URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 August 2020, 10:30

Idioţi de Facebook

Idioţi de Facebook (foto: generic, sursa: digitaltrends.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am, desigur - cu excepţiile de rigoare - o părere proastă despre prototipul "consumatorului standard" de Facebook. Îl numesc adesea "cititor de titluri" şi îl asemăn unui alt tip de biped, cu mersul un pic mai dezechilibrat, şi anume "cititorul de etichete" (etichete de sticle, evident), coeficientul de inteligenţă situându-se, chiar dacă din pricini diferite, cam în aceeaşi zonă.

De ce cititor de titluri? Fiindcă un asemenea consumator de emoţii, căci consumator de informaţie nu e, se limitează cel mai adesea la a citi titlul postărilor de pe reţelele sociale şi la a privi pozele pe care le însoţesc, considerându-le date suficiente pentru a-şi forma o opinie solidă, pe care apoi şi-o mai şi argumentează cu patos. Iar patosul degenerează rapid în înjurături şi invective, în cadrul comentariilor nesfârşite care se preling la subsol, asemenea unor defecaţii urât mirositoare.

Pe cât de scurt titlul sau de simplă poza, pe-atât de lungi, iritate şi contondente comentariile. Pe cât de simplă informaţia, pe-atât de complicate (a se citi năucitoare) interpretările şi concluziile "comentatorilor". Pe cât de puţine păreri la subiect, pe-atât de multe ieşirile grobiene, înjurăturile, manelismele şi mahalagismele...

Nouă ni se întâmplă zilnic, de zeci de ori, când distribuim, sub forma unor postări pe Facebook, titlurile articolelor din BIHOREANUL. O facem cu rol de promovare a ştirilor noastre, invitându-i astfel pe cei interesaţi să le citească, integral, cu toate detaliile necesare şi, mai ales, gratuit, pe se site-ul nostru.

"Fauna" refuză, însă, această invitaţie, preferând să se limiteze la citirea titlului şi reacţionând, instinctual, în baza primei porniri. Dacă informaţia primită e favorabilă, apar puzderie de emoticoane, felicitări şi cărămizi în piept (de genul "v-am zis noi!"). Dacă, dimpotrivă, cade pe partea "greşită" a aşeptărilor feisbucistului, afectându-l fie la interes, fie la buzunar, fie la carnetul de partid, se dezlănţuie jihadul. Urmează înjurăturile, pentru noi şi toate neamurile noastre...

Nu mai departe decât săptămâna trecută, s-au strâns ciopor de sfertodocţi să mă acuze că l-am blasfemiat pe dragul de primar, dând titlul "Dictatura lui Bolojan" unui articol care, de fapt, spunea că ar fi nevoie să instituie dictatura pragmatismului şi a eficienţei la CJ.

Alţii ne-au făcut, pe şleau, "ziar de căcat" pentru că am "îndrăznit" să scriem, punându-i şi poza, de doctorul de la Pelican îmbolnăvit de Covid. Niciunul dintre "cititorii de titluri" nu lecturase întreg articolul, să fi văzut că e realizat după toate canoanele jurnalismului, că ziaristul vorbise cu părţile implicate, ba chiar făcuse şi o listă de explicaţii, tocmai ca idioţii Facebook-ului să priceapă cum vine treaba cu infectarea şi să se ferească... 

Până la urmă, nici nu ştiu cum e mai bine. Poate n-ar strica sfaturi mai puţine, doar pentru cei dispuşi să le asculte. Să lăsăm să lucreze selecţia naturală în interiorul speciei, dacă tot avem pandemia asta la îndemână...

P.S. Am să revin la temă, după noile valuri de înjurături...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Can-Can
Voi nu sunteti nici jurnalisti si nici asta nu e ziar. Sunteti niste lachei aserviti intereselor fiicaruia care va plateste iar "ziarul" vostru e un can-can de cea mai joasa speta. Bagati titluri de "articole" spectaculoase cu dorinta de a atrage cat mai multe click-uri. Induceti cititorii in eroare si ii atragati prin titluri in niste scriei de 2 bani. Lumea va injura pentru cine sunteti si ce faceti. Mentorul voastru cu mustata lui Freddie are un trecut tare dubios asa ca la ce sa ne mai asteptam de la idolii lui. Daca exista libertatea cuvantului atunci publicati-mi comentariul, daca exista cenzura atunci faceti ce faceti de obicei.
Postat 13 Septembrie 2020, 20:08 de Tool
doar facebook?
Nu inteleg de ce idiotenia descrisa in articol s-ar manifesta doar pe facebook. Dupa parerea mea, idiotenia s-a manifestat si amplificat in timpul pandemiei pe toate canalele media, incluzand si whatsapp, instagram, tv, etc. Toate astea au fost posibile datorita idiotilor care citesc doar titlurile si nu verifica si nu citesc nimic mai elaborat. Insa in categoria idiotilor ii putem include, fara a gresi, si pe "jurnalistii" care au retransmis "stiri" dovedite a fi fake-news, fara a avea un minim de profesionalism si nu au verificat stirile, ei avand o datorie profesinala, spre deosebire de consumatorii de stiri.
Postat 23 August 2020, 12:19 de oradea_mea_si_a_ta
voi le dati voie
voi le dati voie sa va injure nu va mai plingeti!!
Postat 20 August 2020, 23:19 de TanarSiNelinistit
La urma urmei ...
... bună-i și autocritica invocată prin titlu !?!
Postat 20 August 2020, 09:51 de CrisDumi
de-acord cu critica adusa cititorilor de titluri
Sunt limitari, nu poti rezuma toata situatia intr-un titlu si e o idiotenie sa te informezi doar citind titluri... mai ales in era in care presa e atat de partizana. Insa situatia trebuie sa atraga si atentia scriitorilor din presa asupra importantei unui titlu nu de click-bait, nici partizan, chiar nici macar de umor or cu dubla semnificatie, ci sumar si la obiect. (adica, ca sa ma leg de acelasi exemplu, si Dictatura lui Bolojan, era mai calitativ macar sa aiba cuvantul dictatura in ghilimele)
Postat 20 August 2020, 04:28 de unu
...
Hahaahaaa, voi i-ați crescut așa cu jurnalismul de senzațional, de panică, culegeți ce ați semănat. Apropo, mi-am făcut și eu feisbuc d-ăsta, la începutu stării de urgență, când am văzut ce manipulator îi, cum colcăie imbecilitatea, am decis să nu postez. Simplu, nu?!
Postat 19 August 2020, 17:15 de oradeaveche
voi si jurnalismul
Faceti propaganda PNL pentru ca de acolo vin banii. Nu aveti nici o treaba cu deontologia. Lumea a cam vazut ca PNL e doar o alta ciuma asa ca voi primiti mai putini bani de la partid. Ghinion, cum spune Plavanul din deal.
Postat 19 August 2020, 14:01 de testtest
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON