URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 05 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Octombrie 2018, 08:33

Nume grele în Cetatea Oradea: Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico, într-o expoziție comună (FOTO / VIDEO)

Lume multă s-a adunat, marți seară, în Cetatea Oradea, pentru vernisarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect”, care a „călătorit” prin Europa de Est, fiind vernisată în Letonia, Polonia și Lituania. Acum i-a venit rândul României, chiar prin Oradea.

Expoziția cuprinde 91 de lucrări din categoriile: litografie, serigrafie, tapiserie, bijuterie, medalioane și medalii. Lucrările sunt numerotate și autentificate, fiind împărțite pe șapte secțiuni tematice:

1. Salvador Dalí - "Paternoster"

2. Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel;

3. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments;

4. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation;

5. Alte lucrări religioase de Salvador Dalí;

6. Marc Chagall - Seria: Cele 12 triburi ale Israelului;

7. Giorgio de Chirico - Seria: Apocalipsa lui Ioan.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, a arătat că instituția pe care o conduce „arată lumii că arta și cultura nu se opresc la graniță” şi că speră ca „prin această expoziție să fim o țintă a turiștilor”.

Asemănător s-a exprimat Imre Zoltán, șef serviciu Centre Culturale în cadrul muzeului, care a spus că, prin această expoziție, ”intrăm în circuitul internațional al muzeelor”, adăugând că vor urma și alte evenimente cu caracter internațional în viitorul apropiat.

Despre importanța și conținutul expoziției a vorbit criticul de artă Ramona Novicov. „E un limbaj greu de înțeles. Toți trei au fost vizionari și au văzut dincolo de realitatea lor. E o generație care a trecut prin războaiele mondiale, așa că sunt oameni încercați, care și-au depășit limitele”.

Prezentarea a fost completată de președintele Fundației Triade din Timișoara, Sorina Jecza, care a declarat că „expoziția are o coerență formală, demnă de orice muzeu important”, fiindcă „ea cuprinde materiale care au amprenta marilor capodopere” ale artiștilor.

Salvador Dalí (1904-1989) a fost un pictor spaniol care a crescut, din punct de vedere artistic, în Paris, dezvoltând, prin nonconformismul său, un stil al „metodei paranoico-critice”. A fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist, la fel ca Giorgio de Chirico (1888-1978), pictor italian. A lucrat mult în domeniul picturii metafizice, dar a realizat și multe litografii și ilustrații pentru cărți. Marc Chagall (1887-1985) a pictat sub influența fanteziei și a melancoliei, în strânsă legătură cu cultura ebraică. Este cunoscut pentru pictarea plafonului Operei din Paris.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 ianuarie 2019, în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etajul 1.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Pentru grupurile școlare (peste 15 copii) prețul este de 10 lei. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7393 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON