URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2021, 08:56

O investigație a BIHOREANULUI a devenit temă a emisiunii Pro TV „România, te iubesc”, despre conacele și castelele din România (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea castelului Stubenberg din Săcueni, pe care Primăria acestui oraș se pregătea să-l ofere unei fundații căreia inițial i-l dăduse în folosință gratuită, a devenit subiect al cunoscutei emisiuni „România, te iubesc”. În ediția de duminică, dedicată conacelor și castelelor României, echipa Pro TV a reluat o investigație a BIHOREANULUI despre modul în care Primăria Săcueni a ignorat șansa de a restaura castelul cu fonduri europene, pentru a-l vinde pe bani de nimic unui cumpărător dinainte stabilit.

Fără ștrand, fără castel

În luna mai a acestui an, în articolul „Castel cu dedicație”, BIHOREANUL dezvăluia că primarul orașului Săcueni, Béres Csaba, a pregătit vânzarea castelului Stubenberg către fundația Sf. Francisc din Deva, patronată de călugărul Bőjte Csaba, un apropiat al premierului ungar Viktor Orbán, aceeași căreia în 2010 îi oferise imobilul în folosință gratuită pe 49 de ani și care în același an cumpărase și ștrandul orășenesc din Săcueni pentru ca ulterior să-l dea în administrare gratuită unei firme controlate tocmai de edilul UDMR-ist.

Dacă în urmă cu zece ani condiția transferării dreptului de folosință gratuită a castelului către fundația Sf. Francisc, sub motiv că va adăposti aici copii orfani, era ca aceasta să renoveze castelul, în primăvara lui 2021 caietul de sarcini pregătit de Primăria Săcueni pentru vânzarea imobilului prevedea tot... renovarea lui.

Subevaluat și cu țintă

Așa cum BIHOREANUL a scris în luna mai, castelul - construit în anii 1750-1760 de către contele Dietrechstein János, cumpărat în 1830 de baronul Felix Stubenberg și intrat în 1921 în proprietatea statului român, care i-a despăgubit pe foștii proprietari - a fost evaluat de un colaborator al Primăriei Săcueni la doar 3,654 milioane lei (echivalentul a 741.810 euro), deși potrivit aceluiași raport de evaluare valoarea de piață a imobilului, cu tot cu terenul aferent de 2,61 hectare, ar fi de cel puțin două ori mai mare, și anume de 7,310 milioane lei (echivalentul a 1,65 milioane euro).

În mod scandalos, pentru ca imobilul clasificat drept monument istoric să ajungă în proprietatea fundației Sf. Francisc din Deva, Consiliul Local Săcueni a votat la propunerea primarului Béres Csaba ca la simulacrul de licitație pentru vânzarea castelului să se poată prezenta doar organizații caritabile, precum cea patronată de călugărul Bőjte Csaba, care să aibă „certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani și să furnizeze servicii sociale în minimum 5 locații la nivel național”, condiții pe care le îndeplinea doar această entitate, fapt ce încalcă legea.

Potrivit Codului Administrativ, unitățile administrativ-teritoriale care organizează licitații sunt obligate să asigure „condiții pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni cumpărător în condițiile legii”, fără a restrânge condițiile de participare în mod artificial.

Castel contra ștrand

BIHOREANUL arăta că „generozitatea” primarului UDMR față de fundația Sf. Francisc nu era defel dezinteresată, deoarece în 2016, la un an după ce ONG-ul cumpărase ștrandul orășenesc din Săcueni, a și cedat administrarea acestuia, gratuit, firmei Campying Baranto SRL, deținută de edilul Béres Csaba și de șoferul acestuia de la Primărie, Álbert Sándor Norbert, căreia după câteva zile primarul i-a cedat, în acte, și acțiunile lui.

Chestionat de BIHOREANUL, Béres a susținut că vânzarea castelului Stubenberg este dorită de conducerea orașului deoarece Primăria nu dispune de banii necesari renovării lui, edilii neîncercând nici măcar o singură dată să acceseze în acest scop fonduri europene.

Ironia situației este întregită și de faptul că atât castelul, cât și ștrandul orășenesc sunt singurele atuuri pe care Primăria Săcueni le-a invocat în luna martie a acestui an, atunci când a cerut și a obținut ca localitatea să fie declarată stațiune turistică.

„Noa, bine, vă doresc o zi frumoasă”

Ediția de duminică, 24 septembrie, a emisiunii „România, te iubesc”, a reluat și confirmat investigația ziarului.

La fel ca BIHOREANULUI, șeful fundației Sf. Francisc, călugărul Bőjte Csaba, le-a declarat reporterilor Pro TV, care s-au deplasat la Săcueni la finele lunii august, că vrea să cumpere castelul, primit în folosință gratuită până în 2059, deoarece numai așa, ca proprietar, îl poate renova, fără a explica de ce cu 11 ani în urmă, când l-a căpătat în comodat, și-a asumat fix aceeași obligație, fără să se fi achitat de ea. „Altfel, e mai greu să primim fonduri pentru renovare”, a spus călugărul, cunoscut ca apropiat al liderului de la Budapesta, Viktor Orbán, care sprijină financiar achiziții imobiliare în Transilvania.

Atunci când reporterul Pro TV Paula Herlo i-a cerut explicații, Bőjte a ajuns să-i închidă telefonul în nas. Întrebat de ce a cedat folosința ștrandului orășenesc firmei primarului, călugărul a mințit, pur și simplu, negând acest lucru și susținând că „nu-i așa cum spuneți dvs”, pentru ca apoi să încheie brusc: „Na, bine, vă doresc o zi frumoasă” și să pună capăt convorbirii.

Pe de altă parte, atunci când reporterul l-a întrebat pe primarul Béres Csaba despre afacerile făcute cu fundația Sf. Francisc pe seama ștrandului orășenesc, edilul a negat și el cu tupeu evidența, chiar și atunci când i-au fost arătate documentele ce atestă că ONG-ul i-a cedat gratuit administrarea a ștrandului. „Asta nu-i adevărat, asta nu-i adevărat!”, a tăgăduit UDMR-istul.

„Îndreptat” de Prefectură

Așa cum BIHOREANUL arăta la începutul acestei luni, în cele din urmă primarul orașului Săcueni a fost obligat de Prefectura Bihor să inițieze modificarea Hotărârii de Consiliu adoptată în luna mai pentru vânzarea Castelului Stubenberg.

Concret, Prefectura a cerut Primăriei și Consiliului Local să obțină întâi un document din partea Ministerului Culturii, având în vedere că acesta are drept de preemțiune la o eventuală vânzare, iar caietul de sarcini pentru licitație, în eventualitatea în care aceasta va mai avea loc, să elimine condițiile pregătite cu dedicație pentru ca ea să fie câștigată de fundația Sf. Francisc din Deva.

Somat de Prefectură, primarul Béres Csaba și-a asumat ambele observații făcute de Prefectură, promițând că Hotărârea Consiliului Local adoptată astă-primăvară va fi modificată la proxima ședință a deliberativului orășenesc.

Ediția de duminică a emisiunii „România, te iubesc” poate fi urmărită accesând acest link

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON