URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2022, 18:01

Noroaie cât vezi cu ochii! Străzile din Oradea pe care mocirla domneşte de săptămâni bune (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Riveranii nu îşi pot băga maşinile în curte şi nici măcar să intre cu ele pe stradă. Când pleacă la muncă, oamenii sunt nevoiţi să iasă din casă cu cizme de gumă, pe care să le pună apoi în portbagaj, şi să îşi ducă cu ei pantofi de schimb.

Din cauza nesincronizării unor lucrări comandate de administrația locală, situația va persista... 

„Nu ai pe unde să circuli"

Mai bine de 20 de străzi sunt acoperite de săptămâni în șir cu „smârcuri”, din care maşinile ies cu greu. Situaţia este cu atât mai şocantă cu cât străzile Coziei, Mărăşti, Mimozei, Moţilor, General Leonard Mociulschi, Ion Vidu, Alexandru Vaida Voivod, Bacăului şi altele din jur sunt situate nu într-un cătun uitat de lume, ci în centrul oraşului Oradea! 

„Accesul pe stradă este inimaginabil. Din cauza noroaielor, dimineaţa plec de acasă cu o încălţăminte, după care o schimb la maşină şi la fel şi la întoarcere", a reclamat BIHOREANULUI un locuitor de pe strada Coziei.

Situaţia este general valabilă pentru toate străzile învecinate, intrate la începutul acestui an în lucrări de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare menajeră. 

Oamenii sunt cu atât mai supăraţi cu cât pe unele străzi, cum ar fi Coziei, lucrările s-au încheiat, dar constructorii nu au readus carosabilul la starea iniţială. „Efectiv nu ai pe unde să circuli. Nici trotuare nu mai sunt", a reclamat orădeanul.

Lucrări de apă şi canalizare

BIHOREANUL a aflat că şantierele, deschise în vara anului trecut, au avut termen de execuţie de 14 luni, deci ar trebui să fie pe terminate. Investiţia vizează înlocuirea reţelelor de apă şi canalizare şi a fost comandată de Compania de Apă Oradea unei asocieri de firme reprezentate de Leko Construct din care mai fac parte constructorii Drumuri Orăşeneşti şi Electro Excell Green Consulting.

Deşi pe unele tronsoane lucrările au fost încheiate, străzile au rămas în continuare desfundate, iar ploile de toamnă au dus la apariţia noroaielor.

"Condiţii puţin mai delicate"

Situaţia se va menţine cel puţin până în primăvara anului viitor. De ce? Pentru că aleșii orădenilor au aprobat joia trecută un proiect care prevede refacerea de această dată a canalizării pluviale pe străzile respective. Astfel, asfaltul va fi turnat abia după ce și aceste lucrări vor fi gata. 

„Într-adevăr, au finalizat aproape toate aceste înlocuiri de conducte de canalizare menajeră şi străzile din această zonă arată prost. Ele au fost refăcute la nivel de balast, pentru că am luat decizia - după consultarea cu Direcţia Tehnică şi cu CAO şi Direcţia Economică de la noi - să le dăm aceşti bani în plus pentru a schimba şi canalizarea pluvială pe acele străzi", a recunoscut primarul Florin Birta, joi, la finalul ședinței de Consiliu Local în care a fost aprobată noua investiție și în contextul în care consilierii PSD au reproșat administrației locale starea jalnică a acelei zone. 

Potrivit primarului Birta, după ce lucrările la canalizarea pluvială vor fi gata, în loc să asfalteze doar traseul conductelor, constructorii vor pune asfalt nou pe toată suprafața respectivelor străzi. Asta însă nu acum, ci undeva în vara anului viitor. „Până la primăvară, accesul în aceste străzi va fi unul mai dificil şi în condiţii puţin mai delicate, dar, la vară, cu siguranţă aceste străzi vor arăta de nivelul oraşului Oradea", a promis primarul.

Florin Birta a declarat că, la finalul lucrărilor, locuitorii celor 20 de străzi vor avea toată infrastructura reabilitată, de la reţele de apă şi gaz la canalizare menajeră şi pluvială, iar carosabilul va fi refăcut integral.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
sandu nulitatea
Care Ivanov? Actorul? Tu dropulane, ai vorbit vreodata la subiect, ai venit vreodata cu argumente si explicatii la ce face iubitul tau sef din gasca de vinituri? Numai labareli, atac la persoana, jigniri, caterinca de doi bani. Tu esti exemplu perfect, esti portavocea gastii care conduce acest oras. Si ei sunt exact ca tine, exact asa ne desconsidera, ne trateaza ca pe niste gunoaie, buni doar sa va platim taxele, sa va bagam banii in buzunar. In rest numai dispret si caterinca de doi bani. Lasa ca vine vremea sa zburati, mai bine sa vina cineva care sa nu faca nimic, decat prostiile voastre.
Postat 28 Noiembrie 2022, 16:19 de adi13
Oradeanbihor
Asa e cum zici tu ::::))) și sunt un țăran care a descoperit ieri curentu, și toaleta domnească acum 3 zile:::))) In schimb tu ești mare doctor docent, Orășanu perfect care nu are bani datorita lui Bolojan.
Postat 28 Noiembrie 2022, 15:01 de Sandu2100
Nu e adevărat. E fake. Nu-i din Oradea.
Manipularea-i grosolană ... Oradea e "fruncea" țării, nu poate fi doar "primul sat" ajuns la coada clasamentului, din cele 101 localități ale Bihorului?
Postat 28 Noiembrie 2022, 14:12 de KP
adi13-bolnăvel
Tu te numești Ivanov, nu eu
Postat 28 Noiembrie 2022, 13:57 de Sandu2100
sandu 2100 paranoicul
Bai nebunule , esti paranoic , la tine toti ct, pt adi, kp, toti suntem aceeasi persoana. Dracu te copiaza , iti vad creatia pe Bihon, aceeasi labareala aici. Doamne fereste sa iti furam identitatea, cine naiba copiaza un nebun cu acte in regula. Postac prost ce esti
Postat 28 Noiembrie 2022, 13:06 de adi13
Citind comentarii, nu pot sa fac altceva numai sa rad...
Cred ca nimeni n-a zis ca ceea ce fac nu trebuie,bnu e de folos, etc, dar daca dai o lucrare a unui firma, aceea neaparat trebuie sa aiba si un termen de finalizare stabilita si bineinteles si facuta la aceea data stabilita. Toate firmele de genul, gen Leko tot anul am vazut ca lucreaza cu aceeasi echipa pe mai multe santiere, azi aici, maine acolo, lasand locul nemiscat zile intregi si bineinteles ca nu se termina lucrarea la timp ca n-au oameni. Dar primesc noi proiecte la infinit si cand se apropie termenul vine primaria si ori prelungeste ca acuma a plouat, ori a ni s cand nici nu mai avem iarna cum au fost acuma 20 ani, ori vine ca acuma am ibservat ca proiectul trebuie modificat deci bani mai multi si termen nou pe care au stiut de la bun inceput, ca a vazut tiata lumea ca lipseste, numai au facut ca sunt orbi. Sa vii acuma ca vor sa faca si canalizare... pai nui logic ca o strada trebuie sa aiba si o canalizare pusa la punct? Sau la pasaj ca ne trebuie o legatura intre Sucevei si Cantemir. Pai si acolo termenul inicial s-a terminat la 2 noiembrie 2022, sa nu ziceti ca numai din cauza ca trebuie 3 case daramate si facut un drum nou ne trebuie inca mai bine de 8 luni ca sa termina pasajul? Abia este facut 60% din pasaj, acuma are termen de finalizare vara 2023... sa vedeti ca si la restul pasajelor linistit o sa prelungeasca termenul si o sa platim in plus, ca o sa geasca acele cativa angajati ceva care lucreaza acolo.. sa dai seama ca acum 30-40 ani intr-un an cate lucrari au facut stramosii nostrii si n-au existat excavatori, etc iar acuma o firma cu max 10 angajati chinuie sa faca un pasaj de vrei 50m deja de 1.5ani...
Postat 28 Noiembrie 2022, 06:21 de cititor_
adi13-bolnăvel
Apreciez ca te FTE grija pt cetățeni , dar de pe Bihon comentezi cu nick-name-ul meu ?? Știi ca e furt calificat de identitate. Știu ca ești bolnav cu capul și te numești IVANOV, ca altfel nu ai fura identitatea altuia. Niciodată nu ai putut mai mult.
Postat 27 Noiembrie 2022, 22:28 de Sandu2100
Orasul e coplesit de probleme.
Cine vrea sa le vada si nu e spalat pe creier, le vede. Probleme de trafic, proiecte ce ar trebui sa rezolve probleme, creeaza altele. Probleme de organizare de santier, termene nerespectate, lucrari facute in graba, calitate proasta. Un dezastru ce dureaza de 14 ani, prea mult! S-a inoculat prin propaganda platita din bani publici ca doar asa se poate, bine ca se face si alte clisee retarde. Nu, se poate si altfel, punand cetateanul in centrul atentiei, respectandu-l. Din pacate la noi e invers, cetateanul e jucaria unor personaje ahtiate de imagine, vremelnice dar stapane pe timpul altora. Bataie de joc!
Postat 27 Noiembrie 2022, 22:04 de User anonimizat
Daca....
Daca castiga la alegeri echipa lui Mang cu Pasztor nimeni nu era deranjat in orasul asta Ca Birta asta Cu Bolojan is râi ca incearca sa rezolve canalizarea se schimba tevile de termoficare incearca sa fluidizeze circulatia din oras e bai .Nu stiu daca a reusit sa zugraveasca cineva fara deranj ?? Mai bine ar fii subiectul ca dupa fiecare ploaie vine sus rahatul pe toaleta ?? Nu este incalzire in zona centrala ca s a spart o conducta de 40 de ani ?
Postat 27 Noiembrie 2022, 21:17 de Otello
Nu trageti in pianist
Nu deslusesc meandrele concretului, doar dau cu parerea. Leko au lucrat in sinmartin-1 mai la magistrala de apa si canalizare. Pareau de meserie. Consortiul cu Drumuri Orăşeneşti pare plauzibil, ca trebuie umplute gropile si asfaltate strazile. Cireasa pare a fi Electro Excell Green Consulting, dar si ei poate au de-a face cu niscaiva cabluri. Bun, ce vreau sa spun e ca geme Oradea City Report la fiecare ploaie de petitii de prin oncea,grigorescu si pe unde au mai ramas strazi pietruite, ca asa nu se mai poate cu noroaiele si gropile. Reactia administratiei: noi tuneluri si demolari in centru. Deci, rabdare...
Postat 27 Noiembrie 2022, 21:12 de excalibur
sa iti tavalesti famia in noroi sandu
Mare ratat poti fi sandu2100, dropulanu de pe Bihon. Singur provoci scandal si discutii, tu 24 din 24 esti aici, comentand jignind. Ai spus ca o faci pe gratis, nu pe ciorba sau carnatul lui Bolojan. Inseamna ca esti un ratat de doi bani, fara viata fara slujba, fara femei, de toata ziua improsti cu sloboji pe toata lumea. Care e baiul acum, treci la atac cand vezi cacatul facut de Bolo si Birta aici. Cea mai buna aparare e atacul nenorocitule. Iti aduce aminte de Birtin de unde ati venit voi aici, asa ca iti plac noroaiele astea, acum ni le-ati adus si noua, sa vedem unde ati crescut . Mare jeg si gunoi poti fi drop ,sandu2100, acelasi kkt.
Postat 27 Noiembrie 2022, 20:48 de adi13
Primul a sosit
:::))
Postat 27 Noiembrie 2022, 19:40 de Sandu2100
chestii
Dupa mintea unor idioti asa trebuie sa fie,ca doara se lucreaza ,nu? Pupatori de cururi ce sunteti care acceptati asa ceva!!!
Postat 27 Noiembrie 2022, 19:35 de Fradi
Sa vină comentatori
Haideți băgați tare ca aveți subiect:::))
Postat 27 Noiembrie 2022, 18:49 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON