URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
24 Noiembrie 2022, 09:25

Nimeni nu vrea să conducă Tribunalul Bihor! Ce schimbări aduc concursurile pentru şefia instanţelor de judecată şi a parchetelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesiunea de examene pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante la nivelul instanţelor şi parchetelor din ţară s-a dovedit un dezastru, cel puţin în Bihor, unde din 11 posturi scoase la mezat, doar pentru trei s-au găsit pretendenţi.

Pentru şefia Tribunalului Bihor, în trecut una dintre cele mai râvnite funcţii, nu a candidat nimeni. 

Fără candidați... 

Concret, în cazul instanţelor de judecată, au fost scoase la examen: funcţia de preşedinte al Tribunalului Bihor, posturile de preşedinte şi vicepreşedinte la Judecătoria Oradea şi funcţiile de preşedinte de la Judecătoriile Beiuş, Marghita şi Salonta. 

Dar instanţele vor fi conduse, în continuare, cu delegaţie, căci nu au fost dorite de niciun magistrat.

Astfel, Tribunalul Bihor este condus de vicepreşedinta instanţei, judecătoarea Teodora Balogh, la fel la Judecătoria Oradea: activitatea e coordonată de vicepreşedinta Crenguţa Crăciun, căreia îi expiră, însă, mandatul pe 22 decembrie 2022. Judecătoria Salonta are preşedintele delegat din 2021, pe judecătorul Liviu Ardelean. La Marghita, instanţa e condusă, tot cu delegaţie, de judecătoarea Livia Borta-Iacob, iar la Beiuş, de către judecătoarea Ioana Popa.

Nici procurorii nu s-au bătut pentru cele trei funcţii de prim-procuror şi două de prim-procuror adjunct vacante din judeţ.

Este vorba despre funcţia de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru care a candidat procuroarea Georgeta Monica Matei, postul de prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, dorit de actuala deţinătoare a funcţiei, Miriam Mihai, şi de şefiile Parchetelor Marghita, Salonta şi  Aleşd.

Dintre acestea din urmă, doar pentru cea din Aleşd au fost pretendenţi: actualul prim-procuror, Rodica Popa, şi un coleg de-al ei de la Parchetul Oradea, Vlad Benţan.

Schimbări la parchete

Examenele au constat într-o testare psihologică, o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane şi susţinerea proiectului de management, însă actuala şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd, care conducea unitatea din 2020, cu delegaţie, nu a mai ajuns să-şi prezinte idelile. A fost decăzută din dreptul de a concura după ce comisia de examinare a stabilit că a depăşit din motive imputabile termenul până la care putea să-şi depună proiectul, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al CSM.

Ca atare, procurorul Vlad Benţan a concurat de unul singur pentru şefia Parchetului Aleşd şi a reuşit să promoveze cu o medie de 7,780.

Procuroarea Miriam Mihai, care a candidat pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost notată cu 8,075 și a obținut postul, în timp ce noul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Georgeta Monica Matei, a reuşit să-şi câştige postul cu media de 9,060. 

În această sesiune au fost scoase la examen, în total, 213 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim-procuror adjunct, pentru care au candidat numai 101 procurori. În cazul judecătorilor, au fost 169 de posturi de conducere, pentru care au candidat doar 58 de judecători. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
la munca si responsabilitate...cine?
Se vor schimba incet si la noi lucrurile. Lefurile vor fi modificate si nu va fi mare jmekerie sa fii in sistem.
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:22 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON