URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2009, 17:58

Munca în folosul comunităţii (2)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat săptămâna trecută, în urma unei legi recent adoptate care transpune o decizie de la sfârşitul anului 2008 a Curţii Constituţionale, aplicarea muncii în folosul comunităţii nu mai este condiţionată de acordul contravenientului. Ca atare, teoretic, orice amendă, dacă este neplătită, poate fi înlocuită cu munca în folosul comunităţii.

Problema care se iveşte este legată însă de modul în care persoana condamnată poate fi constrânsă să şi execute această sancţiune. Întrucât legislaţia nu a fost corectată corespunzător, în ipoteza în care persoana refuză să muncească în folosul comunităţii, această sancţiune este înlocuită cu amenda.

Practic se dă naştere unui cerc vicios, în sensul în care amenzile neplătite se înlocuiesc cu muncă în folosul comunităţii iar, ulterior, în urma refuzului sau neprezentării la muncă a contravenientului, munca în folosul comunităţii se înlocuieşte, din nou, cu amenda.

De aceea, în acest moment în România sancţiunea muncii în folosul comunităţii este inaplicabilă, persoanele sancţionate refuzând pur şi simplu executarea muncii deoarece ştiu că nu realizează venituri în mod legal şi, ca atare, pot scăpa şi fără amendă şi fără muncă.

Problemele nu se opresc, însă, aici. Pentru înlocuirea amenzii cu muncă şi ulterior, pentru înlocuirea din nou a muncii cu amendă, statul român este obligat să suporte cheltuieli însemnate. Astfel, pentru fiecare transformare se formează un dosar la judecătorie. Dintr-o statistică recentă realizată la nivelul Judecătoriei Galaţi, de pildă, doar în primele luni ale acestui an (decizia Curţii este din decembrie 2008) există aproape 3.000 de dosare având ca obiect înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunităţii - încă nu există statistică pentru operaţiunea inversă de înlocuire a muncii cu amendă. Luând doar o medie de 500 de dosare pe judecătorie şi înmulţind cu numărul de judecătorii din România rezultă un număr impresionant de dosare care nu au nicio finalitate!

Practic, statul român cheltuieşte sume de ordinul zecilor de milioane de euro pe an pentru aplicarea unor acte normative care, pe lângă faptul că nu au nicio finalitate, mai şi subminează autoritatea statală, permiţând eludarea dispoziţiilor legale. De aceea, ar trebui meditat asupra posibilităţii reintroducerii în legislaţia noastră a sancţiunii închisorii contravenţionale, fapt care ar presupune modificarea Constituţiei, care, măcar, ar da sens ideii de legalitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON