URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2016, 12:34

NIS Petrol poate începe prospecţiunile şi în ariile protejate din Bihor

Compania sârbească NIS Petrol, parte a grupului Gazprom, poate începe prospecţiunile pentru identificarea zăcămintelor de hidrocarburi din subsolul Bihorului şi în ariile protejate din judeţ.

Concesionară a perimetrelor EX-2 Tria şi EX-3 Băile Felix, în luna august a anului trecut NIS a cerut şi a obţinut un acord pentru demararea prospecţiunilor, dar nu şi pentru ariile protejate care se suprapun perimetrelor petroliere.

În EX-3 Băile Felix, din suprafaţa totală de 233 de kilometri pătraţi, 99 kmp sunt pe teritoriul ariilor ROSCI 0104 Lunca inferioară a Crişului Repede, ROSPA 0103 Valea Alceului şi ROSCI 0025 Cefa. Pentru a putea face prospecţiuni aici, NIS Petrol a solicitat acum acordul custozilor, asociaţiile Aqua Crisius şi Milvus, care au avizat favorabil proiectul.

În acest context, şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a decis, pe 22 ianuarie, că proiectul sârbilor poate continua, stabilind că prospecţiunile seismice nu se supun evaluării de mediu. Asta înseamnă că NIS poate să demareze lucrările de prospecţiune seismică, dar fără foraje.

De altfel, în proiectul depus la APM Bihor, NIS şi-a asumat să utilizeze metoda Vibroseis, care înseamnă că "un impuls (semnal seismic) de foarte mică intensitate, se generează prin intermediul unui utilaj denumit Vibrotech şi va parcurge subsolul până la obiectivul geologic prospectat, aflat la mare adâncime, de unde prin reflexie va reveni şi va fi recepţionat până la o depărtare de 10.000 m de locul generării". Lucrările sunt tranzitorii, utilajele parcurg circa 7-10 km/zi.

Potrivit directorului APM Bihor, Sanda Mercea, altfel va sta situaţia dacă NIS Petrol va dori să facă şi lucrări de foraj. "Dacă se va ajunge la explorări şi se vor face foraje, atunci se va impune procedura completă de acord de mediu, care presupune inclusiv dezbatere publică", a declarat Mercea, marţi, pentru BIHOREANUL.

În acelaşi timp, NIS Petrol şi Primăria Oradea continuă demersurile pentru ca Guvernul să elimine din acordul petrolier pentru EX-3 Băile Felix teritoriile primăriilor Sânmartin şi Oradea. La cererea primarului Ilie Bolojan, reprezentanţii companiei au acceptat să nu facă foraje pe teritoriile celor două localităţi, au obţinut şi acordul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, iar acum aşteaptă o Hotărâre de Guvern care să consfinţească acest lucru.

Tentativă eşuată

Compania sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, a mai încercat să prospecteze perimetrele concesionate în Bihor în toamna anului 2013. A reziliat însă contractul cu firma angajată pentru asta, deoarece Acoustic Geophysical Services n-a reuşit să obţină avizele necesare. La acea vreme, perimetrele se suprapuneau cu unele arii protejate din Bihor. Între timp, NIS a redesenat perimetrele de lucru şi a schimbat şi firma de prospecţiuni, acum lucrând cu Naftagas Oilfield Services.

Controversa cea mai mare în privinţa NIS Petrol în Bihor este legată de hidrocarburile pe care aceasta le caută. În timp ce bihorenii se tem că sârbii patronaţi de ruşi vor să fractureze hidraulic judeţul, în căutare de gaze de şist, NIS Petrol a precizat în mai multe rânduri că este interesată exclusiv de hidrocarburi convenţionale, adică petrol, şi nu de gaze de şist.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"NIS Petrol: Tehnologia folosită în prospecţiuni nu afectează "nici apele, nici animalele și nici sănătatea populației""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bine-bine!!!!
dar nu inteleg de ce sunt atat de slabi de constiinta!!! sa-si urmareasca interesela pana in panzele albe si daca e vorba sa si raspunda!!!INSA, nu inteleg de ce nu au facut nimic? stii de ce PINONEL, NU AU CONȘTIINȚĂ și în concluzie sunt niste oameni slabi!!!!
Postat 27 Ianuarie 2016, 10:04 de ADINA
@ADINA
Foarte multi oradeni ,,uita" ca nea ilie nu e numai primarul Oradiei, a fost si este un membru marcant al pnl! De aia duc discutia la el! A fost presedintele pnl Oradea pe vremea monstruoasei coalitii pnl+psd, practic cinci oameni au taiat si au spanzurat in Oradea/Bihor: Prefectul, pesedist, mang_litorul, presedinte psd Bihor, vice la judet, popa ciordel, presedinte pnl Bihor, sef la judet,nea ilie, presedinte pnl Oradea, primar de Oradea si obezul ala de ex-viceprimar, muresan, presdinte psd Oradea. Singurul care a primit o cizma-n dos si a avansat, e nea ilie, saltat secretar general pnl, numarul doi (practic numarul unu, el raspunde de organizare/organizatiile partidului), care pnl sprijina guvernul ciolos, care guvern are puterea de a da HOTARARI DE GUVERN, de a numi SEFII AGENTIILOR, INCLUSIV A CELEI DE MEDIU ! Concluzia : toti puteau face, unii ar putea si acum, destule pt. Oradea/Bihor, dar, din pacate, isi urmaresc DOAR propriile interese! Si ale gastilor din jurul lor, of course!
Postat 27 Ianuarie 2016, 08:08 de pinonel
LUI PINONEL,
De ce duci discutia la primar? dupa mine, primarul a facut ce s-a putut si cu oamenii pe care i-a avut!!! Nu uita ca Oradea nu prea are excelente, ca nu are de unde!!! Problema sunt aceste prospectiuni care incep insidios si mai mult ca sigur ca se vor gasi resurse de exploatat, ceea ce va duce la lichidarea Felixului!
Postat 27 Ianuarie 2016, 07:07 de ADINA
@Adina
Acordurile astea au fost semnate pe vremea odioasei coalitii psd+pnl, cand tara era condusa de derbedeul plagiator. Adu-ti aminte, a fost acum cativa ani, cum ni s-a umplut orasul de banere cu doi mincinosi, unul fiind ponta, celalalt era ,,garantul". Si oradenii, multi, dar prosti, i-au crezut pe mincinosi si i-au ales sa ne conduca, sigur, la niveluri diferite dar cu aceleasi rezultate dezastruoase. Acest primar nu a reusit sa termine niciun proiect la termen, dar, ce-i mai grav, calitatea ,,ctitoriilor" lasa de dorit. La fel si ponta, dintre toate tampeniile cea mai mare reusita este performanta sa ,,scurteze" km-ii de autostrada!!! Nea ilie a terminat si el anul in forta, ne-a pus sub brad peste 6(sase!) mil. de euro, nu de primit, de platit! Si sa nu uitam cei 33 mil. de euro pe care i-a facut pe bursa, certificatele verzi, povestea e departe de a se fi incheiat, judecatorii de la curte doar au rostogolit-o! Asa ca ce face acum nea ilie e o alta minciuna dintr-un sir nesfarsit, vine sa deznoade ce a legat pe vremea uslamului! Cand a/ne-a mintit, atunci sau acum?! Raspunsul corect e INTOTDEAUNA! Nu m-am increzut niciodata in vorbele acestui primar si din pacate am avut dreptate! P.S. Macar daca reusea sa puna mana pe cet II... Din pacate, desi a trait intre ei cativa ani, n-a ajuns sa-i cunoasca pe mitici, i-au spus aia ce voia el sa auda si in final i-au dat...
Postat 27 Ianuarie 2016, 05:51 de pinonel
FELICITARI!!!
Nimeni nu ia in seama pericolul asta??? TDS, UNDE ESTI??? Bine ca pe Bodnariu il revendicati in PIATA UNIRII!!!! Si pericolul cu NIS si prospectiunile Nu il vedeti???? Oricum ... zona se pradeaza de apa termala, zacamantul va disparea deci: TRAIASCA HAJDUSZOBOSZLO!!!!!!!
Postat 26 Ianuarie 2016, 23:09 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON