URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 18:49

Motor pentru CET: Primăria Oradea va cumpăra un motor termic pe gaz şi va închide vechiul cazan poluant

Motor pentru CET: Primăria Oradea va cumpăra un motor termic pe gaz şi va închide vechiul cazan poluant ULTIMA IARNĂ. Noul grup energetic, complementar turbinei General Electric, va scoate la pensie vechiul cazan pe gaz după o jumătate de secol de activitate. "Cazanul preluat din vechiul CET va fi dezafectat. Instalaţia nu respectă condiţiile de mediu, aşa că aceasta va fi ultima iarnă în care va mai funcţiona", promite primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel mai modern CET din România se "tuninghează" după nici 3 ani de la inaugurare. Primăria Oradea va cumpăra pentru societatea Termoficare un grup energetic nou, care va fi pus în funcţiune peste un an.

"Noul grup ne va asigura o rezervă pentru producerea căldurii peste iarnă. În sistemul actual, toate investiţiile făcute din bani europeni funcţionează la maximum de capacitate, iar dacă s-ar întâmpla o avarie, nu am avea cu ce să intervenim", spune primarul Ilie Bolojan. Faptul că Garda de Mediu poate să închidă oricând cazanul pe gaz păstrat în funcţiune după închiderea vechiului CET, pentru că nu mai respectă standardele de mediu, e un motiv suplimentar...

CET cu upgrade

CET-ul orădean, unul dintre cel mai moderne din România, are nevoie de upgrade. Consiliul Local a aprobat joia trecută achiziţia unui grup energetic nou, care să producă în paralel energie termică şi electrică. Achiziţia, argumentată de primarul Bolojan prin necesitatea de a asigura o rezervă în cazul unei avarii, este impusă de faptul că vechiul cazan pe gaz, din 1967, complementar noii turbine General Electric, nu se mai încadrează în noile limite de emisii de CO2.

CET-ul a fost amendat, în ianuarie, de Garda de Mediu Bihor cu 30.000 lei pentru punerea în funcţiune a cazanului fără autorizaţie de funcţionare, iar sancţiunea se poate repeta oricând. Cum modernizarea cazanului ar costa milioane de euro, dar acesta tot tehnologie din anii ’60 ar rămâne, Primăria a preferat varianta achiziţiei unei instalaţii noi.

Investiţia, în valoare de circa 18 milioane euro, va fi făcută din contribuţiile Termoficare în fondul pentru dezvoltare aflat la dispoziţia Primăriei, în care s-au adunat cam 10 milioane euro şi, probabil, credite. "Noile achiziţii nu vor avea un impact asupra preţului gigacaloriei, pentru că se fac din bugetele de investiţii", promite Ilie Bolojan. Potrivit edilului, singurele modificări de tarife ar putea interveni, în sus, pe fondul scumpirii gazului sau, în jos, în cazul reducerii TVA-ului de la 19% la 9%, anunţate pentru ianuarie 2019.

În loc de cazan

Astăzi, CET-ul produce cu turbina nouă 47 MW electric pe oră şi 53 MW termic pe oră. Ţinut în funcţiune 96% dintr-un an, utilajul produce energie termică necesară vara pentru apă caldă, iarna pentru căldură, dar şi curent electric pe care îl vinde în reţea, câştigând suplimentar din bonusul de cogenerare acordat de stat. Toamna, când temperaturile coboară sub 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul vechi, care produce curent electric şi încă 70MW de energie termică, iar când dă îngheţul sunt pornite pe rând cele două cazane cu apă fierbinte (CAF), care nu generează curent, dar produc câte 116 MW termic pe oră.

Stănel Necula, director Termoficare OradeaPentru a încălzi oraşul peste iarnă şi a produce în continuare curent electric, Termoficare se va dota cu un grup energetic nou, care să înlocuiască vechiul cazan. "Cum o astfel de investiţie se face pentru minimum 20 de ani, iar statul nu a anunţat nici acum dacă va mai acorda bonusul de cogenerare după anul 2023, am decis să achiziţionăm un echipament mai mic, care să asigure un minimum de 50MW energie termică şi 5,5 MW electric, cât este consumul propriu al întregii centrale", explică directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Gândit modular, sistemul îşi va putea lărgi ulterior capacitatea de producţie prin achiziţia de noi echipamente similare.

"Din curent vin banii"

Conducerea Termoficare nu a decis încă structura noului echipament. Şi nici nu vrea. "Noi ne-am gândit la un motor termic, dar ar putea fi, la fel de bine, o turbină, mai multe motoare sau o combinaţie între o combină şi un motor. Licitaţia va fi organizată astfel încât să primim cel mai mic preţ pe MW-ul electric instalat, pentru că din vânzarea curentului vin banii", spune Necula. Deşi ambele produc energie electrică, un motor termic şi o turbină diferă prin faptul că primul se răceşte, ca la maşină, cu ajutorul unui radiator care preia energia termică, iar cel de-al doilea cu ajutorul unui cazan recuperator încălzit de la gazele de ardere.

Termoficare intenţionează să scoată la licitaţie achiziţia noului echipament în cel mult o lună, pentru ca în primăvara anului viitor să aibă deja un furnizor. "Termenul de execuţie va fi de 11 luni, dar partea de producţie a energiei termice va trebui să fie gata până la 1 noiembrie 2019 cel târziu", afirmă Necula.

Termenul este cu atât mai presant cu cât vechiul cazan pe gaz are autorizaţie ISCIR doar până în toamna anului viitor. După aceasta chiar va trebui oprit. Nu pentru că funcţionarea lui neautorizată ar atrage noi amenzi, ci pentru că, fiind vechi şi uzat tehnologic, ar putea ceda oricând. Iar asta ar pune în pericol nu doar încălzirea oraşului, ci chiar viaţa muncitorilor care îl ţin în funcţiune!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Europa s-a lăsat păcălită cu motorul de Boeing care a costat vreo 80.000.000 Eur, în contextul în care PMO și-a luat atunci obligația închiderii tuturor surselor neconforme din bani proprii !?!
Cu ăștia 18.000.000 și punerea în funcțiune care face și ea cam 12.000.000 (turbina inițială, grupul de acum și modernizarea constructiv-funcțională ... vor fi cu totul aprox. 110.000.000 Euro cel puțin !?! La banii ăștia, tot județul Bihor, cu toate cele peste 250.000 de locuințe și sedii de firme, ar fi putut fi racordate la o rețea integrată de gaz ... și fiecare consumator ar fi folosit atâta gqz cât îl ducea buzunuarul !?! Mai mult decât atât, municipiul Oradea ar fi fost proprietarul sistemului pentru tot județul ... creând astfel pe structura CET&Termoficare un operator regional foarte puternic și avut !?! Dar, unde nu-i cap ... vai de picioare !?!
Postat 31 Octombrie 2018, 08:19 de CrisDumi
CE chestie
Probabil Dragoș mai controlează acolo
Postat 30 Octombrie 2018, 22:44 de Sandu1206
Inca o racheta pentru amarasteni!
Inca o racheta sa zburam spre noi si noi culmi a progresului si bunastarii!!! Unde sunt sumele castigate pe energia electrica furnizate sistemului national de prima racheta?? Falimentatorul de CET-uri si firme private trebuie sa stie ce si cum. Are bolovan o atractie deosebita pentru acest tip de menajeri precum neculai si inginerul sava ca tot reesapeaza la ei! Dupa ce baga firme in gard ii angajeaza el tot la buget pe lefuri grase! Nu m-as mira sa bage in gard si aici firmele pmo ca deh, au experienta!
Postat 30 Octombrie 2018, 21:46 de scortosul
Tupeu de politician
La un an dupa ce orasul a inchis vechiul cet pe carbune si a investit in megaturbina GE sa vii sa plesnesti 30.000 lei amenda pentru un cazan pe GAZ care "nu se mai încadrează în noile limite de emisii de CO2" inseamna sa fii taran care conduce Volkswagen pe motorina. Defapt marca nu conteaza, cam toti constructorii au aplicat metoda.Pe de alta parte,18 mil euro vor fi platiti din bugetul orasului.De ce nu fonduri europene? Mai ales ca noua turbina vine din import...
Postat 30 Octombrie 2018, 20:08 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON