URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 August 2021, 20:00

Noi exproprieri în Oradea! Primăria demolează cinci case pentru amenajarea unui drum în centru şi a unui parc în Episcopia Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, noi exproprieri de imobile în Oradea.

Consilierii liberali au votat, la propunerea primarului Florin Birta, demolarea a trei case din centrul oraşului, pentru realizarea unei căi de acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian, şi dezafectarea a două imobile din zona străzii Matei Corvin, pentru amenajarea unui parc în cartierul Episcopia Bihor.

Drum "peste" trei case...

Exproprierile din centrul oraşului au fost impuse de faptul că în prezent conducătorii auto ajung din strada Libertăţii în Parcul Traian după intrarea în pasajul subteran pe sub Bulevardul Magheru. Astfel, aceştia nu pot circula spre Aleea Ştrandului, gara Oradea sau, invers, către strada Mihai Eminescu, ci sunt nevoiţi să iasă pe breteaua ocolitoare pe Podul Dacia pentru a întoarce în giraţia din Piaţa Emanuil Gojdu.

"Pentru a rezolva această problemă am decis să realizăm un acces între strada Libertăţii şi Parcul Traian. Accesul se va realiza prin exproprierea a trei case, din care una din strada Libertăţii din două din Parcul Traian", a anunțat primarul Florin Birta în conferinţa de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Conform proiectului de Hotărâre, coridorul de expropriere va afecta un imobil cu trei apartamente din strada Libertăţii 44 şi două case cu patru apartamente şi anexe din Parcul Traian 17.

Noua cale de acces, cu carosabilul lat de 7 metri şi trotuarele de câte 2,5 metri, va trebui amenajată în termen de două luni.

... cu ieşire în sens giratoriu

Potrivit primarului, în urma realizării acestei străpungeri, şoferii care vor ieşi din strada Libertăţii în Parcul Traian vor putea circula în orice direcţie, pentru că în faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor va fi amenajat un sens giratoriu. "După ce această străpungere va fi realizată, circulaţia în zonă se va desfăşura mult mai uşor", a susținut el.

Edilul a mai spus că ulterior investiţiei, strada Andrei Şaguna, care asigură în prezent accesul spre Parcul Traian dinspre malul Crişului Repede, precum şi porţiunea din strada Libertăţii dintre viitoarea ieşire şi actuala ieşire spre pasajul subteran, vor fi transformate în artere pietonale.

"Pe strada Andrei Şaguna va fi amenajată o pistă pentru biciclete care va lega pistele pentru biciclete din străzile Mihai Eminescu şi Roman Ciorogariu de cele de dincolo de Crişul Repede", a declarat Birta.

"100.000 lei pentru un metru de drum"

Proiectul privind amenajarea unei noi legături între strada Libertăţii şi Parcul Traian a stârnit nemulţumirea reprezentanţilor opoziţiei.

Investiţia a fost cu atât mai prost văzută cu cât, din totalul de 8,4 milioane lei, reprezentând valoarea întregul proiect, costurile cu exproprierile (5,9 milioane lei) sunt de două ori mai mari decât cele cu lucrările (2,5 milioane lei).

"Aveţi 84 de metri liniari de drum pentru care plătiţi 8,4 milioane lei, ceea ce înseamnă 100.000 lei pentru metrul liniar", a protestat social-democratul Emilian Pavel.

Liderul grupului PSD a arătat că valoarea totală a cheltuielilor pe care le implică reamenajarea traficului în zona centrală va fi în total mult mai mare. "Pe lângă aceşti 8,4 milioane lei, mai vin costurile cu pietonalizarea străzii Libertăţii şi banii care vor trebui cheltuiţi cu strada Andrei Şaguna", a avertizat Pavel.

Argumentele opoziţiei au contat, însă, prea puţin. Hotărârea privind exproprierea a fost luată cu votul celor 19 consilieri liberali prezenţi la şedinţă, în vreme ce cei 7 reprezentanţi ai PSD şi UDMR au votat "împotrivă".

Demolare pentru parc...

Tot cu 19 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă" a fost hotărâtă şi exproprierea a două case din zona străzilor Matei Corvin şi Rectorului, pentru amenajarea unui parc nou de 1.500 metri pătraţi în cartierul Episcopia.

Amenajarea parcului se va face, culmea, la cererea locuitorilor zonei, care au votat un proiect cu bugetare participativă. Investiţia va implica exproprierea şi demolarea a două case, spre nemulţumirea reprezentanţilor UDMR. "Eu, ca cetăţean, am depus acest proiect, orădenii au votat acest proiect, dar nu au votat pentru exproprieri", a protestat consilierul UDMR, Pető Dalma Csilla.

Pető a mers până acolo încât a spus că, pentru a evita exproprierile, va vota împotriva propriului proiect. "Ca iniţiator al proiectului, vă anunţ că nu mai doresc implementarea lui. Nu sunt de acord ca numele meu şi voturile orădenilor să fie legate de exproprieri".

La rândul său, social-democratul Adrian Madar a afirmat că municipalitatea nu poate iniţia exproprieri pentru amenajări de parcuri. "Nu există baza legală pentru ca acest tip de expropriere", a spus el.

"Îl vom face"

Intervenţiile opoziţiei nu au influenţat poziţia majorităţii PNL. "Îmi pare rău că doamna Pető nu mai doreşte acest parc în Episcopia. Este un lucru bun, îl vom face", a spus primarul Birta.

Edilul a mai afirmat că în cazul în care proprietarii imobilelor vor contesta exproprierile celor două case în instanţă, legalitatea procedurii va fi stabilită de judecători. "Dacă cumva este nelegal acest proiect, instanţa îşi va pune punctul de vedere şi noi îl vom respecta", a spus Birta.

Conform Hotărârii adoptate de Consiliul Local, costurile cu amenajarea noului parc cu loc de joacă şi teren de sport se vor ridica la 2,1 milioane lei, din care costurile lucrărilor sunt estimate la circa 940.000 lei. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 5 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Țăraaaaneeeeer săndel
am facut peepee pe mine de râs când ți-am văzut comentariile. Tu chiar crezi ce debitezi pe aici... sigur nu ai scapat de la șase?
Postat 31 August 2021, 23:44 de oradeanbihor
KP
Așteaptă numa socialul, că plătesc eu
Postat 31 August 2021, 20:48 de Sandu2100
Pinochio (SanduXXX).
Tu ești singurul care produce ceva pentru orașul ăsta. Noi ceilalți suntem asistați social. Eu cred că, la cât produci tu pentru comunitate, la primăvară o să trebuiască să te dezghețăm.
Postat 31 August 2021, 09:52 de KP
Oradeanbihor
Orașul se dezvoltă, idioții ca tine și alții nu înțeleg. Voi plevele, trageți orașul în jos, ești un asistat social
Postat 31 August 2021, 00:00 de Sandu2100
Problema
Pentru ca problema sa nu apara, ar fii fost necesar sa ganditi sau sa aveti un proiectant competent si nu o sluga, un yesman care doar executa fara sa gandeasca. Asta pedeo parte, pe de alta parte ar fii fost necesar ca oradenii sa iasa la vot si sa trimita in opozitie gasca asta de nehaliti parveniti care sunt mana in mana cu mafia imobiliara. Posibil ca dupa 3 ani sa ne trezim cu un bloc in locul caselor demolate.
Postat 30 August 2021, 23:19 de JAM11
Sanduleeeeee!!!!!
Unde ești măăă, berbece, sa ne explici cât de bine se "dezvoltă" orașul, atunci când primăria demoleaza cu japca casele orădenilor?!?!?!
Postat 30 August 2021, 22:37 de oradeanbihor
sublim
asemeni maretelor realizari, turbogiratie, piata 100, etc, mai sunt nevoie de alte si alte adaptari ce le dubleaza costurile, felicitari! unde nu-i cap, vai de buzunare, ale oradenilor fireste.
Postat 30 August 2021, 21:11 de User anonimizat
Ha, ha, ha!
Văd bine pe schița prezentată? Vor să dărâme și casa lui Carp? E chiar interesant deja!
Postat 30 August 2021, 20:40 de KP
Rar mai vezi așa stupizenie de proiect.
Am spus de zeci de ori că pasajul Magheru e prost gândit și că traversările de fluidizare a circulației se fac, oriunde în lumea cu capul pe umeri, suprateran ca regulă. Habarniștii ăștia nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă "conservarea patrimoniului construit". Ei sunt descreierați de fapt și au creier tip "lisă". Fară circumvoluțiuni. Ai sens dublu pe lângă prefectură și poți pune semne de circulație clare în acest sens. Restul înseamnă să nu înțelegi nimic din cum se administrează urbanistic și economic un oraș. Iar în această situație trebuie să dispari. Nu numai din primărie, ci chiar din ceea ce înseamnă liberalism, ca ideologie a respectului față profesionalism.
Postat 30 August 2021, 20:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON