O angajată a Serviciului pentru Imigrări al județului Bihor, comisar-șef de poliție, şi o contabilă din Oradea au fost trimise în judecată de DNA Oradea.
Prima, Gabriela Anca Oleniuc, este acuzată că nu a respectat legea când a acordat unele avize de muncă, respectiv când a eliberat cărți de rezidență permanentă. În cazul contabilei Ramona Florentina Sabău, procurorii îi impută acesteia că ar fi cerut şi primit 3.000 euro, ca să intervină pe lângă Oleniuc şi să urgenteze obţinerea avizului de angajare pentru trei cetățeni moldoveni.
Pe lângă lege
Potrivit unui comunicat transmis marți de Biroul de presă al DNA, Gabriela Oleniuc, comisar şef în cadrul Serviciului pentru Imigrări al judeţului Bihor, ar fi săvârșit două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Una dintre acuze priveşte faptul că, în perioada 3-4 mai 2017, la solicitarea reprezentantului unei societăţi comerciale, Oleniuc ar fi dat avize de angajare pentru trei cetățeni sârbi la 24 de ore de la depunerea cererii, "fără a exista o procedură de urgență în acest sens" şi fără să fi verificat în prealabil la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor dacă firma nu a fost sancționată pe perioadă de 6 luni anterioare soluționării cererii, condiţie obligatorie pentru eliberarea avizului.
Totodată, ofiţerului i se impută şi că, în perioada 10 – 17 ianuarie 2018, ar fi eliberat două cărți de rezidență permanentă pentru o perioadă de 10 ani pentru un cetățean turc şi o suedeză de origine libaneză, soţ-soţie, în condiţiile în care cei doi nu îndeplineau "condițiile de acordare a unui astfel de beneficiu" şi ar fi trebuit să primească doar cărţi de rezidenţă temporară, adică doar pentru o perioadă de 5 ani.
Contabila cu influenţa
În acelaşi dosar, procurorii DNA Oradea au trimis în judecată şi o contabilă din Oradea, pe numele ei Ramona Florentina Sabău, inculpată pentru trafic de influenţă.
Femeia este acuzată că, în perioada 10 – 15 februarie 2021, s-ar fi folosit de numele lui Oleniuc, lăsând să se înţeleagă că ar avea influenţă asupra ei, pentru a pretinde suma de 3.000 de euro de la reprezentantul unei firmei. În schimb, Sabău i-a promis acestuia că va urgenta şi va obține de la Serviciul pentru Imigrări Bihor avizul de angajare pentru trei cetățeni din Republica Moldova.
Sabău „ar fi primit în două tranşe 15.000 lei”, iar pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii pe bunurile femeii.
Dosarul care le vizează pe cele două femei a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, în faţa procurorilor DNA, atât Sabău, cât şi Oleniuc au uzat de dreptul la tăcere.
„Eu nu consider că am greşit cu ceva", spune acum comisarul-şef Gabriela Oleniuc, susţinând că procurorii DNA au interpretat anumite erori drept abuzuri, fără ca vreo astfel de eroare să fi produs consecinţe juridice.
Avocatul Adrian Stancu, apărătorul ofiţerului, declară că faptele imputate nici nu există. „Toate aceste acuzaţii sunt nefondate şi urmează să ne apărăm în instanţă, pentru a-i dovedi nevinovăţia”, a declarat, pentru BIHOREANUL, Stancu.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.