În contextul aniversării Centenarului Marii Uniri, muzeele din România organizează diferite activităţi, între care simpozioane, conferinţe, expoziţii dedicate.
În acestă serie s-a înscris şi Muzeul Ţării Crişurilor, prin mai multe manifestări, între care şcoala de vară "Centenarul României Mari", conferinţele "Europa Centrală …la spargerea lumii" şi "100 de ani de la unirea Basarabiei cu România", respectiv dezvelirea unor plăci comemorative în localităţile bihorene care au trimis delegaţi în Alba Iulia, pe 1 decembrie 1918. Plăcile, în număr de 21, au fost dezvelite în anul în curs, urmând ca pe 1 decembrie 2018 să fie dezvelite alte 3.
Expoziţiile "Primăvara de la Praga" şi "Bihorul la spargerea lumii" au completat seria de evenimente, iar pe 28 noiembrie muzeul va deschide, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, expoziţia "Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari".
În finalul anului, Muzeul a fost cooptat ca partener în proiectul "Centenar naţional Muzeul Virtual al Unirii", iniţiat de Muzeul Naţional de Istorie a României. Proiectul este finanţat de către Ministerul Culturii, în el fiind incluse şi alte instituţii muzeale din România şi Republica Moldova. Platforma online conţine documente, fotografii, cărţi poştale referitoare la anul 1918 şi procesele desfăşurate în Basarabia, Bucovina şi Transilvania largă privitoare la Unire.
Pe site se pot descoperi şi documente din Arhivele Naţionale ale României şi de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
Linkul către platformă se găseşte urmând siteul Muzeului Ţării Crişurilor, mtariicrisurilor.ro, secţiunea Proiecte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.