URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2014, 16:03

Noutăţi în educaţie: A treia sesiune de Bac şi doctorat la frecvenţă redusă

Legea Educaţiei a fost modificată printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, publicată pe 30 iunie în Monitorul Oficial. OUG 49/2014 aduce o serie de schimbări, atât pentru sistemul preuniversiar, cât şi pentru cel universitar.

Astfel, concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct al şcolilor nu mai este organizat de Consiliul de Administraţie, ci de inspectoratul şcolar.

Totodată, şcolile au dreptul să organizeze, "în cazuri temeinic justificate", o sesiune de bacalaureat specială. În plus, absolvenţii care nu au promovat examenul de Bacalaureat sau care nici nu s-au înscris pot participa la cursuri de pregătire, finanţate de stat şi organizate în licee ori chiar în universităţi.

Elevii nu vor mai fi obligaţi să plătească pentru eliberarea actelor de studii, iar anual, la nivelul unităţii de învăţământ preuniversitar, se realizează evaluarea personalului didactic de predare şi didactic auxiliar, în baza unei metodologii stabilite de MEN.

O persoană fizică poate înfiinţa o universitate privată, iar Ministerul Educaţiei va avea dreptul să suplimenteze numărul de locuri din universităţi, în limita a 10% din capacitatea de şcolarizare stabilită de ARACIS. Totodată, OUG prevede că programele de studii universitare de doctorat se pot organiza şi la forma de învăţământ cu frecvenţa redusă.

De asemenea, universităţile au primit dreptul de a organiza cursuri postliceale.

Profesorii care îşi reduc norma nu îşi vor putea suplimenta veniturile la plata cu ora, pentru că OUG prevede că profesorii pot "avea dreptul la remunerarea activităţii în regim de plata cu ora sau cumul de norme doar după efectuarea normei complete" de 18 ore pe săptămână.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON