URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Noiembrie 2022, 09:25

Nimeni nu vrea să conducă Tribunalul Bihor! Ce schimbări aduc concursurile pentru şefia instanţelor de judecată şi a parchetelor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sesiunea de examene pentru ocuparea unor posturi de conducere vacante la nivelul instanţelor şi parchetelor din ţară s-a dovedit un dezastru, cel puţin în Bihor, unde din 11 posturi scoase la mezat, doar pentru trei s-au găsit pretendenţi.

Pentru şefia Tribunalului Bihor, în trecut una dintre cele mai râvnite funcţii, nu a candidat nimeni. 

Fără candidați... 

Concret, în cazul instanţelor de judecată, au fost scoase la examen: funcţia de preşedinte al Tribunalului Bihor, posturile de preşedinte şi vicepreşedinte la Judecătoria Oradea şi funcţiile de preşedinte de la Judecătoriile Beiuş, Marghita şi Salonta. 

Dar instanţele vor fi conduse, în continuare, cu delegaţie, căci nu au fost dorite de niciun magistrat.

Astfel, Tribunalul Bihor este condus de vicepreşedinta instanţei, judecătoarea Teodora Balogh, la fel la Judecătoria Oradea: activitatea e coordonată de vicepreşedinta Crenguţa Crăciun, căreia îi expiră, însă, mandatul pe 22 decembrie 2022. Judecătoria Salonta are preşedintele delegat din 2021, pe judecătorul Liviu Ardelean. La Marghita, instanţa e condusă, tot cu delegaţie, de judecătoarea Livia Borta-Iacob, iar la Beiuş, de către judecătoarea Ioana Popa.

Nici procurorii nu s-au bătut pentru cele trei funcţii de prim-procuror şi două de prim-procuror adjunct vacante din judeţ.

Este vorba despre funcţia de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, pentru care a candidat procuroarea Georgeta Monica Matei, postul de prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, dorit de actuala deţinătoare a funcţiei, Miriam Mihai, şi de şefiile Parchetelor Marghita, Salonta şi  Aleşd.

Dintre acestea din urmă, doar pentru cea din Aleşd au fost pretendenţi: actualul prim-procuror, Rodica Popa, şi un coleg de-al ei de la Parchetul Oradea, Vlad Benţan.

Schimbări la parchete

Examenele au constat într-o testare psihologică, o testare scrisă privind managementul, comunicarea şi resursele umane şi susţinerea proiectului de management, însă actuala şefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Aleşd, care conducea unitatea din 2020, cu delegaţie, nu a mai ajuns să-şi prezinte idelile. A fost decăzută din dreptul de a concura după ce comisia de examinare a stabilit că a depăşit din motive imputabile termenul până la care putea să-şi depună proiectul, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul oficial al CSM.

Ca atare, procurorul Vlad Benţan a concurat de unul singur pentru şefia Parchetului Aleşd şi a reuşit să promoveze cu o medie de 7,780.

Procuroarea Miriam Mihai, care a candidat pentru funcţia de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a fost notată cu 8,075 și a obținut postul, în timp ce noul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Georgeta Monica Matei, a reuşit să-şi câştige postul cu media de 9,060. 

În această sesiune au fost scoase la examen, în total, 213 de funcţii vacante de procuror general, procuror general adjunct, prim procuror şi prim-procuror adjunct, pentru care au candidat numai 101 procurori. În cazul judecătorilor, au fost 169 de posturi de conducere, pentru care au candidat doar 58 de judecători. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
la munca si responsabilitate...cine?
Se vor schimba incet si la noi lucrurile. Lefurile vor fi modificate si nu va fi mare jmekerie sa fii in sistem.
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:22 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON