URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2018, 09:01

Negocierile au eşuat. Fabrica de zahăr din Oradea se va închide!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fabrica de zahăr Diamant se va închide începând din această primăvară. Comitetul de conducere a luat decizia închiderii fabricii pe 29 decembrie, după ce negocierile purtate de patronatul Pfeifer&Langen cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timişoara pentru preluarea fabricii au eşuat.

"Nu ne-am înţeles la preţ. Suma pe care ne-au cerut-o depăşea posibilităţile noastre", a declarat pentru BIHOREANUL patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, unul dintre reprezentanţii celor 85 de fermieri.

În urma eşuării negocierilor, angajaţii fabricii au aflat miercuri, în prima zi lucrătoare din an, că urmează să fie disponibilizaţi. "Din câte am înţeles, disponibilizările se vor face în două tranşe, în funcţie de cum se termină de produs şi vândut stocurile de zahăr", a povestit un muncitor.

Până miercuri după-amiază, conducerea fabricii nu notificase încă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor cu privire la iminenţa unor disponibilizări colective. "Deocamdată nu am primit nicio înştiinţare oficială. Probabil acest lucru se va întâmpla în perioada următoare", a afirmat directorul AJOFM, Békési Csaba.

Închiderea fabricii de zahăr Diamant îi va afecta atât pe cei 214 angajaţi, cât şi zecile de fermieri bihoreni care cultivă sfeclă de zahăr pe cele circa 2.500 hectare de teren.

"Având în vedere că sfecla este o cultură care se plantează primăvara devreme şi se recoltează târziu, în toamnă, cel mai probabil fermierii se vor reprofila. Sfecla de zahăr este o plantă tehnică pe care, dacă nu ai contract ferm cu o fabrică, nu ai cum să o valorifici", a spus directorul Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Încetarea producţiei de zahăr în Oradea este o măsură previzibilă în condiţiile în care Pfeifer&Langen a anunţat încă din septembrie, anul trecut, că aceasta va fi vândută sau închisă.

Reprezentanţii patronatului german au declarat la acea dată că fabrica de zahăr ca nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro.

Citiţi pe această temă articolul: "Falimentată de nemţi: Fabrica de zahăr din Oradea riscă să fie închisă!"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
hai sa nu fim incuiati la cap
@scortosul Ai face orice numai sa nu gandesti. Misiunea FSN era sa vinda fabricile pe 1 leu si astfel sa scape statul roman de pierderi. Misiunea investitorilor sustinuti de FMI si UE era sa le faca profitabile. FSN si-a facut datoria. Din partea cealalta UE. Cu o floare nu se face primavara si am sa explic: PETROM exploateaza resursele naturale. Nu inchizi o afacere prin care furi necontenit din resursele naturale.
Postat 08 Ianuarie 2018, 17:25 de cantacucu
@stefan
Diferenta de pret consta din subventiile statului respectiv. La noi subventiile sunt pe NEGATIV, in sensul ca statul te jupoaie si dupa te lasa sa mori de foame. Subventionarea agriculturii se face din industrie! Ca care industrie in Romania????
Postat 07 Ianuarie 2018, 20:39 de scortosul
@cantacucu
Tu nu pricepi ce citesti! fsn-psd nu au eficientizat nimic, doar au furat si cand nu I-a mai lasat cei din Europa au "vandut" pe nimic. Eficientizarea au facuto cei de la OMV> E greu sa intelegi? Au facuto in 3 luni! In trei luni au oprit hotia si au trecut peprofit! Est tare de cap sau esti unul din cei ce au pus mana la....
Postat 07 Ianuarie 2018, 20:35 de scortosul
PCR transpartinic. Ep.: Adevărata subminare a economiei naționale. Alt episod
I. "Nu ne-am înţeles la preţ. Suma pe care ne-au cerut-o depăşea posibilităţile noastre", a declarat pentru BIHOREANUL patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, unul dintre reprezentanţii celor 85 de fermieri. 1. Este de apreciat intenția patronului ”Agroind” Cauaceu, respectiv a cultivatorilor de sfeclă de zahăr din regiune, care au intenționat să cumpere ultima fabrică operațională a industriei alimentare orădene, foste de stat. 2. O propunere pentru simpaticul, românul şi profesionistul ministru PETRE DAEA, inginer agronom de meserie, dar şi pentru factorii de decizie responsabili din PSD/PSD Bihor: implicarea Statului Român, împreună cu patronatul/cultivatorii sus amintiți, în cumpărarea fabricii de zahăr Oradea. O structură a actionariatului dupa modelul OMV Petrom (in care Agroind si cultivatorii de sfecla cointeresati = OMV) nu ar fi o soluție viabilă (și) pentru această fabrică de industrie alimentară, fostă de stat? În acest caz, Statul Român ar trebui să recupereze, fie și parțial, facilitățile acordate investitorilor străini la vânzarea fabricii. II. ”Reprezentanţii patronatului german au declarat la acea dată că fabrica de zahăr ca nerentabilă, deoarece cumpără sfectă de pe piaţa locală la un preţ de 516 de euro, în condiţiile în care preţul pe tonă în Germania şi Polonia este de 320 de euro.” 1. Un subiect de reflexie/analiză şi pentru don Cioloş, fost Comisar al CE pentru agricultură. Ca bun român, cum vă pretindeți a fi, niște soluţii cocrete de remediere a acestei diferențe de preț, nu puteți da celor de la ”Ciuma roşie/rozalie”, aflaţi actualmente la guvernare?
Postat 07 Ianuarie 2018, 00:08 de stefan
@scortosul
O data spui ca au distrus economia apoi spui ca au eficientizat-o si dai exemplu PETROM. Daca esti asa destept, luminat, zeu, jmecher etc, explica-mi ce "pricepi". E laie sau balaie? Alba sau neagra? Hotaraste-te! Nu sta pe ganduri ca .... pe scanduri.
Postat 06 Ianuarie 2018, 17:33 de cantacucu
@cantacucu
Bati campii! Nu FMI si UE au cerut vanzarea, ei au cerut efientizarea si scoaterea din ceea ce se chema "gauri negre" ale economiei. cum iti explicit, un exemplu classic de hotie politica faptul ca PETROM la 3 luni de la vanzarea pe nimic a ajuns din marea gaura neagra pe profit? Hotia politica era la maxim! Conducerile politice. fara performanta economica au generat aceste mizerii. NOI, adica guvernantuii au mers cu mana intinsa la cerseala pentru bani la FMI si nu ei au navalit oferind banii, nu pune carul inaintea boilor! NU pricepi nimic, sau mai bine zis nu vrei sau nu esti capabil sa pricepi hotia instaurata de fsn-psd si sustinuta-continuata de udmr-pd-pnl-.... in numele alesilor! De pupatr in cur pupi tu gasca de hoti de la conducerea romaniei!
Postat 05 Ianuarie 2018, 09:07 de scortosul
corectie
@scortosul FSN a vandut la ordinele FMI si UE. De ce fesenistii sunt mai vinovati decat "investitorii straini" cand propaganda spunea ca merita vandute fabricile si pe 1 leu? Le-au vandut pe 1 leu si tot ei platesc oalele sparte. Voi pupati in c.r FMI si UE, ca va aduc "investitori".
Postat 04 Ianuarie 2018, 23:38 de cantacucu
@cantacucu
Canta cucu pe unde a fost gasca fsn-ista! Priveste lista cu vanzatorii de tara incepand de la Iliescu-vacaroiu-nastase-chioru-dracnea... Da ei nu au vanduto au dato gratis, doar in buzunarele lor au ajuns bani! Vrei exemple, ia fiecare firma in parte si vezi cine cui a vandut si pe marea majoritate o sa vezi marca fsn-psd cu camarila ei! Sa nu ma intelegi gresit ca nici astilalti nu sunt usi de biserica dar astia sunt capi di tuti, tuti capi, ei au inceput si ei vad ca sting becu industriei in Romania! Daca nu vezi asta poti da mana cu chioru! Sloganul pe care il amintesti a fost o aiureala pentru fraieri!
Postat 04 Ianuarie 2018, 19:57 de scortosul
in anii 90 FSN era injurat
pentru ca sustinea ideea "nu ne vindem tara". Asteptau astia sa vina strainii si sa ne umple de bani. Au venit tapul chiorul si cu mutul, si tot FSN e de vina ca s-a vandut tara. Nu sustin pe nimeni, relatex faptele in mod obiectiv. Daca va doare adevarul nu e cu intentie.
Postat 04 Ianuarie 2018, 17:47 de cantacucu
fsn-fsdn-psdr-psd-pd-pdl-pnl-udmr-...
fsn-fdsn-psdr-psd-pd-pdl-pnl-udmr-... gasca de mafioti care au distrus Romania! Cred ca e ultima care a mai rezistat! Ne vom indulci cu zahar polonez! Alimentele poloneze sunt similare cu marfa chinezeasca, cam aceeasi calitate!
Postat 04 Ianuarie 2018, 14:57 de scortosul
bravooooooooo
inca o fabrica de la noi se duce naibii vom demola o si vom face blocuri si mall uri traiasca Romania , traiasca psd , pana la urma vom importa tot uraaaaaaaaaaaaaa
Postat 04 Ianuarie 2018, 13:49 de Rumanu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON