URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Dezastrul Naţional 76

Deşi politicienii se jură că au asigurat banii pentru reabilitarea DN 76 Oradea-Beiuş-Deva, constructorii dau o veste-şoc: pentru că nu sunt plătiţi, lucrările vor fi gata abia prin 2017-2018.

Pentru că a oprit asfaltarea de mântuială începută pe câteva sute de metri la ieşirea din Oradea spre Felix, CNADNR acuză Inspecţia în Construcţii de abuz, fiindcă ar întârzia lucrările pe cei 117 kilometri presăraţi cu mii de gropi şi sute de indicatoare, dar pe care muncitorii şi utilajele sunt de negăsit.

Dispar din nou amenzile!

Deşi Consiliul Local a hotărât reducerea lor la 45 lei, după "criza parcărilor" municipalitatea se răzbună pe orădeni aplicându-le amenzi de 75 lei.

Şefii Administraţiei Imobiliare Oradea şi-au etalat competenţa modificând în pripă şi pe negândite regulamentul de parcări, astfel încât din 7 august singura persoană care va mai putea da amenzi este doar... primarul Ilie Bolojan.

Toţi o apă şi-un pământ

În premieră, toate cele cinci partide din Consiliul Judeţean sunt la putere!

La doi ani după ce Cornel Popa a câştigat şefia CJ şi i-a luat ca secunzi pe Ioan Mang şi Alexandru Kiss, recenta alianţă PNL-PDL e obligată să-l schimbe pe unul din cei doi vicepreşedinţi, trimiţând în opoziţie fie PSD, fie UDMR, dar nu ştie cum s-o facă.

Româncă de vârf

La nici 25 de ani, o orădeancă a devenit primul român avocat la Curtea Penală Internaţională de la Haga, unde sunt judecate crimele împotriva umanităţii.

Absolventă a Colegiului Gojdu, licenţiată în Drept la Cluj, cu master în Drept Internaţional la Sorbona şi Haga, Maria Manolescu îl apără pe un parlamentar din Congo, colaborator al unui fost vicepreşedinte arestat pentru crime de război.

ORADEA NOASTRĂ

Sub cheie sau sub pământ?

În medie, orădenii aruncă lunar aproximativ 4.000 tone de deşeuri, din care o zecime sunt reciclabile. Obligaţiile europene sunt, însă, mai pretenţioase. Pentru ca oraşul să trimită la revalorificare o cantitate mai mare de deşeuri, dar şi pentru ca străzile să fie mai curate, Primăria recomandă tuturor asociaţiilor de proprietari să-şi închidă cu sisteme automate ţarcurile cu containere.

În alte oraşe, însă, moda este cu totul alta: containerele nu sunt puse sub lacăt, ci îngropate sub pământ, astfel încât cetăţenii să poată doar depune gunoaiele în ele, nu să le şi scoată, iar străzile să scape de duhori şi de aspectul inestetic.

INTERVIU

Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: "Noi suntem utili comunităţii"

În 1975, după ce a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj, Aurel Chiriac a fost angajat la Muzeul Ţării Crişurilor. După nici două decenii, în 1994, a fost numit managerul Muzeului, iar primul său gând a fost să-l anime. Dar nu bine a început înmulţirea şi diversificarea evenimentelor, că acestea au şi trebuit restrânse. În 2006, Muzeul a pierdut definitiv Palatul Baroc în favoarea Episcopiei Romano-Catolice, iar de atunci instituţia e chiriaşă.

Acesta e cel mai mare regret al directorului: că Muzeul nu are propria casă. Expoziţiile sunt închise, iar inaugurarea noului sediu a întârziat deja cinci ani faţă de termenul stabilit.

TIME OUT

O zi japoneză

Deşi se află la mii de kilometri distanţă, în această săptămână Japonia va fi adusă în Oradea. Cu spiritul.

Cum obişnuieşte deja de două decenii, Rock Filarmonica orădeană organizează, pe 6 august, concertul "Give peace a chance", pentru a aminti de ororile petrecute în urmă cu 69 de ani, când oraşele Hiroshima şi Nagasaki au fost atacate cu bombe atomice. Un tribut victimelor va da şi Muzeul Ţării Crişurilor, care-i invită pe cei mici să descopere cultura japoneză, să facă origami şi să îmbrace kimonouri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Drum fara viitor
Nimeni nu a circulat ruta Suplac spre Oradea drum de test pentru Mercedes dacă aici nu se strică mașina înseamna că sunt mașini rezistente la gropi și denivelări. în Sălaj sunt mai bune drumuri rușine Bihoru , ar trebui pus un indicator drum cu denivelări așteptați să fie gata autostrada nepoțiilor. În Bihor nici nu ar trebui să plătim rovnieta !
Postat 04 August 2014, 23:31 de Driha
Bihorean
Oare chiar intamplator DN 76 este o tragedie sau asta este programul de izolare al orasului Oradea, de care nu stie nimeni In lume datorita lipsei de promovare voita? Aeroport international nu, cai ferate catre vest nu, de autostrazi ce sa mai vorbim. Apropos, aeroportul Oradea are cele mai putine zile cu ceata din Romania. Acum, sa vina sa ma ucida cei imputerniciti, pentru ca am spus prea multe. Felicitari Bihoreanul pentru articol.
Postat 04 August 2014, 20:30 de Marcel Tontz
ne=am obisnuit
de ce sa ne grabim .ce ne mai promite mang in 2016 ;cum s-ar putea sa se faca o portiune de drum si apoi sa dea copy paste numai el stie si nu vrea sa-i invete pe drumari ,
Postat 04 August 2014, 18:49 de ciocu mic
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON