URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2020, 12:18

Dictatura lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eu unul sunt bucuros că Ilie Bolojan candidează la șefia Consiliului Județean. Și, fără să fiu vreun fan taliban al lui, căci îi găsesc destule defecte, sunt ferm convins că o va și obține. Realistic vorbind, nu există vreun contracandidat care să-i ridice o cât de mică problemă, iar proiectul său electoral e greu de bătut.

M-am convins de la primul său mandat de primar - s-a convins și el, apoi i-a lămurit și pe „dinozaurii” din partid - că o listă de realizări palpabile, fie ea și împănată cu erori, va conta oricând mai mult, la urne, în fața oricăror promisiuni ademenitoare ale unor concurenți care n-au demonstrat nimic la viața lor.

Orădeanul de rând s-a convins că „bolovanul” clădește cu încăpățânare, împinge lucrurile înainte, schimbă fața locului și nu fură, cum în mod evident o fac alții (sau, dacă are totuși bănuielile lui, se consolează cu ideea - atât de răspândită la români - că „măcar lasă ceva în urmă”). De aceea, un candidat ca Ioan Mang, construit numai pe combinații, șmecherii și trucuri de imagine, după care mai strigă și nepoții acasă, se va umple de ridicol contracandidându-l.

I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. La Oradea nu mai are ce și cui demonstra, proiectele gândite de el sunt puse pe direcție. Iar lumea Bucureștiului nu i se potrivește, e prea „ardelean” pentru ea și s-ar dovedi o prea mare bătaie de cap, în schimbul unui profit incert.

Or, orice se poate spune despre Bolojan, dar nu și că nu e un tip calculat, un politician care a transformat pragmatismul în obsesie. Însuși felul în care a folosit și își folosește conexiunile din Capitală în interesul orașului o arată. Este, cred eu, unul din „provincialii” cel mai bine racordați azi la factorii de decizie centrali, prin relații construite pe propriul „brand”. Fără a fi un baron local, precum monștrii PSD-ului care făceau și desfăceau guverne, aidoma nașilor sicilieni.

Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).

E nevoie de forța unuia ca Bolojan pentru ca, în sfârșit, la CJ să se instaureze dictatura pragmatismului și a eficienței, după zeci de ani irosiți cu fraudarea banilor, în locul realizării de proiecte, cu băltirea în pomeni în locul focusării pe dezvoltarea comunităților locale, cu racordarea slugilor de casă și a curvelor de partid la țâța bugetului, în locul instaurării profesionalismului și a performanței ca și criterii de selecție a personalului...

Știu câteva din ideile cu care Bolojan atacă CJ, cu ambiția de a „upgrada” majoritatea liberală la nivelul județului. Le vom auzi cu toții în săptămânile următoare și, vă asigur, sunt interesante. Pentru unii, chiar înspăimântătoare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Don Ilie, ”faraon” (şi) de Bihor?
I. ”Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România.” 1. Un primar harnic, dar cam scump pentru buzunarul orădeanului de bună credință. Un singur exemplu: cheltuielile cu întreținerea la blocurile racordate la Termoficare SA Oradea. Nu doar în sezonul rece! II. ”Intrat în atenţia publicului ca prefect de judeţ şi consacrat ca primar de municipiu, Ilie Bolojan vrea să realizeze un hat-trick unic în politica românească: prefect-primar-preşedinte CJ. Pentru binele partidului, pentru binele judeţului, pentru a-şi dovedi că poate sau pentru a se obişnui să i se spună "dom' preşedinte"?” 1. Un hat-trick, unic în politica românească, realizat de multă vreme: prefect, secretar-general al Guvernului, primar de reședință de județ; 2. Sper ca cuplul, cam ”toxic”, pentru cetățeanul bihorean de bună credință, care să prefigurează: ”faraon” Ilie & ”păpuşarii” huszarului-şef al judeţului, să nu ajungă să ne conducă Bihorul. În continuare. Spor la muncă Janoş Ur! 3. Trebuie să recunosc faptul că pentru postul de Președinte CJ vom avea o competiție pe măsură. De multă vreme necesară; 4. Sper ca ”bătrânul” Janoş Ur să convingă electoratul bihorean, de bună credință, că are destulă social-democrație, respectiv destul sânge de dac în ”instalaţie”. Vremea ”Ciumei Europei” trebuie să apună şi în Bihor. Nu numai la Bucureşti! III. O întrebare decentă pentru conducerea PSD Bihor: Pe când un candidat model Gabriela Vrânceanu Firea pentru funcţia de Primar al municipiului Oradea? A merge cu candidați gen băiatu’ lui tata, practică des întâlnită şi în ”Sobornicele” patriei, respectiv în partide ca: vechiul şi noul PNL/PD(L), dăunează (grav) social-democrației/umanismului ”pur sânge”. Care ar cam trebui reinstaurată şi în ...PSD. PS 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de actuala clasă politică românească (secu-)hiper-ponderală şi prea BINE bugetată, în raport cu ceea ce face, de facto, pentru interesele reale ale cetățeanului român. De bună credință şi fidel acestei țări! 2. La articolul ”Prefect, primar și președinte?” postările sunt interzise?
Postat 12 August 2020, 02:49 de stefan
fan taliban
Sa fim seeriosi. Ziarul dvs este aservita totalmenete Primarului si Primariei. As spune ca este ziarul de casa al Primariei.
Postat 11 August 2020, 12:11 de User anonimizat
Slabi, FOARTE SLABI !
Va contraziceti degeaba cand, de fapt, unii incearca "pasarea" lui Bolojan la CJ, pt a face loc domnului Mircea Jacan, la Primarie.
Postat 11 August 2020, 07:24 de Sunlight
Diagnostic prezumtiv: Fractura de coloana vertebrala.
Somnul ratiunii naste monstrii.
Postat 10 August 2020, 23:17 de Nelu_Cornel_Pantis
Frântura de logică a "moderatorului" e atât de evidentă ...
... încât nu-i de mirare că e catalogat, contrar a ceea ce vrea să arate despre sine, ca pupincurist !?! Orice fraier știe că "puterea politică" a unuia sau altuia ... stă la urma urmei în "resursele" financiare și umane pe care le "subordonează". Consiliul județean nu e "stăpânul" celor 101 localități ale UAT Bihor, incluzând reședința administrativă Oradea ... este doar, după lege și atribuții, un fel de consultant al localităților județului și "gestionar" al patrimoniului de drumuri județene și câteva bunuri aproape nesemnificative. Oradea în schimb reprezintă "resursa" covârșitoare, ca venituri și avuție, ca putere politică și economică. Primarul municipiului Oradea are din plin putere nu numai local, cât și regional sau național chiar... președintele de la județ e un fel de glumă, care are suficient timp ca să se ascundă în anonimat când vrea, cu excepția cazurilor în care presa îl prinde la vânătoare sau pescuit, cu diverși sponsori. Așa că ... fi serios și fă ceva școală în domeniu, "moderatorule" !?!
Postat 10 August 2020, 20:33 de CrisDumi
RE: Frântura de logică a "moderatorului" e atât de evidentă ...
Și poate fi magnet pentru fonduri de sute de milioane de euro. Și poate crea strategii și proiecte unitare, coerente, de dezvoltare, pe diferite domenii, cu primăriile. Și poate revigora turismul bihorean. Și poate administra cum se cuvine aeroportul. Și poate face o sumă de alte chestiuni utile, dacă preocuparea principală e asta, și nu sifonarea bugetelor. Unde vezi tu fractura de logică, înțeleptule care ești, de scrii „fi” în loc de „fii”? :)
Postat 10 August 2020, 22:15 de Florin Ciucas
Lingaule
Asa pupincurism mai rar.
Postat 10 August 2020, 19:09 de testtest
Birta forever
Nu-l cunosc,nu stiu prea multe despre el.O fi bun gospodar,in cizme de dimineata pe santierele orasului.Are 37 ani,virsta marilor impliniri.Si palmares sportiv,probabil.Totusi,se pare ca nu a ratat ocazia de nu frustra oradea de competentele fratelui( fost director aquapark,recent decedat,D-zeu sa-l ierte-https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/a-murit-catalin-birta-fratele-viceprimarului-2290141/-Bibliografie inside pnl bihor:https://www.ebihoreanul.ro/stiri/victorie-murdara-cum-a-castigat-omul-lui-bolojan-cea-mai-urata-campanie-din-istoria-pnl-oradea-133532.html) si ale sotiei,cu contracte de publicitate cu primaria si adp-ul,muzee etc.(https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/scandal-la-muzeul-orasului-oradea-angajatii-in-razboi-cu-conducerea-2112263/).Toata lumea trebuie sa manince o piine,daca se poate de la buget,desigur...Pofta buna!
Postat 10 August 2020, 15:10 de excalibur
@TC
Nu se va schimba nimic la nivel de Oradea. Tot Bolojan o sa conduca si daca va fi Birta primar. Mandatul lui Birta va fi ceva de genul: nu tragi un part fara aprobare! Daca maraie careva in front la Birta, asta da fuga la judet la Bolojan si aduce la cunostinta acestuia faptasul. Apoi se rezolva problema. Una peste alta insa, miscarea e castigatoare atat pt judet cat si pt Oradea. Succes!
Postat 10 August 2020, 14:51 de Kid
Trebuie spus..
..dincolo de toate, e o zi grea ptr. Oradea. Daca pleaca Bolo...e greu de spus ce va urma. Da, judetul va fi pe plus, dar la Oradea, s-ar putea sa se schibe treaba si sa ne reinvatam cu somnul si moleseala cotidiana. Acest Birta..ce sa zic?! pare el dedicat da e departe se seful sau. Mai trebuie pe langa vointa si putinta. Eu sunt cam sceptic cu acest doritor de lauri..
Postat 10 August 2020, 14:23 de TC
sa uram
Sa-i uram succes, realizari, si eventual o abordare identica precum la primarie. Erori inevitabil vor fi.Poate se mai schimba ceva....predecesorii nu au demonstrat mult. Daca da cu batan-n viespi va avea nevoie conditie fizica. Ca sunt multe cuiburi lasate, ba pe ordin religios, ba pe etnic, ba pe culoare politica. Si poate vor ramane doar pe criterii de competenta.
Postat 10 August 2020, 13:49 de Christa
Birta o sa fie..
Birta o sa fie clovnul la servici, papusa birtinezului ca doar nu vedeti in el ceva! Adus de la sport ca mana dreapta(!) a lui bolovan si este singura lui calitate! Surprize, surprize! Sa vedem ce iese din surprize!
Postat 10 August 2020, 13:25 de scortosul
afirmatii gratuite!
"schimbă fața locului și nu fură, cum în mod evident o fac alții" dar care primar a furat in Romania? care politruc a furat in Romania? Saraca tara bogata! Nu prea stiu condamnari definitive cu recuperarea prejudiciilor de la politruci, numai de la amarasteni sau privati, pas bugetari. Soparla umbla prin targ si ar fi interesant cat este o autorizatie de construire pentru dezvoltatorii imobiliari(in apartamente)? Cu se face ca zgarda de constructori sunt din zona bitineza a judetului? nu stim nici azi pe ce interese personale a ajuns un penal din celalat capat a tarii mare menajer bugetar la Oradea. Furaciunea nu se mai face cu punga la banca!
Postat 10 August 2020, 13:21 de scortosul
"Despot luminat"
Wiki:"Absolutismul luminat sau despotismul luminat a reprezentat un curent de idei și practici politice din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, specifice mai ales monarhiilor din centrul și estul Europei." Asta e destinul scris pentru acest popor/populatie.Democratia e un cover-up,o fita trendy,cu ingaduinta elitelor mondiale.Cum zicea Mark Twain: "daca votul ar putea schimba ceva in bine,era interzis de mult...". Sa ne obisnuim,subliminal,cu noua orinduire locala,servita cu piosenie de mercenarii scrisului.Servim Patria
Postat 10 August 2020, 12:46 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON