URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit: Care este secretul pentru care în Oradea sectorul imobiliar şi comerţul se dezvoltă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 5 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, împreună cu suplimentul Oradea noastră. Principalele subiecte ale ediţiei sunt dedicate dezvoltării Oradiei, care a creat un paradox naţional: deşi în alte oraşe sectorul imobiliar s-a poticnit, aici îşi continuă avântul, la fel cum înfloreşte şi comerţul. În timp ce în ţară imobiliarele au căzut cu 26% faţă de anul trecut şi se vorbeşte despre o nouă criză, marii antreprenori orădeni ridică în prezent 2.000 de apartamente şi anunţă încă 2.500, iar dezvoltatorii comerciali pregătesc noi deschideri, redeschideri şi extinderi de mall-uri.

Paradoxul Oradea

Prăbuşirea vânzărilor de locuinţe la nivel naţional ocoleşte piaţa din Oradea, unde se construiesc peste 2.000 de apartamente, la preţuri tot mai mari.

BIHOREANUL a descoperit că peste 80% din achiziţiile de apartamente din oraş aparţin unor cumpărători din ţară şi din străinătate, care îşi investesc banii în imobiliare, atraşi de randamentele mai bune decât dobânzile bancare şi de posibilitatea de a-şi proteja economiile.

Totul e de vânzare!

Oradea a ajuns în topul oraşelor cu cea mai mare densitate de magazine, hipermarketuri şi mall-uri din ţară, iar dezvoltatorii încă mai „coc” şi altele.

Zona industrială Decebal s-a transformat într-una comercială, datorită apariţiei Prima Shops şi Lotus Retail Center, iar în paralel se pregăteşte modernizarea vechiului magazin universal Crişul, rebranduirea Oradea Shopping City şi extinderea Lotusului „original” din Nufărul. BIHOREANUL vă prezintă fenomenul.

Salvat de mama!

O poveste şocantă, scoasă la iveală de BIHOREANUL! O întâmplare l-a scăpat de la moarte pe Marian Faur, prietenul celor trei tineri care au murit carbonizaţi în teribilul accident petrecut recent pe DN1, la Gheghie.

Chemat de cei trei băieţi la discotecă, Marian şi-a sunat mama ca să-i ceară acceptul, dar cum aceasta a refuzat, tânărul a respins invitaţia prietenilor, pentru ca la scurt timp să afle, şocat, că nu mai sunt!

Mafiot de Brusturi

Legea pumnului în Brusturi: soţul primăriţei PSD Livia Bîrlău a ameninţat cu bătaia un consilier din opoziţie, care apoi a şi „încasat-o”.

Pentru că s-a opus secretizării contractelor de lucrări publice de către primăriţă şi furturilor din pădurea comunală dirijate de consortul acesteia, consilierul ALDE Ioan Roşu s-a trezit cu geamurile casei sparte şi snopit în propria curte. Aşa se face politica „pe sate”...

Le măresc sau ne amăgesc?

Proiectul noii legi a pensiilor este lăudat de unii fiindcă va repara inechităţi, dar criticat de alţii pentru capcanele pe care le ascunde, şi despre care cei de la gvernare nu suflă o vorbă.

Viitoarea lege promite majorarea pensiilor, reducerea diferenţelor între beneficiari, bonusuri pentru specialiştii cu doctorate şi facilităţi pentru mamele cu mulţi copii, dar amputează pensia de boală şi condamnă jumătate din români la pensii minime. BIHOREANUL vă prezintă proiectul.

Fabrica de asistaţi

Ca la noi, la nimenea! Foştii edili ai comunei Holod, secretara Consiliului Local şi trei funcţionari din Primărie sunt judecaţi pentru că au ţinut cu ajutoare peste 200 de falşi asistaţi social.

O investigaţie a Parchetului Bihor întinsă pe 5 ani confirmă că romii din Holod au primit bani pe baza unor cereri semnate de funcţionari şi a unor anchete sociale făcute din birou, bugetul asigurărilor sociale fiind păgubit cu aproape 600.000 lei.

Karoy de România

Un sculptor orădean interzis de comuniști și-a făcut renume în America, realizând lucrări care au ajuns în colecțiile unor celebrități de la Hollywood.
Plecat din România în 1985, datorită unei căsătorii de fațadă cu o unguroaică, Kovacs Karoy a ajuns în Statele Unite doi ani mai târziu, de atunci fiind unul dintre preferații iubitorilor de artă din ţara tuturor posibilităţilor.

Oradea la pas

Primăria Oradea va investi 11 milioane euro pentru transformarea unor zone în artere pietonale. După ce strada Vasile Alecsandri a trecut deja printr-o asemenea metamorfoză, din primăvară va veni rândul străzilor Aurel Lazăr, Libertăţii şi Nicolae Grigorescu să fie eliberate de maşini.

Aceeaşi reţetă a transformării în zone de promenadă va fi aplicată apoi Pieţei Ferdinand, platoului de pe viitoarea parcare subterantă din strada Independenţei şi malului stâng al Crişului Repede, lângă Primărie.

Poliţistul... din umbră

Un ofiţer care a lucrat mai bine de două decenii la Poliţia Rutieră nu poate ignora problemele din trafic nici după ieşirea la pensie.

Fost coordonator al activităţilor de sistematizare a traficului rutier în Bihor şi fost şef de birou în cadrul Poliţiei Rutiere a judeţului, comisarul şef (r) Silviu Popa oferă autorităţilor soluţii pentru problemele pe care le depistează în trafic. Însă fără ecou...

Oradea ieri, Oradea azi: Un sediu pentru „Familia”

Povestea unei cădiri orădene cunoscute. Imobilul de pe strada Iosif Vulcan 16, deși nu este un palat, ci doar o casă cu subsol și parter, are o istorie bogată. A fost, acum mai bine de un secol, locuința omului de cultură Iosif Vulcan, dar și redacția prestigioasei reviste „Familia”.

Stop risipei!

Pas cu pas, Europa abandonează plasticul. O directivă recent votată de Parlamentul European intensifică lupta împotriva acestui produs sintetic, interzicând cu începere din 2021 comercializarea unor obiecte de unică folosinţă din acest material.

După ce deja a interzis pungile din plastic cu mâner, România trebuie să pregătească şi legea pentru „eradicarea” tacâmurilor din plastic, a paielor pentru băuturi şi a beţigaşelor pentru urechi. Află din BIHOREANUL ce urmează...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Paradoxul Oradea ...
... e că, în timp ce unele orașe europene au realizat pericolul urbanizării excesive pentru oameni, care înseamnă de fapt o ruralizare și primitivizare a mentalității populațiilor din astfel de localități, cele românești printre care și Oradea nu înțeleg că turnatul betonului nu înseamnă evoluție, din contră !?!
Postat 05 Noiembrie 2018, 08:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON