricum va fi extinsă în primăvară prin relocarea axului drumului din strada Codrilor. Lucrarea va fi completată de amenajarea a două sensuri giratorii în dreptul străzilor Piatra Craiului şi Făcliei, pentru a uşura accesul spre aquapark.

În ce priveşte modificarea proiectelor, municipalitatea şi-a amintit în ultima clipă că la bazinul olimpic sunt necesare ancore prinse în structura de rezistenţă, de care să poată lega ulterior platforma de start. Şi toate astea au însemnat timp...

Fără dată de inaugurare

De altfel, reprezentanţii municipalităţii nu ştiu nici acum când vor inaugura aquapark-ul. "Lucrările se vor finaliza în 31 martie, dar inaugurarea efectivă va avea loc pe 1 mai", a declarat Mălan săptămâna trecută. Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care va gestiona aquapark-ul, nu e însă la fel de convins, deoarece angajaţii vor avea nevoie de timp să se obişnuiască cu instalaţiile: "Nu avansez nicio dată pentru deschidere. Nu se va deschide până nu vor fi condiţii de calitate şi siguranţă".

Nici măcar primarul Ilie Bolojan nu trece peste cuvântul lui Andrica. "Poate nu se va deschide de 1 mai, poate o săptămână sau două mai târziu, dar important este că se va deschide", spune Bolojan. La fel, nimeni nu poate avansa o sumă privitoare la preţul unui bilet de intrare. Edilii spun doar că vor fi preţuri accesibile, dar nu sociale. Altfel spus, mai mici decât în alte părţi, dar nu chiar pentru toţi. Chiar dacă toţi orădenii au contribuit, prin impozite, la construirea lui...


ZONĂ WELLNESS
Aquapark între hoteluri

Conceput să crească numărul turiştilor, Aquapark-ul Nymphaea va fi flancat de două hoteluri de lux. Hotelul Doubletree by Hilton în aval şi cel construit de Lotus în amonte au deja aprobarea Consiliului Local să se lege la aquapark prin căi de acces pietonale directe. Firma Lotus Center, care a cumpărat de la Primărie cu 1 milion euro hectarul de teren pe care Fundaţia Mecena a liderilor UDMR Bihor îşi făcuse o sală de conferinţe şi începuse ridicarea unui hotel, a ras deja toate construcţiile. "Deocamdată investitorul a solicitat doar autorizaţie de demolare. Aici va fi ridicat un hotel, dar detaliile exacte ale investiţiei vor fi cunoscute abia când firma va cere autorizaţie de construire", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Csilla Petri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
plnonel
Ba sant chiar oradean nascut aici,nu trebuie sa aiba bolo habar,el a avut curajul sa faca lucrarea..trebuie sa se priceapa proiectantul si constructorul..pentru asta sant profesionistii....nu mai santem ca pe vremea lu ceasca care se pricepea la toate..ideea e ca se va face ..si va fi ok...ungurii ne-au luat-o inainte cu 20 de ani...si au luat ceva bani de la romanasi...
Postat 18 Februarie 2016, 17:59 de zorro
Oamenii mici nu pot face lucruri mari
Asta este problema cu nea ilie, i-a cazut clopul pe ochi, e prea mare pt. el!
Postat 18 Februarie 2016, 17:36 de pinonel
doamne cati retaradti
Nu pot sa cred cati retardati exista in orasul asta. Voi care sunteti contra la tot ce se face in oras, ati miscat vreodata un deget pentru orasul asta? Ati facut vreodata un bine si ati ajutat un om sau un animal fara sa castigati nimic? Sunt sigur ca nu aveti habar ce inseamna aceste lucruri dar stiti numai sa criticati ceea ce fac altii. Asta poate sa faca orice prost, lucru dovedit deja de voi, dar dezvoltarea orasului o fac oamenii capabili. Asa ca lasati-i pe cei care sunt in stare sa faca treaba si voi varsati-va frustrarile in continuare pe aici ca poate poate va baga si pe voi cineva in seama.
Postat 18 Februarie 2016, 12:06 de hateretards
@zorro
Te citez: ,,[...]habar nu aveti ce inseamna o constructie de acest gen[...]" Asa o fi, dar asta nu-i asa grav, dar ca nici primarul nu are habar si nici mana lui dreapta, andrica, e grav! S ne costa! MULT! Poate nu stii, poate nu esti oradean si scrii asa, dupa ureche, dar noi, oradenii, platim toate tampeniile primarului prin taxe peste taxe, impozite inzecite, s.a.m.d.
Postat 18 Februarie 2016, 10:38 de pinonel
Bravos
Asa combate-ti monser,aveti apa la moara,habar nu aveti ce inseamna o constructie de acest gen,evident ca pot aparea si greseli de proiectare..care se vad pe teren,dom apevist..aici nu merge ca la armata dai ordine si crezi ca s-a rezolvat...daca o sa te dai pe topogan si te..zdrelesti la...partile sensibile...ce te faci?...asa ca mai aveti rabdare ...pana se taie panglica..
Postat 17 Februarie 2016, 21:25 de zorro
Asa-i, e sabotaj!
Dar sabotorul numarul 1 este chiar primarul! Nimeni, nici cel mai infocat partizan al primarului, nu poate sa dea un singur exemplu de vreo ,,ctitorie" de-a lui nea ilie terminata la termen si de o calitate foarte buna! Culmea, si cand nu se implica ne pagubeste! N-a participat la licitatia pt. cet II si ni l-au saltat de sub nas miticii. La prost ii sta rau cu bani, de aia ii iau desteptii de la el! Zic unii ca nu i-a dat voie partidul!!! Atunci sa mearga si sa ne lase, nu l-a pus partidul primar, l-au pus oradenii, el pe noi ar trebui sa ne serveasca. Nu vrea, nu poate, e mai importanta clica penala de la centru, sa se duca invartindu-se!
Postat 17 Februarie 2016, 19:14 de pinonel
Sabotaj!
Sabotaj!!!! Firma e ungureasca si au spaga de la Hajduszoboszlo si de la strandul din Debrecen sa faca lucru de cacao si termen de finalizare la pastele cailor. Tot in Ungaria la aquaparc la vara mai tovarasi de la primarie?
Postat 17 Februarie 2016, 18:43 de Kid
Minciuni pe faţă
Pentru orice persoană de bun simţ este evident că stadiul realizării nu este 98%. Vi se pare că mai este de executat doar 2%?
Postat 17 Februarie 2016, 16:30 de eutanasiu
dos ai probleme si tu la mansarda
Va arata f fain noul strand comparative cu ce a fost,un loc care va atrage turisti,va fi gata si va arata si f bine,se vede si din poze,de criticat e simplu,sa te fi vazut Dos diriginte de santier acolo sau la Cet director cu atatea problem pe cap,dar ce sa-i faci,trebuie si neurologii sa aiba de lucru...
Postat 17 Februarie 2016, 15:02 de suporter_oradean
Iarna nu-i ca vara ...
Se va deschide, vorba edilului şef ... anul ăsta, la anul sau când o să vină apa caldă pe conductă !!!
Postat 17 Februarie 2016, 13:35 de WinDos
Florin25
asa e cand te apuci de afaceri care nu ar fi treaba priamriei.asa se intampla cand arunci bani publici pe fereastra, in afaceri care trebuie sa le faca mediul privat nu statul. este doar dovada ca primaria nu are ce cauta in afaceri ce tin de mediul privat. ce urmeaza oare sa mai faca primaria ? ne trezim ca va deschdie in curand saloane de frumusete / restaurante ?
Postat 17 Februarie 2016, 12:45 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0058 RON
  • 1 EUR = 4.8728 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON