URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2021, 10:31

Ofensiva liberală: O tânără PNL-istă, fostă viceprimăriţă în Auşeu, devine şefă la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor 

Ofensiva liberală: O tânără PNL-istă, fostă viceprimăriţă în Auşeu, devine şefă la Biblioteca Judeţeană 'Gheorghe Şincai' Bihor  Ancuţa Şchiop în campanie electorală alături de Ilie Bolojan, în toamna anului 2020 (foto: Facebook)
Ofensiva liberală: O tânără PNL-istă, fostă viceprimăriţă în Auşeu, devine şefă la Biblioteca Judeţeană 'Gheorghe Şincai' Bihor  Ancuţa Şchiop a obţinut, în 2020, un mandat de consilier judeţean pe listele PNL. În campanie, între alte mesaje electorale, ea a publicat o fotografie pe Facebook cu mesajul "Susţin Ilie Bolojan"

"Înnoirea" instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean Bihor continuă cu o surpriză: O tânără PNL-istă, fostă viceprimăriţă în Auşeu, va deveni manager al Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai Bihor.

Ancuţa Florina Şchiop, consilier judeţean PNL şi angajată la cancelaria prefectului Dumitru Ţiplea, a fost declarată câştigătoarea concursului pentru managementul Bibliotecii Judeţene şi va conduce instituţia în următorii 3 ani. 

Două candidate 

Concursul a fost organizat în urma unei dispoziţii date de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, şi "jurizat" de o comisie a cărei componenţă nu a fost făcută deocamdată publică. 

S-au înscris Ligia Mirişan, manager al Bibliotecii din 2009 până în iulie 2021, când i-a expirat cel mai recent mandat, şi Ancuţa Florina Şchiop, care a predat istorie-geografie elevilor de gimnaziu şi apoi a deţinut două mandate de viceprimar din partea PNL în comuna Auşeu. 

Rezultatele au fost afişate, deocamdată anonimizat, pe site-ul Consiliului Judeţean. Potrivit Biancăi Firezar, purtător de cuvânt al CJ Bihor, rezultatele finale vor fi prezentate după ce se încheie perioada de depunere a contestaţiilor (5 zile de la comunicare).

De (aproape) 9

BIHOREANUL a aflat că cea care a obţinut 8,81 pe proiectul de management, respectiv 9,03 la susţinerea prin interviu a acestuia, pentru o notă finală de 8,92, este PNL-ista Ancuţa Şchiop. 

Ligia Mirişan (foto) a obţinut 7,05 pentru proiectul prezentat şi a absentat la proba interviului. Contactată de BIHOREANUL, fosta directoare nu a dorit să facă prea multe comentarii pe marginea temei.

"Am considerat că nu era oportun să mă prezint...", s-a limitat ea să spună despre concurs. "Las în urmă o instituţie curată, restructurată şi fără probleme. Am avut o echipă cu care am putut să fac lucruri importante, cu rezultate foarte bune", a adăugat Mirişan. 

Pe linia PNL 

În vârstă de 36 de ani, Ancuţa Florina Schiop este absolventă a Facultăţii de Istorie de la Oradea şi ulterior a făcut un masterat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Ea a predat istorie-geografie la şcoala gimnazială din comuna Auşeu şi apoi a fost viceprimar PNL în aceeaşi comună vreme de două mandate. 

În 2020, a candidat în echipa lui Ilie Bolojan pe listele PNL pentru Consiliul Judeţean Bihor, unde a şi "prins" un loc. Ea a fost repartizată apoi în Comisia pentru cultură, culte, învăţământ, tineret şi sport a deliberativului judeţean. 

Mai mult, Ancuţa Florina Şchiop a primit "de câteva luni", după cum spune ea, un post de consilier în cancelaria prefectului Dumitru Ţiplea (PNL). Aşadar, din consilier de prefect, ea va deveni manager de bibliotecă... 

"Domeniu de suflet"

Contactată de BIHOREANUL, Ancuţa Şchiop a spus, iniţial, că nu doreşte să vorbească despre proiectul său de management şi despre rezultatul concursului "până când se va încheia procedura", adică după expirarea perioadei de contestaţii.

"Domeniul cărţilor este un domeniu de suflet şi tare drag mie. Existând posibilitatea aceasta, de a participa la concurs, am încercat. Am studiat domeniul, am pregătit proiectul şi iată-ne în situaţia de astăzi", a spus liberala.

Întrebată dacă are experienţă în domeniul bibliotecilor, ea a răspuns: "Da, a fost una dintre responsabilităţile mele în calitate de profesor şi, mai apoi, în calitate de viceprimar", referindu-se la bibliotecile şcolare din comună, deci în niciun caz o bibliotecă de mari dimensiuni sau una judeţeană. 

Întrebată unde lucrează în prezent, aceasta a ezitat iniţial să răspundă, dar la insistențe a spus că este consilier în cancelaria prefectului. 

12 ani de mandat

Ligia Mirişan a condus Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din iunie 2009. La evaluarea finală a celui mai recent mandat (2017-2021), realizată în actuala "guvernare" locală, a fost notată cu 8,78 pentru activitatea sa ca manager. Între altele, în mandatul său a realizat inventarul total al fondurilor bibliotecii, dar a şi facilitat organizarea mai multor evenimente şi ateliere, în special pentru copii, în cadrul instituţiei. 

Din 2012, ea este preşedintele filialei Bihor a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. 

Ligia Mirişan este profesor de limba română şi de limba franceză, absolvind Facultatea de Filologie (Litere) a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Înainte să conducă biblioteca, a fost director al Casei de Cultură Şimleu Silvaniei, precum şi director al ansamblurilor folclorice "Silvania" şi "Mugurii Silvaniei".

În perioada 2005-2009, ea a fost director executiv al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bihor. În 2004 a primit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler conferit de Preşedinţia României. 

Ţinta: multe venituri, multe activităţi

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" are în subordine, din 2020, după o restructurare iniţiată de Ilie Bolojan, şi revistele de cultură "Familia" şi "Varad". De altfel, de la începutul lunii august şi până când noul manager va prelua funcţia, instituţia este condusă de redactorul şef al revistei "Familia", scriitorul Mircea Pricăjan.

Patrimoniul bibliografic total numără 579.010 unităţi de bibliotecă (cărţi, manuscrise, documente, ziare vechi), în valoare de peste 6 milioane de lei. 

În caietul de obiective, care a trebuit să stea la baza elaborării proiectelor de management, se subliniază faptul că noul manager va trebui, între altele, să valorifice colecţiile bibliotecii, să organizeze expoziţii, conferinţe de specialitate în limba română şi în limba maghiară, să organizeze evenimente de lansare pentru noile numere ale revistelor "Familia" şi "Varad", să crească numărul de vânzări ale celor două publicaţii, să creeze colecţii şi arhive digitale şi să elaboreze proiecte pe fonduri nerambursabile pentru achiziţionarea de echipamente performante în scopul digitizării colecţiilor.

De asemenea, managerul trebuie să crească gradual veniturile proprii ale Bibliotecii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”Omul potrivit la locul potrivit”. Alt episod. De nuanță galben-portocalie! (I). Rectificare
La pct. II.1. "II. O întrebare decentă pentru brava noastră nomenclatură politică locală, cu ceva sânge de dac ”în instalație”. 1. Pe când (şi) la conducerea BJ ”Gheorghe Șincai” promovarea unui profesionist de meserie, de exemplu a unui absolvent de biblioteconomie, cu vechime în domeniu (la bibliotecă și NU pe un post ocupat/oferit politic) de minim 15 ani și cu grad de bibliotecar IA de cel puțin 10 ani?"
Postat 09 August 2021, 03:01 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”Omul potrivit la locul potrivit”. Alt episod. De nuanță galben-portocalie! (II)
III. Un remember necesar. Atât pentru ”Faraonul nostru”, cât şi pentru anumiți conducători de ...”Sorbonici”, particulare şi de stat: ”Cultura poporului fără cărți pentru dânsul nu se poate. Şi fără cultura poporului, orice alcătuire economică, orice formă politică n-au nici o valoare." - Nicolae Iorga.
Postat 08 August 2021, 18:20 de stefan
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”Omul potrivit la locul potrivit”. Alt episod. De nuanță galben-portocalie!
I. ”În vârstă de 36 de ani, Ancuța Florina Șchiop este absolventă a Facultății de Istorie de la Oradea şi ulterior a făcut un masterat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Ea a predat istorie-geografie la școala gimnazială din comuna Auşeu şi apoi a fost viceprimar PNL în aceeaşi comună vreme de două mandate.” 1. O concluzie: O numită (secu?)politic, schimbată cu o alta, numită (mai mult) politic? II. O întrebare decentă pentru brava noastră nomenclatură politică locală, cu ceva sânge de dac ”în instalație”: Pe când (şi) la conducerea BJ ”Gheorghe Șincai” promovarea unui profesionist de meserie, de exemplu a unui absolvent de biblioteconomie, cu vechime în domeniu (la bibliotecă şi pe vreun post ocupat/oferit politic) de minim 15 ani şi cu grad de bibliotecar IA de cel puțin 10 ani? 2. Întrebarea de la pct. II.1) este valabilă și pentru conducerea UO, în cazul BUO!
Postat 08 August 2021, 18:00 de stefan
PNL loveste din nou!
PNL nu mai are nici un fel de scrupule. Dupa chelnerita angajata la Apele Romane si dupa dansatoarea din buric angajata la Transelectrica, acum apare aceasta doamna pe care nu o recomanda absolut nimic si pune pe masa un proiect mult mai bun decat al fostei directoare! Atat de bun e proiectul incat nici nu se poate vorbi despre el, probabil ca sa nu-l fure clujenii sau timisorenii! Ba chiar si componenta comisiei care a evaluat-o e secreta! Sa inteleg ca CJ va pierde un consilier?
Postat 08 August 2021, 10:25 de 1x1
"B90" sau "... când vorbești bătut cu cartea-n cap".
Ligia Mirișan e un nume neaoș maghiar, nu-i așa? Și precis că e rudă cu Erika, soția lui Mang. Ești împăiat greșit, B90, cu capu' la spate.
Postat 08 August 2021, 10:13 de KP
strange, very strange
ce ciudat... la concursurile liberalilor tot timpul un liberal castiga... hm....
Postat 08 August 2021, 08:27 de sasi
Fata tanara, de viitor
E chiar bine. Ca plang udemeristii si "aripa" mang, este de stiut. Astia vor totul pt ei.
Postat 07 August 2021, 20:37 de B90
pentru cunoscatori…
paisan.
Postat 07 August 2021, 20:22 de User anonimizat
"Omul potrivit la locul potrivit" nu-i vorbă goală.
Aușeu nici nu are bibliotecă. Iar asta înseamnă, în lipsa experienței, că "la vremuri noi, oameni noi" trebuie ca să o îngropi pe cea a județului. Ligia Mirișan e o doamnă și a făcut un gest pe care "neterminații" liberalismului neaoș românesc nu-l știu nici din cărți și nici din realitate, că "în troaca cu porci nu te bagi dacă ai obișnuința să te speli zilnic". Apropo, știați că Bolojan nu are nicio carte în casa lui de "sub pădure"?
Postat 07 August 2021, 19:58 de KP
Ilie, cosmonautul cu cap de varza
Zilele trecute Ilie Rudotel ne vorbea despre un mega-aeroport oradean, avioane, statii spatiale si alte OZN-uri care joaca tontoroiul prin creierasul lui mic si suferind. Acum a trecut pe * pnl-iste de provenienta dubioasa, dar dragi inimii primului cosmonaut al judetului. Gata, a rezolvat birtinezul si Biblioteca Judeteana. De tot ....
Postat 07 August 2021, 17:46 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON