URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2018, 11:01

O expoziţie inedită de pictură, la Teatrul Regina Maria: "Oradea mea de turtă dulce"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Regina Maria invită publicul orădean la expoziţia de pictură "Oradea mea de turtă dulce". Expoziţia cuprinde 16 tablouri, create de "pictactriţa" Adela Lazăr, în care sunt ilustrate clădiri reprezentative ale oraşului, într-o manieră inedită.

Adela Lazăr a imaginat o lume de basm, idilică, plină de culoare, în care emblemele oraşului Oradea, cărora le-a păstrat intacte elementele identitare, sunt transpuse metaforic, prin spirit ludic şi joc cromatic, în arhitecturi care aduc aminte de fantasticul copilăriei.

Actriţă înzestrată cu talent nativ pentru artele plastice, Adela Lazăr s-a decis să-şi valorifice talentul şi creativitatea, la îndemnul apropiaţilor, care i-au admirat picturile în urmă cu 12 ani. Prima expoziţie, Chevalet, a avut loc în anul 2008, la Librăria Gutenberg, în cadrul unui eveniment realizat alături de colegul ei, actorul Ciprian Ciuciu.

"Ciprian a şi-a lansat atunci volumul de poezie Cu paşi de bebeluş şi alesese tablouri de ale mele pentru ilustraţia grafică a cărţii. Împreună am decis să facem o lansare de carte şi un vernisaj totodată, a fost ca un debut în doi", a mărturisit Adela.

În anul următor, Adela s-a înscris în cadrul Asociaţiei Artiştilor Plastici din Târgul Mureş, oraş care i-a găzduit o nouă expoziţie şi a participat la o tabără de pictură din Grecia. A urmat, pentru orădeni, expoziţia Hainele cel noi ale împăratului.

"Prima dată când am ajuns în Oradea, am rămas fascinată de Palatul Vulturul Negru. M-am simţit ca un copil care a pătruns în povestea lui Hansel şi Gretel şi care are în faţă un imens castel de turtă dulce", îşi aminteşte Adela.

Ideea castelului de turtă dulce a continuat să-i sfredelească imaginaţia şi a determinat-o să-şi aplece privirea de artist şi asupra celorlalte clădiri. Aşa s-a născut tabloul cu Palatul Moskovits-Miksa, care în cadrul expoziţiei "Hainele cele noi ale împăratului", s-a bucurat de un real succes.

"Atunci am decis să arăt prin picturi cum se vede oraşul Oradea, privit prin ochii mei. Cum arată el în lumea mea de basm", a explicat artista.

Printre emblemele surprinse în picturile Adelei, orădenii vor recunoaşte: Palatul Moskovits-Miksa, Palatul Vulturul Negru, Sinagoga Creştină, Palatul Episcopal, Palatul baroc, Teatrul Regina Maria, Casa Deutch, etc.

Orădenii care sunt curioşi să cunoască o atlă faţetă a Oradei sunt invitaţi miercuri, 5 decembrie, de la ora 16.30, în foaierul de la parterul Teatrului Regina Maria, la un vernisaj care se anunţă plin de surprize muzicale... şi nu numai. Vor lua cuvântul: criticul de artă Ramona Novicov, scenografa şi artistul plastic Vioara Bara, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici filiala Bihor, actriţa Ioana Dragoş Gajdo şi arhitectul Dan Costa.

Ulterior, expoziţia cu vânzare va putea fi admirată de spectatorii teatrului doar înainte de începerea spectacolelor, până în data de 16 decembrie, inclusiv. Orădenii curioşi să admire creaţiile Adelei o pot găsi şi pe hadellashop.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON