URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Decembrie 2015, 16:55

Înţelegere între Bolojan, NIS Petrol şi ANRM pentru excluderea Oradiei şi a Sînmartinului din perimetrul de exploatare petrolieră EX-3 Băile Felix

Înţelegere între Bolojan, NIS Petrol şi ANRM pentru excluderea Oradiei şi a Sînmartinului din perimetrul de exploatare petrolieră EX-3 Băile Felix Harta perimetrului petrolier EX-3 Băile Felix

Oradea şi Sînmartinul scapă de pericolul sondelor de exploatare petrolieră. Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi compania NIS Petrol vor semna un act adiţional la contractul de concesiune pe care firma îl are, împreună cu compania East West Petroleum Corp., în perimetrul EX-3 Băile Felix, act prin care din acest perimetru vor fi scoase teritoriile primăriilor Oradea şi Sînmartin.

Decizia a fost anunţată joi, printr-un comunicat de presă al Primăriei Oradea, după ce cu o zi în urmă Ilie Bolojan s-a întâlnit la Bucureşti cu preşedintele ANRM, Gheorghe Duţu, căruia edilul orădean i-a prezentat doleanţa de a elimina pământurile celor două primării de pe teritoriul perimetrului.

Bolojan şi-a întemeiat cerinţa pe concluziile unei întâlniri pe care a avut-o în 19 noiembrie, alături de primarul din Sînmartin, Lucian Popuş, cu reprezentantul NIS Petrol, directorul general adjunct Mikhail Danilin.

La acea întâlnire, "cele trei părţi au convenit susţinerea demersului comun privind excluderea municipiului Oradea şi a comunei Sînmartin din perimetrul de explorare - dezvoltare - exploatare EX-3 Băile Felix şi organizarea unei întâlniri tripartite cu reprezentanţii ANRM, în vederea expunerii poziţiei comune şi a agreării cu ANRM a unei soluţii fezabile şi acceptabile pentru toate părţile implicate". Aşadar, reprezentantul NIS a fost de acord să nu proiecteze sonde în perimetrul celor două primării.

Înţelegerea a fost acceptată şi de ANRM, arată comunicatul. "În zilele următoare va avea loc o întâlnire între reprezentanţii NIS şi conducerea ANRM, pentru a pregăti actul adiţional la contractul de concesiune care să prevadă scoaterea din perimetrul concesionat în vederea explorării petroliere a teritoriului administrativ al Oradiei şi Sînmartinului", a declarat Ilie Bolojan, citat de acelaşi comunicat.

Mai mult, până când acest act adiţional va fi încheiat, directorul adjunct al NIS a garantat că sondele vor sta departe de Oradea şi Sînmartin: "Mikhail Danilin a recunoscut importanţa resurselor geotermale şi a turismului belneoclimateric pentru economia locală şi naţională, astfel că, până la finalizarea demersului comun de modificare a limitelor perimetrului EX-3 Băile Felix, şi-a exprimat intenţia de a evita zona urbană a municipiului Oradea şi a comunei Sânmartin în desfăşurarea operaţiunilor petroliere".

Perimetrul petrolier EX-3 Băile Felix se întinde de la graniţa cu Ungaria, la vest, până în zona Aleşdului la est, la nord având o limită în zona Episcopia Bihor, iar la sud în zona comunei Holod. Practic, el înglobează Sînmartinul în întregime şi Oradea aproape în totalitate. Nordul municipiului face parte însă din perimetrul EX-2 Tria, concesionat tot de NIS Petrol, în asociere cu East West Petroleum Corp.

Reprezentanţii NIS Petrol au promis, încă din 2014, când acordul petrolier pentru EX-3 Băile Felix a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern, că nu vor face foraje în perimetrul Sînmartin şi Oradea, precizând că înţeleg importanţa acestor zone. De altfel, spuneau ei atunci, denumirea "Băile Felix" pentru perimetru a fost nefericit aleasă, deoarece perimetrul se întinde pe o suprafaţă mult mai vastă decât cea a staţiunilor.

Interesant este că, tot atunci, acelaşi Duţu de la ANRM respingea solicitarea primăriilor Oradea şi Sînmartin de a scoate cele două zone din acordul de concesiune, spunând că cererea este tardivă, întrucât acordul a primit girul Guvernului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
@tc
Vezi ca ai lipsit la ultima sedinta cu propagandistii primarului! Nea ilie a inceput programul pt. salvarea nuferilor simultan cu congelarea oradenilor, din pacate apa a fost prea calda si au murit pestii, dar partea a doua a experimentului a mers bine, oradenii au inghetat in apartamente. Primarul a promis ca experimentul va continua.
Postat 05 Decembrie 2015, 06:37 de pinonel
dupa comentarii...vreti poluare??
ce mici sunt unii...dupa salvarea lacului cu nuferi, omul asta va scapa Oradea+Felix de poluare - si tot nu e bine! Dar asta e, gura lumii tre sa vorbesca - noroc ca primarul se incapataneaza sa aduca plusvaloare in oras.
Postat 04 Decembrie 2015, 08:13 de TC
INTELEGERI / PE SUB MASA / DAR DE CE PE SUB MASA?
Adica cum ? Ce inseamna asta S-A INTELES ? Mie imi suna a TRAFIC DE INFLUENTA ! O fi lansat BOLOJAN niscaiva AMENINTARI ? Ca atunci ne ducem si spre SANTAJ ! PS De bine e bine, dar nu pricep cum sta treaba : S-A INTELES ???!!!
Postat 04 Decembrie 2015, 01:09 de TDS
clarificari
in sfarsit o harta mai detaliata. demersul jurnalistic trebuie insa complexificat. probabil sunt multi in situatia mea, cu proprietati poate in sanmartin, bors, paleu, podgoria, santandrei, uileac, cetariu sau saldabagiu si se intreaba ce inseamna EXPLORATION BLOCKS, PRODUCTION BLOCKS, 2 D sau 3 D SEISMIC LIMITS/LINES. pana la urma e de inteles ca e vorba de resurse, avem nevoie de ele pentru viata moderna cu care ne-am obisnuit, insa nu putem neglija si impactul asupra comunitatii. cum se va desfasura explorarea si eventualele exploatari - urmeaza sa apara peste tot sonde, tevi, masinarii, baraci si hale industriale? bazine si halde de steril? chiar ar trebui clarificat si acest aspect ca sa eliminam toata nelinistea si speculatia referitor ceea ce urmeaza. probabil in comenarii unii vor vorbi despre apocalipsa ecologica/imobiliara si de aceea ar trebui ca sa fie risipita toata specula privind acest demers chiar de catre unii jurnalisti de investigatie priceputi.
Postat 03 Decembrie 2015, 17:10 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON