La o zi după publicarea în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea HG 344/2014, privind organizarea şi funcţionarea aparatului propriu al Ministerului Muncii, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a anunţat miercuri că în acest an instituţia va fi comasată, ca în întreaga ţară de altfel, cu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale.
Reorganizarea celor două instituţii a fost declanşată încă din decembrie 2014 la dorinţa ministrului Rovana Plumb, iar la mijlocul lunii ianuarie ea a fost dezbătută cu inspectorii şefi ai ITM-urilor şi AJPIS-urilor din ţară, a declarat într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotaru.
Acesta a precizat că până în prezent ITM-urile din ţară aveau 2.567 posturi, iar AJPIS-urile 1.417 posturi, în timp ce noua Agenţie Naţională pentru Muncă şi Securitate Socială va avea tot atâtea posturi - 3.962 - cât aveau, însumate, cele două instituţii ce vor fi supuse comasării.
Potrivit şefului ITM Bihor, Marius Rotaru, scopul reorganizării ar fi "descentralizarea" plăţilor sociale, de la AJPIS-uri, către Consiliile Locale, deoarece autorităţile administraţiei publice locale ştiu cel mai bine ce persoane de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din competenţa lor au dreptul să primească ajutoare, în timp ce Agenţia Naţională pentru Muncă şi Securitate Socială va avea ca atribuţii verificarea acordării acestor plăţi.
În ce priveşte, concret, modul în care ar urma să funcţioneze viitoarea ANMSS, acesta este deocamdată necunoscut, deoarece normele metodologice şi organigrama noii instituţii urmează să fie stabilite într-o perioadă ulterioară, conform legii în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ultimei Hotărâri de Guvern în materie.
Până în prezent, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Liviu Pop, a declarat referitor la înfiinţarea ANMSS doar că aceasta va avea rolul de a preveni şi diminua fraudele la bugetele sociale, în condiţiile în care "există persoane care beneficiază de asistenţă socială, dar lucrează în paralel fără forme legale" fie în ţară, fie în alte state membre UE.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.