URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2016, 12:39

O funcţionară a Consiliului Judeţean, dată de ANI pe mâna DNA pentru mişmaşuri în favoarea unor firme

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat DNA cu privire la fapte de conflict de interese şi asimilate infracţiunilor de corupţie de care este suspectată o funcţionară a Consiliului Judeţean Bihor, Daniela Baghină, a anunţat ANI miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Baghină a avut acces direct la informaţii care nu sunt destinate publicitãţiii (...) pe care le-a folosit pentru obţinerea unor sume de bani pentru SC Bidanisim Consulting SRL (societate în cadrul căreia mama persoanei evaluate deţine calităţile de asociat unic şi administrator) şi SC Dumexim SRL (societate al cãrei administrator este rudă de gradul II cu fostul administrator al SC Bidanisim Consulting SRL)".

Concret, pentru firma de consultanţă pe care în acte o administra propria mamă, Baghină "a facilitat încheierea şi atribuirea a patru contracte de consultanţă şi cinci achiziţii directe, în valoare de 26.730 lei (aprox. 6.683 euro)", iar pentru firma de construcţii Dumexim, administrată de o rudă a mamei sale, "a facilitat încheierea şi atribuirea unui numãr de şapte contracte de lucrãri (inclusiv acorduri-cadru), în valoare de 3.135.423,12 lei (aprox. 752.236 euro)".

Pe de altă parte, ANI a sesizat DNA cu privire la faptele Danielei Baghină şi pentru că aceasta a fost cooptată de diferite primării din Bihor ca expert inginer constructor la pregătirea procedurilor de achiziţii finanţate din bugetele locale, facilitând încheierea mai multor contracte atât în interes personal (exemplu fiind "un contract prin atribuire directă în valoare de 3.696 lei cu Primãria Comunei Tarcea şi o achiziţie directă de servicii de consultanţă în valoare de 1.190 lei cu Primãria Comunei Ineu"), cât şi în interesul firmei de consultanţă patronată în acte de mama sa ("patru contracte de consultanţã şi cinci achiziţii directe în valoare de 26.730 lei, echivalentul a aproximativ 6.683 euro") şi al Dumexim ("şapte contracte de lucrări, inclusiv acorduri-cadru în valoare de 3.135.423,12 lei, adică aprox. 752.236 euro).

ANI arată că Baghină a participat în comisiile de evaluare a ofertelor constituite în cadrul procedurilor de licitaţie, ocazie cu care a semnat Rapoartele procedurilor şi procesele verbale de şedinţă la deschiderea ofertelor în vederea atribuirii contractelor de licitaţie publică către Bidanisim Consulting, şi a asigurat servicii de consultanţã în cadrul procedurilor de achiziţie publică.

Întrucât ANI nu poate stabili sancţiuni, pe de o parte, iar pe de alta nici Baghină nu a demisionat din funcţie, nici Consiliul Judeţean nu i-a desfăcut contractul de muncă, femeia este şi în prezent angajată a acestei instituţii.

Faptele de care este suspectată funcţionara CJ sunt pedepsite, aminteşte ANI, cu închisoarea între 1 şi 5 ani, precum şi interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcţie publică.

BIHOREANUL a făcut încă din 2011 dezvăluiri cu privire la modul în care atât Daniela Baghină, cât şi alţi doi angajaţi ai CJ Bihor – Nicolae Blaj şi Balogh Ferencz – au aranjat licitaţiile organizate de această instituţie şi de primării de comune în favoarea unor firme apropiate.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Căpuşele de la Judeţ: Funcţionarii Consiliului Judeţean, experţi în "tunuri"!

şi

Bani pentru "Tulipani": Un consilier UDMR, acuzat că aranjează fraudarea banilor europeni

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Asa ceva la CJ Bihor?
Nu se poate, asa ceva la CJ Bihor? Acolo unde se respecta legea? Nu, nu pot sa cred...
Postat 10 Februarie 2016, 19:47 de Klaus_Sebastian
Numai ,,doamna,,?
Cam putin, draga ANI.La cate invarteli se fac in CJ si nu numai, cam somezi.Asa ca treceti la treaba!!! La mai multe .....
Postat 10 Februarie 2016, 13:05 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON