URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
12 August 2020, 20:50

Medic de la Spitalul Pelican din Oradea, confirmat cu Covid: O pacientă reclamă că a fost nevoită să intre în carantină după un consult

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bihoreancă stabilită în Franţa şi venită în concediu în Oradea la începutul lunii august reclamă spitalul privat Pelican după ce a fost consultată de un ORL-ist care în aceeaşi zi a fost confirmat cu Covid. Femeia e nemulţumită că din acest motiv a trebuit să intre în carantină 14 zile şi susţine că la Pelican nu ar exista măsuri de prevenire a răspândirii bolii, ceea ce managerul spitalului neagă vehement.

Consultaţie cu Covid

Femeia s-a întors din ţara de adopţie în Oradea pe 3 august cu intenţia să-şi petreacă aici concediul, împreună cu soţul său, cetăţean francez, însă planurile i-au fost date peste cap din cauza unor complicaţii generate de imposibilitatea controlării crizei sanitare.

Concret, pe 5 august, în jurul orei 8.00 dimineaţa, bihoreanca a apelat la serviciile spitalului privat Pelican, pentru o consultaţie programată la un cabinet ORL (otorinoloringologie), la dr. Mateiaş Mircea Stelian, 61 de ani, șeful compartimentului ORL din spital. Femeia a remarcat, cu acel prilej, că la ambulatoriul Pelican „nu se respectă măsurile de distanţare”, în sensul că „oamenii stăteau claie peste grămadă pe holuri, în faţa cabinetelor”.

„Am fost luată la 30 de secunde după precedentul pacient, ceea ce înseamnă că nu s-a făcut nicio dezinfecţie în cabinet. Medicul horcăia, era transpirat, respira greu. După consultaţie, în aceeaşi zi, am aflat că a primit rezultat că avea Covid. Doctorul urma să consulte până seara, dar după-amiaza a mers la Spitalul Municipal”, a povestit femeia nemulţumită, care s-a adresat şi BIHOREANULUI.

Conform spuselor acesteia, „mi s-a confirmat prin telefon de la DSP că doctorul este Covid pozitiv şi am primit prin Whatsapp o decizie că sunt în carantină 14 zile, de la CJCCI (n.r. – Comitetul Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiei anti-Covid)”.

Din acea zi, femeia susţine că împreună cu soţul său stă în casa unei bunici, la ţară, și a cerut „să fiu testată la domiciliu, dar mi s-a spus că nu se poate, pentru că nu am simptome”.

Pacienta spitalului Pelican afirmă că şederea sa în izolare îi „provoacă prejudicii”, deoarece nu se va putea întoarce pe 17 august în Franţa, la serviciu, fapt pe care l-a reclamat unităţii sanitare private, fără a primi vreun răspuns, cu toate că ar fi trimis e-mailuri inclusiv managerului, dr. Ovidiu Cacuci. „Mă voi adresa şi Ambasadei Franţei”, ameninţă femeia.

„De două săptămâni”

Contactat de BIHOREANUL, dr. Ovidiu Cacuci a admis că în spitalul pe care îl conduce au fost depistaţi pozitiv nu doar patru brancardieri, aşa cum declarase miercuri dimineaţă, la solicitarea ziarului, care aflase această informaţie din surse proprii. De ce nu a comunicat public și cazul ORL-istului Mircea Mateiaş? Managerul susține că diagnosticarea medicului ar fi fost veche „de două săptămâni” (deși în realitate datează din 5 august, așa cum a declarat pacienta) şi, la fel precum cei patru brancardieri, şi doctorul „a fost asimptomatic şi este bine”.

Pe de altă parte, managerul spitalului Pelican afirmă că în această unitate angajaţii sunt testaţi periodic, iar pentru pacienţi există proceduri diferite. „Pacienţii care se internează în spital sunt testaţi toţi, avem contracte cu Spitalul Municipal şi cu Spitalul Judeţean pentru aceste teste. Cei care vin în ambulatoriu, în policlinică, pot să vină netestaţi şi sigur că sunt consultaţi”. Altfel spus, există o mare posibilitate ca inclusiv persoane care au Covid să fie consultate de medici în ambulatoriu.

Cacuci susţine că medicul nu a avut nicio responsabilitate pentru punerea în carantină a pacientei, nici nu e responsabil de faptul că aceasta nu este testată la domiciliu. „Femeia nu are cum să fie considerată contact conform definiţiei de caz”, a spus managerul de la Pelican, cu trimitere la faptul că sunt testate persoanele care au fost în contact cu o persoană confirmată cu Covid doar dacă au simptome ale bolii.

De asemenea, dr. Cacuci a precizat că ORL-istul Mircea Mateiaş nu a avut niciodată semne ale bolii, iar după ce a aflat rezultatul testului a procedat corect. „După ce a primit rezultatul, a mers direct la Spitalul Municipal, unde este internat şi acum, la secţia de Pneumologie”, a spus managerul spitalului Pelican.

„Riscul meseriei”

BIHOREANUL a reuşit să-l contacteze şi pe dr. Mircea Mateiaş, care a afirmat că în data de 5 august a aflat rezultatul pozitiv nu în timpul, ci după încheierea consultaţiilor, în momentul în care a consultat-o pe pacienta nemulţumită neştiind că urma să fie diagnosticat cu coronavirus, ceea ce se întâmplă, de fapt, în cazul tuturor medicilor.

„Noi facem periodic teste, nu a fost primul test pe care l-am făcut. În ultimele trei luni, de când am reluat consultaţiile după încheierea stării de urgenţă, mi-au trecut prin mâini sute de pacienţi, mulţi dintre ei au avut Covid şi am aflat ulterior, am avut inclusiv o pacientă gravidă care a murit cu Covid, deci am făcut de multe ori testări”, a spus medicul.

Dr. Mateiaş a explicat că la ORL-işti riscul infectării este mai mare decât în cazul altor specialităţi. „Vă daţi seama, chiar dacă eu port mască, pacientul nu poartă mască, iar eu mă uit în gâtul şi în nasul pacientului de la câţiva centimetri. Acesta este riscul meseriei, iar noi suntem conştienţi de acest risc”.

Și familia e infectată

Medicul spune că un cabinet nu poate fi dezinfectat de la un pacient la altul, dar a respectat măsurile de protecţie: şi-a schimbat masca, şi-a spălat mâinile şi a schimbat şi mănuşile între pacienţi. De asemenea, dr. Mateiaş dezminte acuzaţiile pacientei, afirmând că „nu am horcăit, nu am respirat greu”, ci, dimpotrivă, a fost şi a rămas asimptomatic inclusiv până acum, în cele 7 zile de spitalizare la Municipal, fapt care poate fi dovedit cu actele medicale.

Pe de altă parte, medicul a adăugat că după ce a fost confirmat cu Covid au fost testaţi şi membrii familiei sale, şi aceştia fiind depistaţi cu SARS-CoV-2: „A fost confirmată şi soţia, şi fiul meu, ambii sunt în spital, la fel ca mine, şi ambii sunt tot asimptomatici”.

„Eu înţeleg că doamna pacientă este nemulţumită, dar doamna nu este medic. Dacă este cazul, o să-i cer daune materiale şi morale”, a mai spus ORL-istul, arătându-se gata să facă faţă, la nevoie, unui proces ce i-ar putea fi intentat de pacienta nemulţumită.

Riscuri şi reguli

Supărarea pacientei spitalului Pelican aduce la lumină un aspect mai puţin discutat despre relaţia medic-pacient şi responsabilitatea atât a spitalelor, cât şi a pacienţilor în contextul pandemiei.

Deşi în spaţiul public s-a discutat mult despre posibilitatea ca medicii să „ia” Covid de la pacienţi, există şi posibilitatea în sens invers, ca pacienţii să fie infectaţi sau obligaţi la izolare / carantină după contactul cu personalul medico-sanitar.

În Oradea, de la medici la asistente şi de la infirmiere la brancardieri, personalul medico-sanitar este testat periodic, de regulă o dată la 14 zile, dar şi la nevoie, dacă au simptome specifice Covid.

Riscul infectării este mai mare când pacientul beneficiază de servicii medicale în regim ambulatoriu (fără internare), adică intră într-o policlinică fără să fi fost testat şi poate fi consultat de personal medico-sanitar care nici acesta nu poate fi testat zilnic sau de mai multe ori pe zi, ci are doar obligaţia să respecte precauţiile de rigoare, adică să poarte echipamente de protecţie (după caz, combinezoane, măşti, ochelari, viziere, mănuşi).

În cazul în care un medic se îmbolnăveşte de la un pacient, riscul este asumat implicit de doctor, dar în cazul în care un pacient se infectează după contactul cu un cadru medico-sanitar are posibilitatea să intenteze procese civile şi să pretindă plata unor daune pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor.

Fie că este vorba de medic sau de pacient, primirea diagnosticului pozitiv sau a unei decizii de şedere în izolare sau carantină atrage, după caz, obligaţia spitalizării, respectiv restricţionarea liberei deplasări şi renunţarea la călătorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1224 RON
  • 1 EUR = 4.8583 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON