URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Februarie 2015, 14:47

O nouă "reformă": ITM-urile şi AJPIS-urile vor fi comasate, dar fără a subţia numărul angajaţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după publicarea în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern pentru modificarea HG 344/2014, privind organizarea şi funcţionarea aparatului propriu al Ministerului Muncii, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor a anunţat miercuri că în acest an instituţia va fi comasată, ca în întreaga ţară de altfel, cu Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale.

Reorganizarea celor două instituţii a fost declanşată încă din decembrie 2014 la dorinţa ministrului Rovana Plumb, iar la mijlocul lunii ianuarie ea a fost dezbătută cu inspectorii şefi ai ITM-urilor şi AJPIS-urilor din ţară, a declarat într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotaru.

Acesta a precizat că până în prezent ITM-urile din ţară aveau 2.567 posturi, iar AJPIS-urile 1.417 posturi, în timp ce noua Agenţie Naţională pentru Muncă şi Securitate Socială va avea tot atâtea posturi - 3.962 - cât aveau, însumate, cele două instituţii ce vor fi supuse comasării.

Potrivit şefului ITM Bihor, Marius Rotaru, scopul reorganizării ar fi "descentralizarea" plăţilor sociale, de la AJPIS-uri, către Consiliile Locale, deoarece autorităţile administraţiei publice locale ştiu cel mai bine ce persoane de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale din competenţa lor au dreptul să primească ajutoare, în timp ce Agenţia Naţională pentru Muncă şi Securitate Socială va avea ca atribuţii verificarea acordării acestor plăţi.

În ce priveşte, concret, modul în care ar urma să funcţioneze viitoarea ANMSS, acesta este deocamdată necunoscut, deoarece normele metodologice şi organigrama noii instituţii urmează să fie stabilite într-o perioadă ulterioară, conform legii în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial a ultimei Hotărâri de Guvern în materie.

Până în prezent, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Liviu Pop, a declarat referitor la înfiinţarea ANMSS doar că aceasta va avea rolul de a preveni şi diminua fraudele la bugetele sociale, în condiţiile în care "există persoane care beneficiază de asistenţă socială, dar lucrează în paralel fără forme legale" fie în ţară, fie în alte state membre UE.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON