URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Nimeni nu va plânge după doamna directoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mandatul de director al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” al doamnei Ligia Mirișan a încetat între cele două etape ale „concursului” de numire pe funcție de la începutul acestei luni. Cu „mintea românului de pe urmă”, dânsa a realizat că singurul ei rol era acela de a da unei numiri aparența unui concurs. 

De facto, poate că directoratul dânsei a încetat odată cu instaurarea noii conduceri a Consiliului Județean (în subordinea căruia se află Biblioteca). Și mai probabil, mandatul dânsei a luat sfârșit atunci când a fost solicitată să facă o reducere cu 30% a cheltuielilor instituției. E straniu faptul că un om cu experiența doamnei Mirișan (vreo 15 ani în „funcții de conducere”) nu a înțeles imediat că o asemenea „ofertă de nerefuzat” e, în fapt, preavizul disponibilizării dânsei. 

O astfel de solicitare e o mișcare de mat: orice ar face cel care o primește, iese prost. Dacă o refuză, își pune pe cap instituția finanțatoare și – mai mult ca sigur – va fi demis. Dacă o acceptă, una din două: sau înțelege să-și păstreze postul dând afară oameni care-și fac treaba și tăind fondurile de investiții (și-n acest caz e un ticălos), sau dă afară oameni fără nicio valoare (pe care vreme îndelungată i-a tolerat în instituție, dacă nu cumva chiar i-a adus) și renunță la bani ce se risipeau pe „protocol” (și-n acest caz e tot un ticălos, dar dublat și de-un incompetent). 

În fața unei asemenea cereri, un om serios nu are de făcut decât două lucruri: să spună clar ce gândește despre problemele instituției pe care-o conduce și despre relația ei cu Consiliul Județean, după care să adauge: „Oamenii cu care lucrez sunt, oricum, prea puțini. Fiecare dintre ei își cunoaște meseria și și-o face cu dăruire. Eu nu voi da afară pe nimeni; mai bine plec eu”. Și, cum hârtie există la secretariatul Consiliului Județean, să-și scrie frumos și citeț demisia. După care, întorcându-se în instituția căreia i-a fost director, să-și adune toți oamenii și să facă – împreună – un banchet. Așa se pleacă cu capul sus dintr-o situație fără ieșire.

Doamna Mirișan a sperat că, dacă execută ce i se cere (și, cine știe, dacă mai adaugă și o nuanță de zel), poate mai prinde un mandat la conducerea Bibliotecii Județene. Mai înțelepți decât noi, vechii greci știau prea bine faptul că speranța e un rău și – cum spunea Prințul de Orania – „Nu e necesar să speri pentru a face ceva”. 

Mizând pe speranță, doamna directoare a făcut cu mâna dânsei ceea ce nu trebuia să facă niciodată: a închis filiale și a dat afară oameni. Acum a rămas și fără funcție, și cu imaginea unei unelte cu care s-a lovit în oameni fără vină. Și pentru ce? A mai rămas pe post patru luni. Nu știu ce înseamnă asta la pensia dânsei: probabil undeva între 5 și 15 lei.

Morala acestei povești e aceea că sunt lucruri care nu se fac. Că există pe lumea asta ceva mai important și decât funcțiile, și decât banii. Cei care nu înțeleg asta sunt simple unelte „de unică întrebuințare”, care sunt folosite și apoi aruncate. Că tot e ora profesorilor de istorie: Gingis Han avea obiceiul de a-i executa imediat pe toți cei care trădau în favoarea lui. Argumentul cuceritorului era impecabil: „Cine-a trădat odată, poate trăda oricând”!

Și încă ceva: putem spune ce vrem despre președintele Consiliului Județean și despre relația dânsului cu instituțiile de cultură. Însă, când vede ce umilințe sunt dispuși să îndure și – mai ales – să le impună altora intelectualii locali, pentru 5 sau 15 lei, nu e de mirare că nu are prea multă considerație față de ei. 

Mihai Maci 
lector universitar

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
Cine-i politrucul asta, ce-l recomanda sa comenteze?
Postat 16 August 2021, 19:02 de pinonel
Consecvența la români
Autorul omite detaliul esențial că se exprimă în calitate de reprezentant al Consiliului Județean în Consiliul de Administrație al Bibliotecii Județene, fiind numit de actualul președinte. Consiliul Județean a impus reducerea cheltuielilor cu resursa umană, managerul a acceptat cu maximă disponibilitate, Consiliul de administrație al Bibliotecii Județene i-a avizat și, deci, susținut decizia, iar acum dl Maci se dezice de propriile fapte. Totodată, a dat mână liberă doamnei manager să facă acele reduceri pe criterii doar de dânsa și de acoliții săi știute. De văzut cine va plăti eventualele compensații în procesele aflate pe rol. În plus, autorul nu era străin de anumite nereguli săvârșite de către manager, dar a ales să nu se exprime atunci când, poate, ar fi contat. Acum pare că o face de amorul artei, căci complicate sunt și căile culturii (politice).
Postat 11 August 2021, 09:41 de User anonimizat
pacaliciul a prins voce!
Iar a aparut maci si vorbeste despre lucruri care nu-l privesc? Cat a fost consilier local nici naiba nu i-a auzit vocea, pt ca bolojan i-a dat o functie si el a fost dispus sa manance orice dejectii pt asta. Si acum vorbeste din nou, despre ce si despre cine? Vai de pnl cu astfel de oameni, consilieri, parlamentari si alte momai ...
Postat 09 August 2021, 22:42 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON