URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
30 August 2021, 20:00

Noi exproprieri în Oradea! Primăria demolează cinci case pentru amenajarea unui drum în centru şi a unui parc în Episcopia Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, noi exproprieri de imobile în Oradea.

Consilierii liberali au votat, la propunerea primarului Florin Birta, demolarea a trei case din centrul oraşului, pentru realizarea unei căi de acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian, şi dezafectarea a două imobile din zona străzii Matei Corvin, pentru amenajarea unui parc în cartierul Episcopia Bihor.

Drum "peste" trei case...

Exproprierile din centrul oraşului au fost impuse de faptul că în prezent conducătorii auto ajung din strada Libertăţii în Parcul Traian după intrarea în pasajul subteran pe sub Bulevardul Magheru. Astfel, aceştia nu pot circula spre Aleea Ştrandului, gara Oradea sau, invers, către strada Mihai Eminescu, ci sunt nevoiţi să iasă pe breteaua ocolitoare pe Podul Dacia pentru a întoarce în giraţia din Piaţa Emanuil Gojdu.

"Pentru a rezolva această problemă am decis să realizăm un acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian. Accesul se va realiza prin exproprierea a trei case, din care una din strada Libertăţii din două din Parcul Traian", a anunțat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform proiectului de Hotărâre, coridorul de expropriere va afecta un imobil cu trei apartamente din strada Libertăţii 44 şi două case cu patru apartamente şi anexe din Parcul Traian 17.

Noua cale de acces, cu carosabilul lat de 7 metri şi trotuarele de câte 2,5 metri, va trebui amenajată în termen de două luni.

... cu ieşire în sens giratoriu

Potrivit primarului, în urma realizării acestei străpungeri, şoferii care vor ieşi din strada Libertăţii în Parcul Traian vor putea circula în orice direcţie, pentru că în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor va fi amenajat un sens giratoriu. "După ce această străpungere va fi realizată, circulaţia în zonă se va desfăşura mult mai uşor", a susținut el.

Edilul a mai spus că ulterior investiţiei, strada Andrei Şaguna, care asigură în prezent accesul spre Parcul Traian dinspre malul Crişului Repede, precum şi porţiunea din strada Libertăţii dintre viitoarea ieşire şi actuala ieşire spre pasajul subteran, vor fi transformate în artere pietonale.

"Pe strada Andrei Şaguna va fi amenajată o pistă pentru biciclete care va lega pistele pentru biciclete din străzile Mihai Eminescu şi Roman Ciorogariu de cele de dincolo de Crişul Repede", a declarat Birta.

"100.000 lei pentru un metru de drum"

Proiectul privind amenajarea unei noi legături între strada Libertăţii şi Parcul Traian a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor opoziţiei.

Investiţia a fost cu atât mai prost văzută cu cât, din totalul de 8,4 milioane lei, reprezentând valoarea întregul proiect, costurile cu exproprierile (5,9 milioane lei) sunt de două ori mai mari decât cele cu lucrările (2,5 milioane lei).

"Aveţi 84 de metri liniari de drum pentru care plătiţi 8,4 milioane lei, ceea ce înseamnă 100.000 lei pentru metrul liniar", a protestat social-democratul Emilian Pavel.

Liderul grupului PSD a arătat că valoarea totală a cheltuielilor pe care le implică reamenajarea traficului în zona centrală va fi în total mult mai mare. "Pe lângă aceşti 8,4 milioane lei, mai vin costurile cu pietonalizarea străzii Libertăţii şi banii care vor trebui cheltuiţi cu strada Andrei Şaguna", a avertizat Pavel.

Argumentele opoziţiei au contat, însă, prea puţin. Hotărârea privind exproprierea a fost luată cu votul celor 19 consilieri liberali prezenţi la şedinţă, în vreme ce cei 7 reprezentanţi ai PSD şi UDMR au votat "împotrivă".

Demolare pentru parc...

Tot cu 19 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă" a fost hotărâtă şi exproprierea a două case din zona străzilor Matei Corvin şi Rectorului, pentru amenajarea unui parc nou de 1.500 metri pătraţi în cartierul Episcopia.

Amenajarea parcului se va face, culmea, la cererea locuitorilor zonei, care au votat un proiect cu bugetare participativă. Investiţia va implica exproprierea şi demolarea a două case, spre nemulţumirea reprezentanţilor UDMR. "Eu, ca cetăţean, am depus acest proiect, orădenii au votat acest proiect, dar nu au votat pentru exproprieri", a protestat consilierul UDMR, Pető Dalma Csilla.

Pető a mers până acolo încât a spus că, pentru a evita exproprierile, va vota împotriva propriului proiect. "Ca iniţiator al proiectului, vă anunţ că nu mai doresc implementarea lui. Nu sunt de acord ca numele meu şi voturile orădenilor să fie legate de exproprieri".

La rândul său, social-democratul Adrian Madar a afirmat că municipalitatea nu poate iniţia exproprieri pentru amenajări de parcuri. "Nu există baza legală pentru ca acest tip de expropriere", a spus el.

"Îl vom face"

Intervenţiile opoziţiei nu au influenţat poziţia majorităţii PNL. "Îmi pare rău că doamna Pető nu mai doreşte acest parc în Episcopia. Este un lucru bun, îl vom face", a spus primarul Birta.

Edilul a mai afirmat că în cazul în care proprietarii imobilelor vor contesta exproprierile celor două case în instanţă, legalitatea procedurii va fi stabilită de judecători. "Dacă cumva este nelegal acest proiect, instanţa îşi va pune punctul de vedere şi noi îl vom respecta", a spus Birta.

Conform Hotărârii adoptate de Consiliul Local, costurile cu amenajarea noului parc cu loc de joacă şi teren de sport se vor ridica la 2,1 milioane lei, din care costurile lucrărilor sunt estimate la circa 940.000 lei. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 5 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Țăraaaaneeeeer săndel
am facut peepee pe mine de râs când ți-am văzut comentariile. Tu chiar crezi ce debitezi pe aici... sigur nu ai scapat de la șase?
Postat 31 August 2021, 23:44 de oradeanbihor
KP
Așteaptă numa socialul, că plătesc eu
Postat 31 August 2021, 20:48 de Sandu2100
Pinochio (SanduXXX).
Tu ești singurul care produce ceva pentru orașul ăsta. Noi ceilalți suntem asistați social. Eu cred că, la cât produci tu pentru comunitate, la primăvară o să trebuiască să te dezghețăm.
Postat 31 August 2021, 09:52 de KP
Oradeanbihor
Orașul se dezvoltă, idioții ca tine și alții nu înțeleg. Voi plevele, trageți orașul în jos, ești un asistat social
Postat 31 August 2021, 00:00 de Sandu2100
Problema
Pentru ca problema sa nu apara, ar fii fost necesar sa ganditi sau sa aveti un proiectant competent si nu o sluga, un yesman care doar executa fara sa gandeasca. Asta pedeo parte, pe de alta parte ar fii fost necesar ca oradenii sa iasa la vot si sa trimita in opozitie gasca asta de nehaliti parveniti care sunt mana in mana cu mafia imobiliara. Posibil ca dupa 3 ani sa ne trezim cu un bloc in locul caselor demolate.
Postat 30 August 2021, 23:19 de JAM11
Sanduleeeeee!!!!!
Unde ești măăă, berbece, sa ne explici cât de bine se "dezvoltă" orașul, atunci când primăria demoleaza cu japca casele orădenilor?!?!?!
Postat 30 August 2021, 22:37 de oradeanbihor
sublim
asemeni maretelor realizari, turbogiratie, piata 100, etc, mai sunt nevoie de alte si alte adaptari ce le dubleaza costurile, felicitari! unde nu-i cap, vai de buzunare, ale oradenilor fireste.
Postat 30 August 2021, 21:11 de User anonimizat
Ha, ha, ha!
Văd bine pe schița prezentată? Vor să dărâme și casa lui Carp? E chiar interesant deja!
Postat 30 August 2021, 20:40 de KP
Rar mai vezi așa stupizenie de proiect.
Am spus de zeci de ori că pasajul Magheru e prost gândit și că traversările de fluidizare a circulației se fac, oriunde în lumea cu capul pe umeri, suprateran ca regulă. Habarniștii ăștia nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă "conservarea patrimoniului construit". Ei sunt descreierați de fapt și au creier tip "lisă". Fară circumvoluțiuni. Ai sens dublu pe lângă prefectură și poți pune semne de circulație clare în acest sens. Restul înseamnă să nu înțelegi nimic din cum se administrează urbanistic și economic un oraș. Iar în această situație trebuie să dispari. Nu numai din primărie, ci chiar din ceea ce înseamnă liberalism, ca ideologie a respectului față profesionalism.
Postat 30 August 2021, 20:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON