URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
24 Octombrie 2018, 08:33

Nume grele în Cetatea Oradea: Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico, într-o expoziție comună (FOTO / VIDEO)

Lume multă s-a adunat, marți seară, în Cetatea Oradea, pentru vernisarea expoziției „Salvador Dalí, Marc Chagall și Giorgio de Chirico: Teme biblice. Grafică și Obiect”, care a „călătorit” prin Europa de Est, fiind vernisată în Letonia, Polonia și Lituania. Acum i-a venit rândul României, chiar prin Oradea.

Expoziția cuprinde 91 de lucrări din categoriile: litografie, serigrafie, tapiserie, bijuterie, medalioane și medalii. Lucrările sunt numerotate și autentificate, fiind împărțite pe șapte secțiuni tematice:

1. Salvador Dalí - "Paternoster"

2. Salvador Dalí - MeDalíoane din seria: Twelve Tribes of Israel;

3. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Ten Commandments;

4. Salvador Dalí - Serii de MeDalí: The Seven Days of Creation;

5. Alte lucrări religioase de Salvador Dalí;

6. Marc Chagall - Seria: Cele 12 triburi ale Israelului;

7. Giorgio de Chirico - Seria: Apocalipsa lui Ioan.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, a arătat că instituția pe care o conduce „arată lumii că arta și cultura nu se opresc la graniță” şi că speră ca „prin această expoziție să fim o țintă a turiștilor”.

Asemănător s-a exprimat Imre Zoltán, șef serviciu Centre Culturale în cadrul muzeului, care a spus că, prin această expoziție, ”intrăm în circuitul internațional al muzeelor”, adăugând că vor urma și alte evenimente cu caracter internațional în viitorul apropiat.

Despre importanța și conținutul expoziției a vorbit criticul de artă Ramona Novicov. „E un limbaj greu de înțeles. Toți trei au fost vizionari și au văzut dincolo de realitatea lor. E o generație care a trecut prin războaiele mondiale, așa că sunt oameni încercați, care și-au depășit limitele”.

Prezentarea a fost completată de președintele Fundației Triade din Timișoara, Sorina Jecza, care a declarat că „expoziția are o coerență formală, demnă de orice muzeu important”, fiindcă „ea cuprinde materiale care au amprenta marilor capodopere” ale artiștilor.

Salvador Dalí (1904-1989) a fost un pictor spaniol care a crescut, din punct de vedere artistic, în Paris, dezvoltând, prin nonconformismul său, un stil al „metodei paranoico-critice”. A fost un reprezentant de seamă al curentului suprarealist, la fel ca Giorgio de Chirico (1888-1978), pictor italian. A lucrat mult în domeniul picturii metafizice, dar a realizat și multe litografii și ilustrații pentru cărți. Marc Chagall (1887-1985) a pictat sub influența fanteziei și a melancoliei, în strânsă legătură cu cultura ebraică. Este cunoscut pentru pictarea plafonului Operei din Paris.

Expoziția poate fi vizitată până pe 30 ianuarie 2019, în Cetatea Oradea, Palatul Princiar, etajul 1.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, prețul unui bilet este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii cu vârste între 7 și 14 ani. Pentru grupurile școlare (peste 15 copii) prețul este de 10 lei. Copiii sub 7 ani beneficiază de intrare gratuită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON