Secţia de Etnografie a Muzeului Ţării Crişurilor - Complex muzeal, împreună cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău vernisează, în data de 28 noiembrie 2018, o expoziţie în cadrul instituţiei aminitite din capitala Republicii Moldova.
Expoziţia poartă titlul "Basarabia şi Crişana. Perenitatea artei populare în două provincii de la graniţele României Mari" şi face parte din seria de manifestări culturale iniţiate de muzeu cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri.
Ea cuprinde piese etnografice din Basarabia şi Crişana, ambele făcând parte din România Mare. Vorbim de vase de uz casnic, mobilier ţărănesc, obiecte de uz cotidian (şterguri, feţe de masă), elemente de port popular (spăcele, poale, cojoace, sumane).
"Motivele cosmice, fitomorfe, zoomorfe ori antropomorfe, după cum şi motivele abstracte (puncte, linii, figuri geometrice) le găsim cu diferenţe specifice, dar având un caracter unitar, atât pe piesele din vestul României, cât şi pe cele din actuala Republică Moldova", se arată în comunicatul transmis de instituţia muzeală.
Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului din Chişinău timp de peste trei luni, urmând ca în luna aprilie 2019, la marcarea centenarului intrării Armatei Române în Oradea, ea să fie vernisată în sediul Muzeului Ţării Crişurilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.