URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
14 Iulie 2014, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Săptămâna patimilor

În plin sezon estival, săptămâna trecută procurorii şi poliţiştii bihoreni au depăşit cu brio "planul" la arestări şi trimiteri în judecată pentru fapte de corupţie.

Directorul Colegiului Andrei Şaguna, Răzvan Vonea, a fost arestat fiindcă a intermediat şpăgi la Bacalaureat.

Fostul şef al Serviciului Arme din Poliţia Bihor, comisarul şef Gheorghe Sava, e judecat pentru abuzuri, ancheta DNA dezvăluindu-i apetitul pentru sânge şi şpăgi.

Liderul sindicatului din Finanţele Bihor, Dorin Micle, a ajuns şi el, din "vânător" al evazioniştilor, vânat de procurorii DIICOT Bucureşti, care l-au "săltat" pentru protejarea unei reţele din mafia cărnii.

Tabloul e completat cu un poliţist de frontieră din Borş, agentul principal Gheorghe Cociuba, ajuns după gratii fiindcă a taxat cu 30.000 euro o filieră de afacerişti cu zahăr şi ulei, exact cea care l-a băgat la zdup şi pe adjunctul şefului Poliţiei Bihor, Ioan Brândaş.

Blat cu Poliţia!

Primăria a înfiinţat peste 400 de locuri de parcare pentru care Poliţia Rutieră a dat aviz negativ.

În ciuda asigurărilor date de directorul AIO, Cristian Beltechi, şi de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, că toate parcările sunt autorizate, BIHOREANUL a descoperit că locurile cu plată de pe străzile Clujului, Eminescu, Ciorogariu, Libertăţii, Nufărului au fost amenajate şi taxate ilegal.

"Shopping" la secret

Consiliul Judeţean face majoritatea achiziţiilor netransparent, fără să asigure o competiţie între firme.

Din 850 proceduri de achiziţii de produse, servicii şi lucrări încheiate anul trecut, aproape 800 au fost cumpărări directe pe care CJ Bihor nu le-a anunţat în prealabil nici măcar pe propriul site, evitând astfel parcă dinadins să obţină preţuri mai mici.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Nicolae Avram, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor: "Sper să nu mai avem profesori săltaţi"

După o săptămână în care elevii bihoreni care au dat Bacalaureatul s-au dovedit sub media pe ţară, iar un director de liceu din Oradea a fost arestat pentru corupţie inclusiv în legătură cu Bacul, inspectorul general adjunct al judeţului, Nicolae Avram, detaşat la conducere în lipsa unui şef, mai are tăria să spună că în Bihor se face şcoală de calitate. Argumentul? Sunt mai mulţi profesorii corecţi decât cei corupţi.

Şeful interimar al Inspectoratului Şcolar Judeţean mai are, însă, un motiv să garanteze pentru învăţământul bihorean: el însuşi este un "produs" al şcolii de aici, absolvind Liceul Agro-Industrial din Salonta (profilul contabilitate) şi apoi Facultate de Ştiinţe Socio-Umane la Oradea. Profesor de istorie şi geografie din anul 2000, titularizat un an mai târziu ("cu nota 7,65, să nu spună cineva că sunt titular cu 5"), Avram are în spate, la cei 39 ani, o carieră susţinută doar la catedră.

Când s-a angajat în învăţământ s-a apucat totuşi şi de politică, aderând la PSD, partidul care de altfel l-a şi promovat în funcţie. Detaliu care, adaugă profesorul, nu înseamnă că ar vrea "epurări" politice în instituţie ori în şcolile din judeţ.

Zestre risipită

Din nepăsare, Universitatea din Oradea riscă să-şi piardă baza didactică de la Gurahonţ - Arad.

Pentru că ani la rând nu şi-a respectat obligaţia de a îngriji parcul dendrologic Arboretum Sylva, iar acum e prea săracă să mai investească în el, Universitatea va trebui să-şi cedeze drepturile de administrare universităţilor din Timişoara.

TIME OUT
Turişti acasă

Orădenii care s-au săturat să stea duminica în oraş au o nouă alternativă. În schimbul unor sume modice, pot face excursii în zonele turistice ale Bihorului, agenţia de turism Euromaidec Touring organizând astfel de ieşiri cu regularitate.

Cel mai mare avantaj e că turiştii sunt însoţiţi de ghizi avizaţi, aşa că pot nu doar să vadă, ci şi să afle.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
mujic / tatuc
Dar ce cusma neaosa are Puiul? Mai ceva decat cele ale cazacilor de Don, pe vremea tarilor. Totusi e de neam prost cusma lui, ca sa nu spun altfel.
Postat 14 Iulie 2014, 14:45 de Emilian Pugaciov
Avi(d)ze
Scuze... era de fapt "post factum" Multumesc !
Postat 14 Iulie 2014, 10:37 de Anca III
da pe voi cand va ia ?
pe voi, pe astia de la Dihoreanul, cand va leaga ? ar curata Oradea de multe boli si rele, odata cu voi !
Postat 14 Iulie 2014, 00:59 de Federal Reserve
ex.lider ujs bh
Ex.presedintelui UJ Sanitas Bihor pe cand ai vine randul?!
Postat 14 Iulie 2014, 00:15 de secretara ujs
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON