URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Decembrie 2018, 18:19

O oră de linişte, din respect pentru autişti, în toate magazinele Kaufland, la iniţiativa Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În premieră naţională, de Ziua mondială a persoanelor cu dizabilităţi, toate magazinele Kaufland din ţară au avut o oră de linişte, din solidaritate pentru persoanele cu autism.

Iniţiativa a avut Centrului de Educaţie Incluzivă Cristal din Oradea. Astfel, luni, între orele 16 şi 17, toate cele 120 de magazine Kaufland din România au intrat pe modul "silent".

"Nu s-au auzit sunete, iar lumina a fost redusă considerabil, pentru a crea un mediu cu mai puţini stimuli, adaptat persoanelor sensibile, cu tulburări din spectrul autist şi tulburări de procesare senzorială. A fost oprită şi muzica şi au fost închise microfoanele şi megafoanele, de asemenea, a fost scăzut volumul semnalelor sonore la aparate şi la casele de marcat, fiind oprite şi afişajele de pe ecranele LED", se arată într-un comunicat transmis de CSEI Cristal. Toate aceste măsuri au fost luate deoarece spaţiile publice pot fi extrem de deranjante pentru persoanele cu autism, din cauza luminilor puternice, a mirosurilor şi a aglomeraţiei.

Mai mult, la casele de marcat, familiile însoţite de copii cu tulburări de spectru autist au avut prioritate. În plus, la fiecare din cele trei magazine Kaufland din Oradea, reprezentanţi ai CSEI Cristal au desfăşurat acţiuni de informare a persoanelor care au trecut pragul acestor unităţi, fiind organizată şi o tombolă în cadrul căreia participanţii au primit baloane colorate, pixuri şi agende.

"Doresc să mulţumesc Kaufland România pentru deschiderea faţă de propunerea noastră, dar şi pentru sprijinul acordat în desfăşurarea activităţilor de informare. Prin acest eveniment am dorit sensibilizarea comunităţii în privinţa problematicii dizabilităţii în general, a tulburării din spectrul autist în special. Astfel, am dorit să venim în întâmpinarea nevoilor copiilor cu TSA (n.r. tulburare de spectru autist) şi a familiilor lor printr-un parteneriat real cu comunitatea şi ne exprimăm speranţa că iniţiativa noastră va deveni o politică pe termen lung în cadrul magazinelor Kaufland", a precizat Ramona Vesa, directorul CSEI Cristal Oradea.

"Ora liniştită" este un demers implementat de mai multe supermarketuri la nivel internaţional, în magazine din Marea Britanie şi Australia.

Autismul este o tulburare neuropsihică ce se caracterizează printr-o dezvoltare atipică, preocupări restrânse, comportamente repetitive şi funcţionare deficitară în interacţiunea socială şi în comunicare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON