URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2020, 10:31

Nu vă puneți cu BIHOREANUL

Nu vă puneți cu BIHOREANUL (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Da, știu încă de când tastez cuvintele din titlu, că îmi voi lua din nou critici, poate și înjurături, numai pentru ele. Ele fac parte din același experiment prin care vreau să-i irit pe cei pe care i-am mai numit „cititori de titluri”. De titluri și atât. Indivizii aceia ignoranți, de care geme Facebook-ul, care se pricep la toate și sunt capabili să emane orice soi de comentarii, fără a avea măcar habar care e tema în discuție.

Lor și nu numai lor mă adresez cu îndemnul de mai sus, din care deliberat am scos cuvântul „mintea” pentru a invita la lectură. Deci, precizez: nu vă puneți mintea cu BIHOREANUL, adică nu ne băgați în seamă mai mult decât e cazul, nu ne transformați în personaje principale ale unor intrigi la care noi suntem de fapt doar spectatori, nu ne acordați merite mai multe decât e cazul, și nici injurii nejustificate, punând pe seama noastră propriile voastre eșecuri, conspirații, frustrări...

Nu suntem, fraților, decât martorii realității. Oglinda voastră, a lucrurilor pe care le faceți sau dimpotrivă, nu le faceți, suntem comentatorii, cârcotașii, chibiții de pe margine, dacă vreți, și nimic mai mult. Citiți-ne, luați act de ce spunem, criticați-ne sau combateți-ne, dacă aveți argumente, sau, dacă nu, citiți-i pe alții, dar nu ne diabolizați și, mai cu seamă, nu ne amenințați sau atacați! Nu de alta, dar nu veți obține satisfacție...

Au mai zis-o și alți: dacă știa Zuckerberg cât gunoi se va strânge în cotloanele creației lui, gândite de fapt ca o rețea ce ar trebui să unească oameni, probabil că ar fi găsit altceva mai bun de făcut, din care să-și scoată miliardele. Căci, dacă ar fi să ne ghidăm numai după comentariile care apar în subsolul postărilor de pe Facebook, ar trebui să închidem BIHOREANUL de mâine și să cerem autorităților să ne aresteze, sau „publicului” să ne linșeze în Piața Unirii.

Tot soiul de sfertodocți și frustrați ne „pictează” zilnic și ne cer socoteală, pe marginea fiecărei știri, dându-ne lecții de deontologie și morală, de la înălțimea unor școli îndoielnice, a unor meserii dubioase sau a unor caziere încărcate. Ba că suntem vânduți, ba ticăloși, ba tendențioși, ba că distrugem destine, ba că n-avem niciun Dumnezeu...

Flavius Bunoiu, strategul din umbră al USR-ului, personaj mai vechi al unor dezvăluiri de-ale noastre, ce arătau cum împărțea cu hoaverii săi bugetul Casei de Cultură a Municipiului, este atât de supărat pe noi încât e convins că BIHOREANUL i-a nenorocit promițătoarea carieră politică. Omul se pusese deja, cu nașul său împreună, pe primele locuri pe listele de candidați la Parlament, fix în ajun de alegeri locale, dar scorul dezastruos din 27 septembrie a declanșat balamuc în filială și s-a stricat socoteala. Și din motive de contestări interne, dar și din cauza procentelor insuficiente. Ce Parlament, când nu ești nici la jumătatea pragului electoral?!

Cine e de vină pentru visul spulberat? BIHOREANUL, pentru că a amintit lumii că între „oamenii noi” mai există și „vechituri” cu trecut dubios și practici la fel de expirate. Și ce face acum nea Bunoiu? Amuzant, de n-ar fi trist: scrie cu sârg pe Facebook amestecuri de realități și minciuni despre drama sa politică și despre cum l-am nenorocit noi, iar ca să fie și mai convingător, sponsorizează din greu postările, doar-doar vor ajunge la cât mai multă lume. Își imaginează, în orbirea sa - căci de naivitate nu-l suspectez, și nici de lipsă de inteligență - că așa va „întoarce răul făcut”, în loc să învețe, pur și simplu, împreună cu colegii săi, din lecțiile unei usturătoare înfrângeri electorale. Și să-și trăiască viețile.

Așa și cu profesorul de lupte de la Liceul cu Program Sportiv. Viteaz nevoie-mare când s-a fimat cu mânuța lui și „s-a dat” pe Facebook, făcând o scenetă penibilă cu „animăluțe” dintr-o temă cât se poate de serioasă, cum este protecția elevilor în criza sanitară, Nelu Pop e acum copleșit de consecințele faptelor sale. Amendat, cu dosar penal deschis și în pericol de a fi exclus din învățământ, omul caută vinovați oriunde altundeva decât în propria ogradă. Și când zic ogradă mă refer la propriul sistem de valori, la educația pe care se presupune că a primit-o și din care ar trebui să împărtășească și elevilor, la elementarul bun-simț ce ar trebui să diferențieze un cadru didactic, un slujbaș al statului, de un bufon de Facebook.

Cine e vinovat de drama lui? Am aflat sâmbăta trecută, din declarațiile făcute la mitingul „anti-măști” din Centrul Civic. Cu mutra obosită de toate grjile omenirii, dindărătul tricoului alb cu mesaj agramat („Jos botnița la copii”), domnul Nelu s-a arătat... dezamăgit de presă. Adică de vină sunt tot BIHOREANUL & Co, că i-au făcut cunoscută isprava, de-a ajuns să vorbească despre el inclusiv președintele țării și prim-ministrul. Pe domnul Nelu nu l-a deranjat deloc că era el însuși un „animăluț” într-o scenetă penibilă, cu iz de rebeliune, pusă la cale de un afacerist cu trecut de interlop, în numele unui partid politic dubios. Asta ține, probabil, de „libertățile fundamentale ale omului”...

Obsesia asta a multora, că presa face și desface lucruri la modul absolut, mi-a amintit de o întâmplare relatată cândva de Ilie Bolojan, care nu văd de ce n-ar fi cunoscută acum de toată lumea. S-a întâmplat, acum câțiva ani, ca primarul Oradiei să fie convocat la o discuție de șefii Consiliului Județean, Pasztor Sandor și Ioan Mang, pentru a discuta, cu ziarul BIHOREANUL pe masă, anumite articole, în care aceștia vedeau mesaje dure ale liberalului transmise lor, și simțeau nevoia unor clarificări. Indivizii nu pricepeau o iotă din criticile noastre, necum faptul că ocupau niște funcții degeaba.

Limitați la propria lor „anvergură”, de politruci provinciali, care și-au clădit bruma de imagine plătind jurnaliști din bani publici, credeau că tot ce scriem noi ar fi o „strategie” de-a lui Bolojan. Iar primarul, pus într-o asemenea situație ingrată, nu înțelegea ce au cu el...

De mâine Bolojan va fi în locul lor, iar ei își vor pierde vremea pe la pescuit, la vânători sau crescându-și nepoții, dacă au ce să le spună. Celor care cred că și această schimbare ni se datorează tot nouă, ce altceva le pot transmite, decât ce am scris în titlu? Nu vă puneți cu BIHOREANUL...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nah
Ogoiti-va oleaca. Eu citesc ocazional ziarul asta, nu stiu daca in mare face articole click-bait sau articole serioase, eu am prins din amandoua. dar va zic ca voi sunteti cei orbi si ca ati putea face un alt site pe care sa i-l umpleti zi-de-zi cu titluri de 2 bani din presa nationala fara nici o legatura cu jurnalistica. In fiecare zi. Puneti mana si cititi articolele lui amir kiarash din adevarul sa intelegeti ce inseamna presa manelista si titluri de fanatik, sa ne mai acuzati pe noi dupa aia ca ne dam seama doar din propozitia titlului ca e un clickbait. In secunda in care apare un titlu mare cu 'afla cine a castigat alegerile' in loc de 'cutare a castigat alegerile' deja va bateti joc de voi, de presa si de noi. as intelege daca am fi o tara cu jurnalism serios, dar la lipsa de cultura si de vocabular a 'scriitorilor' de articole din presa sa ne pretindeti sa inghitim totul fara meditatie sau sa nu va batem obrazul pt calitatea slaba de tot din fiecare zi, sau sa ne tot dati cu schimbati canalul, mi se pare insasi quintesenta a ceea ce voi deja simtiti din partea unei foarte mici parti din cititori.
Postat 21 Octombrie 2020, 19:48 de nihil
Ciucaș Florin ... ești precum "porumbelul" alungat din podul Primăriei !?!
Și acela, când era jos pe trotuar sau pe balustrada către Criș, ciugulea din palma "trecătorilor" ... iar când se ridica către cornișa turnului li se răhățea în cap !?! Nu e nicio diferență de caracter și abordare ... între "triunghiul" vostru redacțional și stolul de porumbei mătrășiți din podul Primăriei. Fiecare își are rolul și timpul lui de "decontare". Cum gândești ... așa trăiești !?!
Postat 17 Octombrie 2020, 09:18 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON