URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2022, 18:15

O comună face referendum să iasă din Parcul Apuseni, chiar dacă acest lucru este imposibil

O comună face referendum să iasă din Parcul Apuseni, chiar dacă acest lucru este imposibil Lacul Beliș, principala atracție din comuna cu același nume (foto: Facebook / Munții Carpați)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul comunei clujene Beliș își arată colții în fața Administrației Parcului Natural Apuseni (APNA) și amenință că ar putea ieși din aria protejată, dacă la un referendum anume organizat sătenii vor vota ca atare.

Demersul pare însă unul populist, legea nepermițând unei primării să iasă dintr-o arie protejată. În plus, argumentele edilului cu un trecut penal sunt contrazise de APNA.

„Ne blochează”

Potrivit presei din Cluj, primarul Viorel Matiș a anunțat referendumul pentru data de 6 decembrie, acuzând managementul defectuos al Parcului.

Edilul care, în 2020, a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare pentru dare de mită, dar totuși a fost reales în funcție, se arată deranjat că APNA n-ar fi combătut ipidele, adică gândacii care afectează arborii din Apuseni, și că blochează dezvoltarea în comuna lui.

„Prin interzicerile și felul în care au administrat Parcul Natural Apuseni au apărut infestările cu ipide, ceea ce nu e normal să apară așa ceva într-o pădure. Eu i-aș întreba ce au protejat prin măsurile de protecție pe care le-au avut. Au distrus pădurea? Ne blochează foarte mult în dezvoltarea comunei pentru că ne dau niște limite de dezvoltare care nu sunt normale. Spre exemplu, în centrul satului Giurcuța de Sus nu pot să construiesc nimic. Or, nu e normal așa ceva. De asemenea, limitele impuse în PUG ne afectează foarte mult. Spre exemplu, la Giurcuța de Jos unde a fost vatra satului nu avem voie să o includem în PUG, în condițiile în care acolo a fost vatra satului. Am dorit să facem trasee de biciclete și de ATV-uri, însă nu ni s-a permis. Nu putem construi, nu ne putem dezvolta, nu putem face nimic. Eu nu mă pot dezvolta dacă nu pot amenaja un traseu, nu pot duce un turist să îi arăt obiective. 99 la sută din comuna noastră este în parc, ceea ce ne afectează foarte mult la realizarea proiectelor de dezvoltare. Sunt comune care au doar o parte din teritoriu în parc, ceea ce le permite să se dezvolte. Noi fiind cu 99 la sută în parc suntem foarte limitați în dezvoltare și în realizarea de investiții”, a declarat primarul Viorel Matiș, citat de gazetadecluj.ro.

„Nu este minciună mai mare”

Demersul edilului pare însă inutil, pentru că legislația românească nu prevede posibilitatea unei unități administrativ-teritoriale să părăsească o arie protejată. Matiș susține că, dacă referendumul va fi validat, va cere unui judecător să consfințească „părăsirea” Parcului Apuseni, dar asta înseamnă că o instanță ar trebui să traseze limitele ariei protejate, stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Pe de altă parte, nici reproșurile edilului nu stau în picioare, spune șeful APNA, Alin Moș. „Primarul reproșează două lucruri administrației APNA: că suntem o barieră în dezvoltarea socio-economică a comunei și că toți oamenii se plâng că nu pot să facă nimic din cauza parcului. Pe UAT Beliș în anii 2021-2022 am dat mai multe avize decât în orice alt UAT din parc, multe dintre ele pozitive pentru construcții și majoritatea în turism. Așadar, nici vorbă să ne opunem. Unde a fost legal, avizul nostru a fost pozitiv, cu siguranță”, a spus Moș, joi, pentru BIHOREANUL.

De exemplu, în 2021, APNA a avizat 25 de construcții, iar în 2022, până acum, 26. Și evenimentele au primit acord pentru desfășurare: 11 anul trecut și 16 anul acesta.

Moș a mai spus că problema ipidelor nu are nicio legătură cu Belișul, deoarece acolo nu există suprafețe afectate de acest gândac, problemă care se regăsește în alte zone din Parcul Apuseni. „Nu este minciună mai mare. Problema nu e în UAT Beliș, nici la vecinul de alături, ci la vecinul de la a treia casă”, a mai declarat Moș. Chiar și așa, când fondurile forestiere din zonă au solicitat avize și derogări pentru amenajamente silvice menite să combată ipidele, APNA și-a dat acordul, a mai spus șeful instituției.

Moș crede că, mai degrabă, primarul este mânat de interese imobiliare, fiind dornic să extindă zona construită în areale protejate. Cel mai probabil, edilul vrea să creeze un scandal în această perioadă în care APNA lucrează la planul de management al Parcului Apuseni și în care vor demara dezbateri publice privind regulile care trebuie respectate în arealul protejat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Sarut mana la doamnele judecatoare! Buna ziua, domnilor judecatori!
Am ,,n"-lea caz in care derbedeii, in loc sa infunde puscariile, fac tot felul de minuni! Caz celebru: parlamentul. Nu poti fi un kkt de magazioner daca ai furat si un ou, dar poti fi parlamentar!!!
Postat 16 Septembrie 2022, 11:03 de pinonel
Parcul Național Apuseni nu este doar o arie aflată într-un anume regim de protecție a mediului.
Este și o instituție, organizată în baza legii și care cuprinde ca membri niște Unități Administrativ Teritoriale. Ca UAT, comuna Beliș vrea să iasă din această instituție, nu să-și ua terenul și să plece altundeva cu el. Iar acest lucru e simplu, printr-o HCL care va avea avea la bază un referendum ... va putea renunța la calitatea de membră. Simplu și fără comentarii în afara realității. Astfel, Beliș va deschide de fapt calea prin care să poată atrage potențial constructiv, care să-i asigure venituri proprii. În rest, parcul ca atare nu va fi afectat, pentru dă nu o să apară în mijlocul lui fabrici și uzine, ci fond locativ, recreativ și turistic.
Postat 16 Septembrie 2022, 09:12 de KP
Solutia e negocierea si compromisul
Il pastrati in arie, il controlati in continuare si il frecati cand exagereaza, dar nu ziceti doar Nu, ci cautati impreuna alternativa in care ambele parti “win some, loose some”ii mai relaxati lantul de la gat, ii dati un traseu de ATV, nu fiti extremisti eco, si 3 de biciclete, drunetii, o via ferrata, un PUG cu un mic centru comunal, mai dens si mai urban, zona comerciala, de eveninente una-alta. Si in Alpi gasesti “malluri” si trasee pentru toti.
Postat 16 Septembrie 2022, 08:21 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON