URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oamenii lui Bolojan

PNL a preluat, în secret, conducerea la vârf a Primăriei, prin înregimentarea liberală a ultimilor trei directori neafiliaţi politic. Directorii Eduard Florea, Cristian Beltechi şi Mircea Oaie ddeclară că s-au înscris la liberali în semn de respect faţă de Ilie Bolojan, care i-a promovat în funcţii, dar au făcut-o ca la ordin, abia atunci când primarul liberal risca să piardă majoritatea în Consiliul Local, ajutându-l astfel să-şi consolideze controlul asupra Primăriei.

"Filmează-l, să-l avem la mână!"

Mafia pădurilor în anchetă: afaceristul Daniel Merce, ginerele consilierului prezidenţial Terente Merce, a "picat" pe interceptări alături de asociaţii cu care a decimat păduri întregi în Padiş. Din interceptările realizate de "Doi şi-un sfert" reiese modul de operare al hoţilor de lemne, felul cum îşi învăţa Sabău amicii să facă faţă anchetelor procurorilor, dar şi cum să strângă dovezi compromiţătoare cu care să-l aibă "la mână" pe unul dintre ofiţerii care îi cercetau.

"Stranierii" spitalelor

Contrar tendinţei care împinge medicii români să emigreze pentru condiţii de lucru şi salarii mai bune, în ultimii ani Oradea îşi aduce până şi doctori de "import". După ce a început programul de reabilitare şi dotare cu aparatură ultramodernă, dar şi să-şi trimită medicii la supraspecializări, Spitalul Judeţean şi-a completat echipele cu specialişti aduşi din ţară şi chiar din străinătate.

Cu taxa-n stâlp!

În foame de bani, Guvernul taxează cu 630.000 euro firmele din Parcul Industrial pe care Primăria Oradea, pentru a atrage investitorii, le scutise de impozite. Săptămâna trecută, primarul Ilie Bolojan a fost la un pas de a desfiinţa Parcul Industrial, spre groaza investitorilor care s-au trezit că vor datora bugetului central şi celui local, în fiecare an, câte 2% din valoarea construcţiilor pe care le-au realizat.

Afacerea Banchetul

În jurul elevilor care termină gimnaziul şi liceul s-a dezvoltat o adevărată industrie a banchetelor, care stoarce părinţilor sume impresionante. La finalul claselor a VIII-a şi a XII-a, trendul le impune elevilor să petreacă la restaurante elegante, cu fotografi şi cameramani profesionişti şi, bineînţeles, ţinute preţioase, obligând părinţii să achite costurile mari ale distracţiei.

Şpagă în borhot

Primarul comunei Mădăras, Alexandru Tiurbe, acuzat că a aranjat o licitaţie. Un cioban din Ianoşda l-a reclamat pe edil că, în plină procedură de licitare a păşunilor săteşti, acesta a schimbat regulile pentru a-şi ajuta un consătean care îl aprovizionează, gratis, cu borhot de bere ca hrană pentru vaci.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Prof.univ. Mircea Morariu, câştigător al premiului UNITER pentru critică teatrală: "La Teatrul orădean impresia e de improvizaţie"

Şef de promoţie, în 1981, al Universităţii Babeş-Bolyai, Mircea Morariu şi-a început profesoratul predând limba şi literatura franceză la Liceul Industrial nr. 2 (CFR) din Oradea. În acelaşi an scria prima sa cronică inspirată de spectacolele vremii date de actorii Teatrului orădean. Trei decenii mai târziu, UNITER (Uniunea Teatrală din România) l-a distins pe profesorul universitar Mircea Morariu, colaborator permanent al două reviste culturale, publicist şi autor de cărţi, cu cel de-al doilea premiu pentru critică teatrală.

Obişnuit să spună lucrurile pe şleau, profesorul a vorbit cu BIHOREANUL despre reuşitele, dar şi despre "eşecurile răsunătoare" ale Teatrului orădean, precum şi despre problemele manageriale ale Universităţii.

Exportatorul de prestigiu

Un fizician al Universităţii din Oradea se numără printre singurii trei cercetători români care au publicat un articol în faimoasa revistă Nature Physics. Cătălin Paşcu Moca a demonstrat că, muncind temeinic, se poate consacra pe plan mondial chiar şi dacă provine de la o universitate aproape necunoscută în lumea cercetării.

Adio, Mudura!

S-a stins unul din cei mai pitoreşti oameni de afaceri din Oradea, lăsând în urmă un imperiu. Deşi o viaţă întreagă a stat sub lumina reflectoarelor, proprietarul Lotus Center, Alexandru Mudura, a fost condus pe ultimul drum într-o ceremonie discretă, la o zi după ce a fost incinerat la Debreţin.

Paradă de poveste

Prinţi şi prinţese vor sosi, pe 1 iunie, la Oradea. La "reuniunea princiară" au fost invitate şi câteva dintre celebrele personaje Disney şi, bineînţeles, cavaleri şi domniţe. De Ziua Internaţională a Copiilor, vor oferi cu toţii o paradă prin oraş, cu caleşti şi omnibuze, dar şi cu tineri dansatori de la cluburile de profil din oraş, care vor da spectacole chiar din mers.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
penibil
cu asa oameni, mi-ar fi frica. penibili, versatili, lingai. sa te inscrii intr-un partid pt ca ai fost promovat arata cat de "bine" sunt pregatiti si cata incredere au in capacitatile proprii. astia la prima furtuna fug de mananca pamantul. si inca ceva, ca functionari publici au voie sa fie membri de partid?
Postat 27 Mai 2014, 21:08 de me2
Oamenii lui Bolojan ... inteligenţi precum "şeful" !?!
Nu eficienţa, nu eficacitatea, nu obiectivele, nu rezultatele şi nu o administraţie publică locală care să "vorbească aceeaşi limbă" !?! Controlul e unica misiune încredinţată !?!
Postat 27 Mai 2014, 08:03 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON