URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Martie 2020, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit! Un fost consilier al lui Ilie Bolojan acuză că Primăria Oradea a falsificat Cadastrul Verde!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 9 martie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Orlando contra Bolojan

Primăria Oradea, acuzată că a „cosmetizat” cadastrul verde al municipiului, ca să pară că oraşul respectă normele europene în materie de parcuri. Din sfetnic al primarului Ilie Bolojan, ecologistul Orlando Balaş a devenit unul dintre cei mai vocali contestatari ai acestuia. Luna trecută, a şi iniţiat un protest împotriva administraţiei liberale, pe care o critică pentru politica de „chelire” a spaţiilor verzi şi de „umflare” a evidenţelor acestora.

Pentru BIHOREANUL, Balaş a demontat inventarul de parcuri şi scuaruri, arătând că printre cele 510 hectare „verzi” Primăria a inclus deliberat şi zone degradate, precum fostele sere ori fosta pepinieră, dar şi că a numărat împreună arborii, arbuştii şi tufele de flori ca să reiasă că are de unde tăia.

Cântec pentru Strugurel

Cunoscutul lăutar Strugurel de la Oradea a încetat din viață la 63 de ani, de ziua fratelui său, acordeonistul Fănică, împreună cu care a cântat ani de zile.

Iubit de public și colegi, de la manelistul Adrian Copilul Minune până la solistul Vasile Coca, Stelian Burcă, unul dintre cei mai talentați lăutari ai României, şi-a trăit ultimii ani în Olanda, de unde voia să se pensioneze la vară ca să-și deschidă un hotel în Băile Felix.

BIHOREANUL vă spune în exclusivitate povestea de viață a unei celebrități.

Banii înapoi!

Europa îți dă, dar nu-ți bagă în straiță. Atragerea fondurilor UE presupune proceduri birocratice menite să garanteze finanțatorilor folosirea chibzuită a banilor, iar la cele mai mici dubii își cere finanțarea înapoi! Primăria Oradea este amenințată cu corecţii de 73,9 milioane lei la proiectele europene în derulare, în valoare totală de 368,1 milioane lei.

Din cauza unor interpretări forțate ale autorităţilor de management de pe lângă ministere, municipalitatea riscă să returneze cei 58,7 milioane lei pentru construirea noii linii de tramvai din Calea Aradului și încă 15 milioane lei pentru alte proiecte

Înapoi la balamuc!

La Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă din Ştei, unitate sanitară specială subordonată Ministerului Sănătăţii, diferenţele între angajaţi şi pacienţi nu sunt totdeauna uşor de decelat.

BIHOREANUL a descoperit că o asistentă concediată pentru furt şi indisciplină a fost „reangajată” de Tribunalul Bihor. Deşi Comisia de Disciplină a unităţii a găsit-o pe asistenta Voichiţa Igaş vinovată că ar fi sustras produse de curăţenie şi resturi de mâncare pentru animale, dar şi că-şi înjura colegii, instanţa a decis reîncadrarea sa pe post, cu salariile plătite la zi. Un articol din categoria ”ca la noi la nimenea”!

„Din patru persoane care apelează la mediere, trei își rezolvă disputele”

Juristă de profesie şi mediatoare din 2013, şefă a Biroului de Insolvenţă Persoane Fizice din Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Ruxandra Sala a fost aleasă, în decembrie 2019, preşedinta Corpului Profesional al Mediatorilor Bihor.

În primul interviu, oferit BIHOREANULUI, vorbeşte despre procesul prin care trec părțile implicate într-un litigiu pentru a ajunge la o înțelegere în afara instanței şi despre beneficiile apelării la un mediator.

„Tăticul” lui Sonic

Un orădean l-a sculptat în 3D pe faimosul arici Sonic, protagonistul celui mai nou film produs la Paramount Pictures.

Lui Alin Bolcaș i-a plăcut de mic să deseneze, iar în adolescență a devenit pasionat de grafică computerizată, între cele mai reușite personaje făcute de el numărându-se Bestia din celebra poveste „Frumoasa şi Bestia”, sirene și roboți.

UTC-işti de Oradea

În comunism mai totul se făcea centralizat, de către stat și prin stat. Munca, locuirea, chiar şi timpul liber erau petrecute „în colectiv”. Așa se întâmpla și cu activitatea elevilor și a studenților, a tinerilor în general, organizată și desfășurată în timpul școlii și facultății, în vacanțe, și la serviciu.

Adevărată „pepinieră” a Partidului Comunist Român, Uniunea Tineretului Comunist era structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu până în 1989. Odată cu primirea în UTC, tinerii erau obligați să urmeze o disciplină strictă şi să participe la diverse activități, dar mai ales să-şi facă o cultură politică și „revoluționară” agreată de regim. BIHOREANUL vă (re)amintește cum era...

„Al vostru de 35 de ani”

Orădenii sunt invitaţi la un eveniment cultural marca AG Weinberger. În cel de-al 35-lea an al carierei, muzicianul revine în oraşul natal cu un spectacol pe care pasionaţii de blues şi jazz nu trebuie să-l rateze.

Bluesmanul care îşi caracterizează cariera drept „o aventură de tipul lui Don Quijote” îşi cheamă fanii la un show în care va împărţi scena, după 32 de ani, cu pianistul şi vocalistul Kovács Péter şi va interpreta, între altele, piese de pe premiatul album ReBorn.

ACTUALITATE LOCALĂ

Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Cinci italieni cu diplome false anulate de Universitatea Oradea au câştigat la CEDO!; La Oradea, prima clinică din nord-vestul ţării care face fertilizare in vitro; O mămică pătimește pentru că a refuzat să dea bani pentru şcoală: „Să vă găsiţi altă clasă!”; Doi medici și-au donat casa şi obiecte de 50.000 de euro Muzeului Țării Crișurilor; Sumă record! Oradea îşi lansează propriul festival internaţional de muzică; Fraţii Micula au pierdut procesul cu România! Tribunalul internaţional de arbitraj le-a respins pretenţiile de 9 miliarde de lei!; Transparenţă, ioc! Primăria Oradea, acuzată că publică doar jumătate dintre Hotărârile de Consiliu Local; UDMR şi PSD, în minoritate la CJ Bihor. Mang cere prefectului să anuleze votul pentru bugetul județului; Frica de coronavirus: FMF Oradea a suspendat cursurile pentru o săptămână; Ioan Mang va fi candidatul PSD Bihor la Consiliul Judeţean. Propunerea pentru Primăria Oradea, un mister...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi
Doar tu poți crede asta. Oare tu ești acel consilier??
Postat 09 Martie 2020, 14:17 de Sandu2100
Vorba PNL-iștilor ... că multă dreptate au când îi vor "la pușcărie" pe tâlharii PSD-ului !?!
"LA PUȘCĂRIE" cu Bolojan ... pentru că a falsificat planuri urbanistice și cadastrale, evidențe și documente oficiale ale municipalității !?! Și "la pușcărie" să rămână pentru cele aproape 59.000.000 Euro, care s-au cheltuit fără respectarea procedurilor de utilizare a fondurilor europene ... și care vor fi paguba contribuabililor orădeni, îngropată efectiv în lucrări ce nu pot fi decontate pentru că au încălcat normele legale în materie !?!
Postat 09 Martie 2020, 10:54 de CrisDumi
Tipic romanesc
Da-i cap la cel ce face ceva!! Tipic romanesc!! Celor ce nu le place sa avem cel mai performat primar din Romania, le urez sa-l readuca pe Philips (hai FC BIHOR!!)ca pe Sturza nu se mai poate!!
Postat 09 Martie 2020, 10:28 de AnaConda
Soluție simplă.
Dragi ecologiști, faceți o inventariere paralelă a arboretului și prezentați datele publicului. De circa 25 de ani avem la Facultatea de Protecția Mediului secție de Silvicultură, cu siguranță studenții și-ar da concursul. Unii sânteți oameni de succes, finanțarea cu siguranță nu ar fi o problemă. Fapte nu vorbe altfel devine politică ieftină bazată pe atacuri.
Postat 09 Martie 2020, 08:37 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON